RundveeOpinie

Kalfjes

‘Spuitje dreigt voor lichtgewicht kalf’ kopte een regionale krant een paar weken geleden.

De kop bleek te slaan op de aankondiging dat de kalversector kalveren van minder dan 36 kilo niet meer zou accepteren. Lichtere kalveren zouden niet geschikt zijn voor de mesterij. Een groot deel van de te licht bevonden kalveren zou waarschijnlijk een spuitje krijgen. Het minste wat je van zo’n dreigende situatie kunt zeggen, is dat ze ongewenst is: het is slecht voor het imago van de betrokken sectoren, het versterkt de gedachte dat in de veehouderij de economie boven de ethiek gaat en het is koren op de molen van organisaties als Wakker Dier en de Partij voor de Dieren.

Inmiddels is de aangekondigde eis van tafel, naar mijn indruk vooral vanwege de negatieve reactie van de organisatie van dierenartsen. Die verwerpt principieel het euthanaseren van kalveren uit economische overwegingen, al schijnt dit in de praktijk hier en daar wel voor te komen. De betrokken partijen – de kalversector, het agrarisch bedrijfsleven en de zuivelindustrie – gaan nu overleggen over de toekomst van de minder geschikte kalveren.

Het is terecht dat dit probleem wordt onderkend en dat gezamenlijk wordt gezocht naar een verantwoorde oplossing. Het was echter wijzer geweest als die weg meteen was gevolgd. Nu blijft de indruk hangen dat het  bedrijfsleven dit soort kwesties niet goed aanvoelt en pas na tegengas van derden – in dit geval de dierenartsen – gaat zoeken naar een oplossing die ethisch verantwoord en maatschappelijk acceptabel is.

Ik verwacht dat het probleem van de minder geschikte kalveren de komende jaren urgenter zal worden: door de sterke verlaging van de toeslagen voor de kalverhouderij kan de vraag naar kalveren afnemen, terwijl het aanbod juist toeneemt door de groei van de melkveestapel. De commerciële belangstelling voor lichte kalveren zal dan verder afnemen. De oplossing van dit probleem zal voor een deel wel een kwestie van geld zijn. Wat mij betreft mag de overheid, die de intrinsieke waarde van dieren hoog in het vaandel heeft staan, ook een duit in dit zakje doen.

Beheer
WP Admin