5451 x bekeken 40 reacties

CRV's syndicaatstier

Atlantic is de nieuwe topper en het boegbeeld van genomics. Hij is net zo beloftevol als een syndicaatstier, en dat belooft weinig goeds.

Arlinda Mellow, Scenic-view Chief Apollo J, Ellbank Airliner en Lutz-Meadows E Mandel zijn getest door een syndicaat van boeren. Ze braken door met torenhoge indexen. Het geringe aantal dochters op nog minder bedrijven gaf deze 'jongens' een nogal overschatte eerste index. Uiteindelijk werden het rampen. Naarmate de betrouwbaarheid steeg, daalden hun indexen naar een onbruikbaar niveau. Succesvolle syndicaatstieren als Arlinda Rotate, Osdel Endeavor Bova Cubby en Emprise Bell Elton kunnen de vele teleurstellingen niet compenseren.
Foktechnische vooruitgang is bovenal het aantal tegenvallers terugdringen. Daarin zit nu juist het gevaar van stieren met een te lage betrouwbaarheid. Niet voor niets luidde altijd het advies: vermijd, ondanks de hoge beloften, de stieren met het grootste risico op teleurstellingen.
De hedendaagse fokkerij gooit de les 'betrouwbaarheid loont' overboord wegens genomics. Natuurlijk, door genomics kunnen ki-mensen meer inschatten en meer voorspellen. Maar is dat genoeg?
Op basis van resultaten wereldwijd trek ik maar één conclusie: je bent het best af door te kiezen uit de beste fokstieren met een index op basis van melkgevende dochters. Tegen de tijd dat genomic-topstieren een betrouwbare dochtergeteste index hebben, doen ze nog altijd onder voor de top van dochtergeteste fokstieren.
Die betrouwbare dochtergeteste indexen komen in gevaar. Proefstieren moeten daarvoor willekeurig ingezet worden. Genomic-toppers worden alleen op basis van belofte én spermaprijs selectief ingezet. Proefstieren van vroeger kregen 150 dochters aan de melk. Ze gaven hun vader een index die zich over drie lactaties kon ontwikkelen voordat er instroom was van nieuwe melkgevende dochters. Juist het volgen van die drie lactaties bleek van groot belang.
Bij genomic-toppers komen direct al meer dan 100 dochters in de eerste index, bij veelgebruikte toppers zelfs 1.000. Door dit grote aantal stomen deze stieren door richting 99 procent betrouwbaarheid. Een absolute misvatting waar rekencentra wereldwijd een grens zouden moeten trekken! 99 procent betrouwbaarheid kan en mag nooit aan een index hangen zolang er geen twee, liefst drie lactaties van de eerste dochters in meeberekend zijn.
Ook CRV gaat erin mee. Veeteelt kopte al: 'Atlantic maakt het waar'. Atlantic, hét symbool van de miljoenenverslindende genomicstechniek, is zorgvuldig omhoog gewerkt. Zijn index heeft syndicaatachtige trekjes; hij kreeg eerst een exterieurindex en een draai later pas een productieindex. Nog zonder afvoergegevens wordt hem een ongekende levensduurindex toegerekend van 715 dagen. Al heeft zijn index 81 procent betrouwbaarheid en staat hij op 600 kilo melk, zijn melkindex op basis van alleen vaarzen komt niet verder dan 250 kilo.
In de financiële sector geldt: rendementen in het verleden geven geen garantie voor de toekomst. In de fokkerij geldt: juíst de lessen uit het verleden zijn een garantie voor de toekomst.

Laatste reacties

 • beunk1

  Helemaal met Jeroen eens.

  Ki Kampen schrijft het mooi in haar nieuwsbrief: 'wij gebruiken genomics om de floppers eruit te selecteren'.

  Bovendien: als je stieren met hun genomische fokwaarden publiceert, zet dit er dan duidelijk bij. Nu worden ze soms gepresenteerd alsof het fokstieren zijn.

