Redactieblog

2289 x bekeken 12 reacties

Kalfjes

'Spuitje dreigt voor lichtgewicht kalf' kopte een regionale krant een paar weken geleden.

De kop bleek te slaan op de aankondiging dat de kalversector kalveren van minder dan 36 kilo niet meer zou accepteren. Lichtere kalveren zouden niet geschikt zijn voor de mesterij. Een groot deel van de te licht bevonden kalveren zou waarschijnlijk een spuitje krijgen. Het minste wat je van zo'n dreigende situatie kunt zeggen, is dat ze ongewenst is: het is slecht voor het imago van de betrokken sectoren, het versterkt de gedachte dat in de veehouderij de economie boven de ethiek gaat en het is koren op de molen van organisaties als Wakker Dier en de Partij voor de Dieren.

Inmiddels is de aangekondigde eis van tafel, naar mijn indruk vooral vanwege de negatieve reactie van de organisatie van dierenartsen. Die verwerpt principieel het euthanaseren van kalveren uit economische overwegingen, al schijnt dit in de praktijk hier en daar wel voor te komen. De betrokken partijen – de kalversector, het agrarisch bedrijfsleven en de zuivelindustrie – gaan nu overleggen over de toekomst van de minder geschikte kalveren.

Het is terecht dat dit probleem wordt onderkend en dat gezamenlijk wordt gezocht naar een verantwoorde oplossing. Het was echter wijzer geweest als die weg meteen was gevolgd. Nu blijft de indruk hangen dat het  bedrijfsleven dit soort kwesties niet goed aanvoelt en pas na tegengas van derden – in dit geval de dierenartsen – gaat zoeken naar een oplossing die ethisch verantwoord en maatschappelijk acceptabel is.

Ik verwacht dat het probleem van de minder geschikte kalveren de komende jaren urgenter zal worden: door de sterke verlaging van de toeslagen voor de kalverhouderij kan de vraag naar kalveren afnemen, terwijl het aanbod juist toeneemt door de groei van de melkveestapel. De commerciële belangstelling voor lichte kalveren zal dan verder afnemen. De oplossing van dit probleem zal voor een deel wel een kwestie van geld zijn. Wat mij betreft mag de overheid, die de intrinsieke waarde van dieren hoog in het vaandel heeft staan, ook een duit in dit zakje doen.

Laatste reacties

 • joannes

  En waarom wordt de invoer van kalveren niet beperkt. Import van kalveren en de NL kleinere op lasten van de Boer brengen is overheids steun aan het Van Drie concern met haar mesters. Men maakt er Ethiek van maar de Economische belangen beginnen bij de Kalversector geleid door Van Drie.Die zou zich eens wat sociaal Ethischer op moeten stellen. NL Boeren opkosten jagen en in een troebele discussie brengen terwijl ze zelf de oorzaak van deze problemen is uit puur zelfzucht!

 • alco1

  Cees. Je hebt een mooi podium om te schrijven. Maar zoals zo vaak niet de kennis waar het om gaat en vooral deze podia zetten het publiek op een verkeerde gedachte.
  Het is namelijk maar zijdelings een economisch probleem:
  De angel zit hem in het feit dat lichte kalveren vaak een gevolg zijn van ziektes, waardoor ze op ondergewicht komen. Om deze dieren gezond te krijgen is er naar ratio veel anti-biotica nodig. Hierdoor dreigen licenties van mesters in gevaar te komen.

 • Zuperboer

  @alco1: Ook vaarzen krijgen regelmatig een kerngezond kalf van 35 kg, gelukkig maar het voorkomt veel ellende voor de moederkoe

 • producent

  Als ik de discussie zo volg wil de melkveehouderij het probleem van lichte en te kleine kalveren afschuiven naar de vleeskalverhouderij. Ik vraag mij af of een melkveehouder een koe aanschaft die ziek is geweest en daardoor te klein is en daardoor waarschijnlijk niet aan de verwachte productie komt. Gaat hij dit risico lopen, nee zeker niet. Kunnen we de discussie aanzwengelen dat hij dit maar moet accepteren.

 • appie19979

  Gewoon gesekst sperma. Kalveren worden ook de komende jaren niet duurder. Met meer vaarzen heb je zelf meer keus en het overschot kan voor de export!
  Ook is met onderzoek bewezen dat lichtere kalveren minder schadelijk is voor de koe (en haar melkproductie).

 • joannes

  @producent, wat afschuiven betreft! De Mest kalveren sector is het verwaarden van een bijproduct, gepromoot en gestimuleerd door Verwerkers voor het verwaarden van Melkpoeder en Van Drie die de sector uit het slop getrokken heeft vwb Imago en Diervriendelijkheid. Het succes heeft geleid tot een interessant export product tot ver over de grens. Maar het blijft het verwaarden van een bijproduct uit de melkverhouderij.Nu .... wanneer die Mestkalveren sector zijn eigen criteria wil gaan stellen, en aan haar ¨uitgangsmateriaal¨ minimum voorwaarden wil gaan stellen, die voor een deel van het bijproduct, weer nutteloze bijproducten maakt, die nog niet voor de slacht deugen, zijn we weer bij af. Om dan met risico en ethiek te schermen is net zo verachtelijk als gewoon de import beperkingen erbij te betrekken. De primaire maatschappelijke taak is het complete Melkveehouderij bijprodukt verantwoordelijk verwaarden! Een kalveren selectie (nb deels geïmporteerd) verwaarden is je maatschappelijke verantwoordelijkheid en taak ontkennen.

 • leo,s vriend

  @zuperboer, 35 kg ,wat is het probleem ? gewoon minimaal 3 weken goed verzorgen en vooral genoeg melk geven, zijn ze zo 45 kg of meer.

 • Venstra

  Ja en dat allemaal voor 75 euro. Meestal is het insemineren al duurder.

 • joohoo

  Het kalf lijkt een wegwerp artikel geworden. krijgt marian toch haar zin.

 • leo,s vriend

  Venstra, ?? een kalf doodspuiten omdat het niks opbrengt en vervolgens aan de weg leggen is nog duurder, die inseminatie heb je toch al betaald.

  Nog los van het feit dat je dit gewoon niet moet willen,wat mij betreft moet je je rot schamen als je ruckzichloos een kalf doodspuit omdat goed verzorgen te duur is.

 • hjlammers@live.nl

  het kalf dat bij een echte boer bij 35 dagen geen 36 kilo weegt dat is geen kalf voor de mesterij

 • mtseshuis

  De enige juiste reactie is van deVinke, elk goed gezond kalf weegt na een paar weken voeren wel 36 kg of (veel) meer

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.