Commentaar
1700 x bekeken
9 reacties
Niet bang zijn voor kweekvlees
Eerste kweekhamburger is ontwikkeld. Dat is belangrijk, maar: niet overschatten.
Publicitair was de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees een daverend succes. Media-aandacht te over voor een dierlijk eiwit dat is te produceren zonder de bezwaren aan de huidige vleesproductie. Dierenwelzijn is bij kweekvlees geen issue meer, net zo min als de mestproblematiek. Misschien is het ook nog wel energie-efficiënter dan de koe. Kweekvlees verliest immers geen energie aan rondlopen en voortplanten, om maar eens wat te noemen.
Vraag is of het product het ook echt gaat maken en zo ja, of boeren bang moeten zijn voor de gevolgen van deze doorbraak. Wordt gewoon vlees overbodig, stort de markt in?
Antwoord: Ja, het product zal zich wel een plekje verwerven en Nee, de boer hoeft er niet bang voor te zijn. Het zal zo’n vaart niet lopen. Om te beginnen duurt het nog lang eer kweekvlees echt vlees kan vervangen. En mogen we dan ook kweeksudderlap of zelfs kweekbiefstuk verwachten?
Veel is nog onduidelijk. Voorlopig staat niet meer vast dan dat in een laboratorium spierweefsel is te kweken.
Bovendien, het is nu nog vooral een mediahype, net als de 3D-printer. Niet alles wat technisch kan, is economisch relevant. Het zijn allebei toepassingen van een bestaande medisch-wetenschappelijke techniek op consumptiegoederen. Dat werkt niet. Een biefstuk uit een petrischaaltje is economisch net zo onwaarschijnlijk als een auto uit de 3D-printer.
Waarmee niet is gezegd dat dit proof of principle als dure grap kan worden afgedaan. De ontwikkeling van kweekvlees past in een van de belangrijkste trends in de voedingswereld: die van de steeds verdere bewerking van grondstoffen tot voedsel. Deze beweging, waaronder ook de productie van vleesvervangers uit planten, is al gigantisch. Wat er nu bijkomt, is een nieuw ingrediënt naast vele andere. Kweekvlees is een aanwinst voor de voedselindustrie en vanuit de landbouw niet iets om bang voor te zijn.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.