  Stef Beunk
  Bayern Genetik

 • joannes

  Het is zoals het altijd is gweest! Wie de illusie kan verkopen heeft het snelle geld! WIe kan zo´n nieuwe stier, notabene volgens de nieuwe wetenschappenlijke manier geselecteerd, weerstaan? En dat is waar de marketing van CRV op inspeelt. Ze creeëren een focus Stier die daarmee hoog geprijst en met veel marge vermarkt kan worden. Met illusies verkopen, optimaliseren ze hun eigen bedrijfsresultaat en niet dat van hun product; betrouwbare fokstieren. Misschien dat ze daarom met hun resultaten worstelen? Financieel wordt al aardig duidelijk dat het beleid niet die resultaten geeft die op de illusie worden aangeprijst ondanks de hoge prijzen. Pag 32 https://www.crv4all.be/over-crv/publicaties/jaarverslagen/CRV_Jaarverslag_2011-2012.pdf/ Een jaarverslag waaruit blijkt dat men meerwaarde haalt uit het vooral wereld wijd opereren

  Met een mIssIe: CRV is een toonaangevende, klantgerichte
  veeverbeteringscoöperatie, die gedreven is om duurzaam
  toegevoegde waarde te creëren voor veehouders

  Kan je natuurlijk wachten op een kleine effectieve organisatie die weer weer topstieren produceert. Want een organisatie die zich druk maakt voor de illusie blijkt het geld niet waard. Veehouders moeten tenslotte zelf zorgen voor hun rendement en zoveel snel geld is er niet te besteden.

 • Martin

  Helemaal met je eens Jeroen. Om nog maar eens de koning van de syndicaat stieren aan te halen Comin-on Holsteins Chief. Stier had zo'n torenhoge index, dat al zou hij daar de helft van overhouden, dan was dat nog top! Helaas, zelfs dat werd hem niet.

 • Pieterv1

  Het antwoord is heel simpel. Als je niet akkoord bent met de manier van werken van CRV, dan koop je der gewoon niets.
  Ik kan heel gemakkelijk weerstaan aan al die torenhoge indexen. Kijken en oordelen naar koeien, stieren en de koefamilies achter deze dieren. Dat is vaak wat ik doe! En dat is nu net wat door heel veel boeren/foktechnisch medewerkers nooit gedaan wordt.

 • hip

  Zonder Cubby of Elton was een stier als O-Man niet geboren. Deze hebben wel degelijk veel goed gemaakt, wellicht teveel als we de huidige invloed van O-Man zien.

 • M.harmsen

  Misschien kan CRV eens een reactie geven?

 • Eendagheeft26uur

  Die genomics kan heel goed zijn, maar ik ben zo'n eigenwijze vent. Ik wil toch de achtergrond informatie zien. Hoeveel lijsten heeft de moeder en moedersmoeder gemaakt, welke LW, welke gehalten, Liters, etc! Dan kan ik op grond daarvan concluderen of dat dit bij mij past! Ik wil melkvee-fokken die straks lang produceren, veel liters en veel kg vet/eiwit geven. Dus dan moeten de ouders ook goed gepresteerd hebben. Zie het als kinderen, de nakomelingen lijken vaak op de ouders! Dus je kunt hiervan een verwachting maken hoe ze later zullen worden!

 • Eendagheeft26uur

  Helaas...is de achtergrond informatie niet of nauwelijks zichtbaar!

 • abtje

  @Prinsentuin. Fokken blijft gokken. Als je naar de moederlijn wilt kijken moet je bij Samen zijn. Die kijken minder naar de vaderlijnen, maar veel naar de moederlijnen omdat die het waar moeten maken en niet de vaders.

 • NoordHollander

  juist t belooft weinig goeds t genomicsysteem rammelt aan alle kanten er zijn alleen helaas haast geen mensen die er zoveel verstand van hebben die bereid zijn eea uit te leggen zonder zeurpiet genoemd te worden.........

