Commentaar
4434 x bekeken
21 reacties
Ogen de kost geven
In andere landen timmeren veehouders ook aan de weg. Tijd om de kennis uit het buitenland te integreren.
In grote lijnen was het bij veertig koeien nog zo dat gegevens over het vee 'in de schoenendoos' zaten. Analyse ervan gebeurde handmatig op een rustige winterdag. Bij tachtig koeien gingen de gegevens in de pc en stuurde de veehouder op maand- of kwartaalresultaten. Boven 200 koeien is dat niet voldoende. De impact van vruchtbaarheid is op deze bedrijven zo groot, dat Nederlandse analyses niet goed genoeg zijn. De tijd tussen het inzetten van verslechtering en het opmerken ervan kan zo drie maanden zijn. Dat is onwenselijk, want dan gaat het om aanzienlijke verliezen. Daarom schakelen grote bedrijven over op Amerikaanse rekenregels, die beter, en vooral sneller, de vinger aan de pols houden rondom vruchtbaarheid. Dat gebeurt trouwens niet alleen in Nederland, hetzelfde speelt in omringende landen, waar schaalvergroting nog harder doorzet dan hier.
Hebben we de dan boot gemist? Nee, maar de Nederlandse sector heeft wel een beetje in zich het idee dat het allemaal goed gaat, misschien wel het beste ter wereld. Zeker, het eindproduct is van wereldklasse, of dat nu kaas, toetjes of babymelkpoeder is. Perfect product tegen lage kosten. Maar daarmee alleen red je het niet. Ga naar Engeland, Zweden, Rusland of Oost-Duitsland en je ziet beter management van grote groepen dieren. Daar is geïnnoveerd en ondernemer- en vakmanschap ontwikkeld. In Nederland is vaak iets te veel naar de navel gestaard in de lange periode dat het financieel makkelijk liep door de systematiek van de melkquotering.
De kennis is er in het buitenland, de nieuwe werkwijzen ook. Nu is het zaak die te integreren. Daarom is het goed de ogen in het buitenland de kost te geven, of dat nu via een studieclub als European Dairy Farmers, via veredelde vakantiereizen of via familiebezoek is. Zorg voor een frisse blik op het eigen bedrijf en sta open voor het goede van elders. Maar sluit de ogen niet voor wat daar fout gaat. Dat scheelt leergeld.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.