RundveeOpinie

Hoornloos nog te vroeg

Voor veiligheid boer moet onthoornen toegestaan blijven. Hoornloos fokken is alternatief, maar er zijn nog te weinig stieren in de breedte.

Via de biologisch-dynamische landbouw heeft Rudolf Steiner nog steeds invloed op de agrarische sector. Hij zag koehorens als antennes voor kosmische straling. Het is dus belangrijk dat koeien horens hebben.

Er is natuurlijk nog nooit een liter melk meer geproduceerd door de koehorenantennes. Dat is ook lastig, want als men vanuit een ander melkwegstelsel onze landbouw bekijkt, kijkt men honderden jaren terug. Dit omdat licht er zolang over doet om een ander melkwegstelsel te bereiken. Bio-dynamische landbouw is echter nog geen honderd jaar oud. Dus de eerste invloed vanuit de kosmos moet nog komen. Voor ons is het natuurlijk makkelijk om dit soort kennis op te zoeken op internet. Maar kennis over de kosmos bestond in de tijd van Steiner, zo’n honderd jaar geleden, ook al. De man baseerde dus hele theorieën op achterhaalde kennis.

De staten van Gelderland denken er ook over om het verwijderen van hoorns te verbieden. Lijkt mij arbo-technisch onhaalbaar. Het is volstrekt onverantwoord om mensen te laten werken met koeien en stieren met hoorns. Ook kunnen dieren elkaar verwonden. Maar goed, dat is niet het probleem van de partijen die dit soort voorstellen doen. Zulke politieke partijen willen het liefst aan de grenzen wildroosters leggen en het hele Nederlandse platteland omtoveren in één groot natuurgebied.

We kunnen natuurlijk ook, in tegenstelling tot Steiner, de nieuwste technieken gebruiken en koeien insemineren met hoornloze stieren. Probleem tot nu toe was dat de hoornloze stieren te weinig productie en exterieur vererven. Door de genomics-technologie zijn de generatie-intervallen korter en gaat verspreiding van hoornloosheid door de stiermoederpopulatie sneller. Dat biedt mogelijkheden. De vraag is wanneer moet men overstappen op gehele hoornloosheid. Je ziet dat veehouders nog afwachten. Dat lijkt me ook heel verstandig.

Voorlopig zijn er nog geen echt aansprekende hoornloze stieren. Bij roodbont is er Nano p en bij zwartbont Snowjet p. Twee aardige stieren, maar ze geven maar 50 procent hoornloze kalveren. Dan moet je toch kalveren onthoornen en heeft het weinig toegevoegde waarde dat je er per jaar een paar minder hebt. Een kalf opfokken kost € 1.545, volgens Wageningen UR. Heb je een groot bedrijf en tel je arbeid mee, dan kost het € 1.945 Daar mag dan € 6 af als je je kalf niet hoeft te onthoornen.

Nano kan qua verervingscijfers bij roodbont prima mee. Met Snowjet mis je toch 100 NVI. Als je tenminste de genomics-cijfers erkent. Daarbij is het lijstje van te gebruiken stieren veel te kort. Ondoenlijk dus, om nu over te stappen op hoornloos. Het wachten is op topstieren met PP. Die geven alleen nog maar hoornloze kalveren.

Blijft natuurlijk over dat wij aan de eisen van de maatschappij moeten voldoen. Dan vind ik het altijd nog wel bijzonder dat de hedendaagse mens, die zich steeds vaker laat tatoeëren, piercen of inspuiten met botox, eist dat wij stoppen met onthoornen omdat het een pijnlijke ingreep zou zijn.

Beheer
WP Admin