 • Kelholt

  opvallend met elke nieuwe index draai heeft CRV weer een wereldtopper maar kijk over 2 jaar naar die zelfde stier

 • joannes

  Precies @Kelholt, een Focus stier die met veel tamtam gepresenteerd wordt met een berekende verwachtings waarde; de illusie! Met een hoge prijs en een brede distributie over, natuurlijk, de koeien die het voor de koper waard zijn, is dan de hoop, dat hij de verwachting waar gaat maken. Kortom de meeste kans voor CRV wanneer het een goeie is en wanneer het tegenvalt is de CRV kostprijs eruit wanneer hij weg moet.

 • milkabulle

  las in de melkveemagazine een artikel van de vries, is een crv man die zei dat genomics als schieten met hagel is, er is altijd wel iets raak. klinkt als schieten met een kogel 1 keer ervoor, 1 keer erachter, gemiddeld raak maar toch mis.

 • Marco22

  Als crv een produkt verkoopt moet daar ook garanties bij. Als het produkt niet waar maakt wat crv beweerd het moet doen dan is dat oplichting. Als je een trekker koopt van 100pk volgens de verkoper. In praktijk blijkt dat maar 50pk te zijn accepteer je dat dan toch ook niet.

 • H.vanHerwijnen

  Eens met analyse van Jeroen van Maanen. Nog steeds ben ik verbaast over de stierenkaart van CRV waarop deze genomics stieren bovenaan staan. Is op zijn minst pogen om de goedgelovige veehouder op het verkeerde been te zetten.
  Dat is zeer kwalijk voor een organisatie die er is voor de leden!! Of is dat niet meer zo??


 • H.vanHerwijnen

  Eens met analyse van Jeroen van Maanen. Nog steeds ben ik verbaast over de stierenkaart van CRV waarop deze genomics stieren bovenaan staan. Is op zijn minst pogen om de goedgelovige veehouder op het verkeerde been te zetten.
  Dat is zeer kwalijk voor een organisatie die er is voor de leden!! Of is dat niet meer zo??


 • Makkink

  Jeroen van Maanen gaat Atlantic pas over 20 jaar gebruiken, dat is prima toch.
  Waarom zo afgeven op CRV, het is toch niet verplicht om genomics stieren te gebruiken? Je kan toch ook Paramount gebruiken,en voor Jeroen zit misschien nog wel ergens F16 onderin het vat.
  Kortom de tegenstanders van Genomics hoeven toch niet zo zuur te reageren? vriendelijke groet, Henk Makkink

 • abtje

  @Agmmac En dat is nu het gewiekste wan deze handel. Jij koopt je trekker, hopend op 100 pk. De verkoper zegt dat het aantal pk's niet exact bekend is, dat zal tussen de 40 en 120 inliggen. Dus dan heeft hij je niet bedrogen.

 • Makkink

  @Kelholt In de meeste gevallen staat de stier nog steeds hoog en idd er zijn steeds weer nieuwe hoge stieren .....dat heet genetische vooruitgang!!

 • Makkink

  @beunk1
  Dit voorjaar bij Jeroen geweest, aardige vent maar...opmerkelijk:
  -erg veel koeien kreupel, hier is meeste winst te halen ongeacht de stierkeuze.
  -gebruikt volop eigen stier en verwijt KI dat sieren onvoldoende betrouwbaar zijn????? ......over consequent gesproken.
  -haalde embryo's uit een pink(betrouwbaar??) die i.v.m. een ongeluk nooit aan de melk zou komen maar het was zo'n aparte familie.....het mag natuurlijk allemaal maar vertel dan niet dat je zo verschrikkellijk hecht aan betrouwbaarheid!!

