Commentaar

1700 x bekeken 9 reacties

Niet bang zijn voor kweekvlees

Eerste kweekhamburger is ontwikkeld. Dat is belangrijk, maar: niet overschatten.

Publicitair was de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees een daverend succes. Media-aandacht te over voor een dierlijk eiwit dat is te produceren zonder de bezwaren aan de huidige vleesproductie. Dierenwelzijn is bij kweekvlees geen issue meer, net zo min als de mestproblematiek. Misschien is het ook nog wel energie-efficiënter dan de koe. Kweekvlees verliest immers geen energie aan rondlopen en voortplanten, om maar eens wat te noemen.
Vraag is of het product het ook echt gaat maken en zo ja, of boeren bang moeten zijn voor de gevolgen van deze doorbraak. Wordt gewoon vlees overbodig, stort de markt in?
Antwoord: Ja, het product zal zich wel een plekje verwerven en Nee, de boer hoeft er niet bang voor te zijn. Het zal zo’n vaart niet lopen. Om te beginnen duurt het nog lang eer kweekvlees echt vlees kan vervangen. En mogen we dan ook kweeksudderlap of zelfs kweekbiefstuk verwachten?
Veel is nog onduidelijk. Voorlopig staat niet meer vast dan dat in een laboratorium spierweefsel is te kweken.
Bovendien, het is nu nog vooral een mediahype, net als de 3D-printer.  Niet alles wat technisch kan, is economisch relevant. Het zijn allebei toepassingen van een bestaande medisch-wetenschappelijke techniek op consumptiegoederen. Dat werkt niet. Een biefstuk uit een petrischaaltje is economisch net zo onwaarschijnlijk als een auto uit de 3D-printer.
Waarmee niet is gezegd dat dit proof of principle als dure grap kan worden afgedaan. De ontwikkeling van kweekvlees past in een van de belangrijkste trends in de voedingswereld: die van de steeds verdere bewerking van grondstoffen tot voedsel. Deze beweging, waaronder ook de productie van vleesvervangers uit planten, is al gigantisch. Wat er nu bijkomt, is een nieuw ingrediënt naast vele andere. Kweekvlees is een aanwinst voor de voedselindustrie en vanuit de landbouw niet iets om bang voor te zijn.

Laatste reacties

 • Gerjo-Kompier1

  Ik ben er ook niet bang voor. Als men de milieu en energiekosten voor de kweeklaboratoria en de oogst en bereidingskosten van de benodigde voedingsstoffen voor het kweekvlees erbij worden betrokken om het plaatje compleet te krijgen, dan zal ook in de toekomst blijken dat deze nieuwe vorm van bioindustrie nooit op kan tegen puur natuur. Daarnaast moet nog blijken dat kweekvlees veilig is. Een levend wezen heeft natuurlijk afweer tegen ziektes e.d.. Hoe zit dat met kweekvlees?

 • Bison

  Wie wil die troep nou vreten, moet nou alles uit een machine komen dan?, is wat de natuur provides niet goed genoeg?

 • mau

  zoveel kosten en moeite , voor iets wat 't waarschijnlijk nooit echt wordt ,
  is de beste reclame voor echt vlees die je maar hebben kan .

 • @meelmuisje

  Als dit 'spul' gefabriceerd gaat worden door een fabriek genaamd Soylent Inc(orporated) ga ik me pas ècht zorgen maken...

 • deer123

  Jaren geleden gewerkt voor de PTT post, daat zeiden ze ook dat E-mail geen bedreiging was voor de brieven post, we weten inmiddels wel beter ...

  Slaap maar lekker verder........

 • bappie

  Dit Frankenstein vlees schijnt kleurloos,smaakloos en structuurloos te zijn,
  kan je net zo goed behangselplak indikken en wat kruiden en saus erbij
  en klaar is kees.

 • Elevage

  waar ik me gewoon echt zorgen om maak is het feit dat er ergens iemand het idee krijgt om dit te ontwikkelen. Hoe kom je erbij dat je dit wilt gaan uitzoeken, dat is wat mij verwondert. Om nog maar niet te spreken van degene die hier geld in willen pompen.............
  Dat kun je vast beter besteden als je een 'bijdrage' wilt leveren aan de wereld

 • Broer

  Over dit onderwerp heb ik al eerder opgemerkt dat voor het smeren van een boterham al heel lang geen koe (boter) meer nodig is. Margarine is voor velen gemeengoed . Dit soort ontwikkelingen kun je en moet je niet willen keren.

 • jordi 1455

  @Broer, margarine is puur vergif, omdat er petroleum bij het maken van margarine wordt gebruikt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.