  Wij melken tot volle tevredenheid de eerste dochters van Atlanic en Gofast maar voor Jeroen zijn jouw fleckvieh stieren beter geschikt verwacht ik. :-)

 • abtje

  @Makkink Vervang dat genetische maar voor theoretische vooruitgang. De praktijk moet het doen. En als die tijd er is veranderen ze gewoon weer de cijferbrij. Moeten ze zelf weten, maar het is ook wel erg makkelijk om met geld van de leden miljoenen stuk te slaan met genomics. En diezelfde leden mogen weer de hoofdprijs betalen voor dat theoriesperma.

 • Achterland

  Beste Makkink je speelt aardig op de man!!! Dat is in mijn ogen niet nodig !! Jeroen schrijft een kritisch stuk over de stier Atlantic, waarbij hij terecht opmerkt dat deze stier torenhoog scoort en deze verwachting nog geheel waar moet maken. Daarnaast wordt door CRV toch een prijs gehanteerd voor deze stier die belachelijk is !!! Inderdaad dan koop je hem toch niet en dat zal ik ook zeker niet doen. Kritisch reageren op een kritische column mag maar ga iemand niet de grond in TRAPPEN.

 • joannes

  @Makkink kan geen verschil maken tussen kritiek leveren op een manier van handelen,in dit geval het CRV, en het persoonlijk disqualifiseren. Met collumns en vooral kritiek, positief of negatief, krijg je in ieder geval een grotere kans zaken op waarde te beoordelen. Wat de bedoeling is van commentaar. Met alléén applaus krijg je arrogante bestuurders die gaan geloven dat ze de wijsheid in pacht hebben. Vaak hebben die bestuurders, met hun fans, ook nog de neiging kritiek als een peroonlijke aanval te ervaren en daarom hun criticy de mond te snoeren. Jammer dat grote coöperaties nog te vol zitten van dit soort loyalisten ondanks het bewijs in de kritiek én de resultaten dat het niet werkt. Zo zijn deze coöperaties zelf debet aan de tweespalt die ze zo verachten.

 • Makkink

  excuus/sorry dat mijn reakties verkeerd overgekomen zijn.
  Het is zeker niet de bedoeling om iemand te disqualifiseren(joannes)of de grond in te trappen(arjanenthea1).Jeroen heeft een prachtig bedrijf en goede koeien, hij is een koeienliefhebber en kent ze ook allemaal tot wel vijf generaties terug.Mijn punt van kritiek is wel dat hij nu al enige jaren colums schrijft met bijna altijd kritiek op de betrouwbaarheid van de stieren terwijl hij wel veelvuldig een eigen stier gebruikt. Jullie hoeven niet in genomics te geloven maar ik mag er toch wel in geloven.De genetische vooruitgang is echt groot geweest de afgelopen 20 jaar.
  Laat iedereen lekker zelf de stieren gebruiken die hij wil maar als je kritiek levert moet je er ook tegen kunnen dat je die terug krijgt en Jeroen kan dat wel aan.

 • VeireS

  Je hebt 3 soorten stieren, Proefstieren of toekomststieren (max30%betr), Genomic stieren (max 60%betr), en fokstieren (max 99%betr).... Iedereen maakt zijn eigen keuze wil je zekerheid ga voor fokstieren. Wil je in een grote lijn snel vooruit fokken ga voor genomics maar spreid voor je eigen veiligheid het gebruik... Wij hebben hier thuis niet echt een lijn in de koeien omdat we zoveel verschillende stieren gebruiken maar tvoordeel ligt wel als je een super goede stier gebruikt hebt heb je er enkele vaarzen van lopen het je een iets mindere stier gebruikt heb je er ook maar ENKELE lopen. Er bestaan tegenwoordig amper slechte stieren, het gaat er gewoon om hoe hard je vooruit wilt, en wil je echt vooruit moet je naast selectie van de te gebruiken stieren, ook de te gebruiken koeien kiezen. M.a.w. je kan niet verwachten als je atlantic op je slechtste koe gebruikt dat je een topdier hebt...

 • M.harmsen

  Veel verschillende reacties, blijkt maar weer, fokken is emotie.

  Als CRV alle top fok en genomicsstieren zou aanbieden voor de prijs van € 16,- was er dan ook zoveel kritiek?

 • abtje

  Jazeker. Het is niet alleen de prijs, maar meer de discutabele methodes die ze gebruiken om met ledengeld allerlei dingen te doen en dan met cijfergoogelen het recht te praten.

 • Ewullink

  Menig een is idolaat van de nieuwste stieren, hoe jonger hoe beter. Deze zijn ook perfect als je een top koe wilt fokken (en hierbij de missers acepteerd) en op de NRM wil pronken. Dit is echter voor de happy few. Als je gewoon lekker wil boeren en geld wilt verdienen gebuik gewoon bewezen stieren en eigenlijk is 99% betr. dan de ondergrens. Hier gaat 80% onder de Paramount , wat een fijne koeien. Je kunt nu vragen waarom die ander 20% dan niet. Antwoord: dat zijn al Paramounts

 • Jorina R

  Atlantic heeft een betrouwbaarheid van 81% NVI, 87% Exterieur(164 dochters, 129 bedrijven) en 88% voor productie (80 op 68 bedrijven)
  Dropshot heeft eveneens een betrouwbaarheid van 81% voor NVI, 84% voor exterier (71 dochters op 37 bedrijven), 92% betrouwbaarheid voor productie (199 dochters op 105 bedrijven)
  Volgens mij is hier dus weinig verschil!
  Burnstyn heeft bijvoorbeeld nog veel minder dochters in zijn exterieurindex (26! op 20 bedrijven) en wordt reeds meerdere maanden vermarkt! Om er maar 1 van ki samen te noemen en er zijn er nog veel meer bij hen!
  In zowel de varskenshouderij als in de kippenhouderij is men volop met genomic slection bezig. Mss dan we van hen ook nog wat kunnen leren!

 • DenDuuster

  @Jorina. Keep on dreaming about genomics.

  Er zit trouwens wel een wezenlijk verschil tussen Atlantic en Burnstyn.
  1. Burnstyn heeft een moederijn waar je u tegen zegt, Atlantic heeft een moeder die bekend is van haar hoge genomics maar verder niks heeft gepresteerd.
  2. Burnstyn bewijst ondanks dat hij zo weinig dochters heeft al goede koeien te kunnen fokken. Er hebben er al keuringen gewonnen en 1 vaars heeft de maximale score van 89 punten gekregen.
  3. Burnstyn is tenminste niet zo belachelijk duur als Atlantic.
  Voor mij 3 redenen om eerder Burnstyn te kiezen ipv Atlantic.

  Nog even terugkomend op de column van Jeroen. Zoals altijd weer een leuke boeiende column. Bovendien vind ik het belachelijk dat men zo veel vraagt (34 euro) voor een stier. Niet echt cooperatief maar wakker zal ik er niet van liggen. koop je toch lekker rieten van een andere stier die niet zo duur is.

 • joannes

  Het wordt langzaam duidelijk, het is een verzameling van geloven, weten en bewijzen. En de kritiek op Atlantic genomics is dat je wel erg afhankelijk wordt van alléén geloven, tot zelfs de moeder van de betrokken stier. CRV, niet dom en de grote coöperatie met veel onderzoek, ook marketing technisch, zal voldoende bewijs hebben gehad voor de juiste prijszetting met: voor de illusie vragen we het meeste geld. Daar waar (te)veel bekend is heeft minder waarde bij de Nederlandse boeren. Als dat waar is; zegt dat héél veel over de Nedelandse boeren. Ze blijken graag een gokje te nemen voor 34€.

 • 344412

  Bij alle discussie over betrouwbaarheid wordt er vaak niet bij stil gestaan dat ook van een 99% betrouwbare stier niet twee spermacellen exact gelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de eicellen van een koe. De uitkomst van een paring is hierdoor altijd wat onzeker. Fokwaardeschattingen zeggen iets over het gemiddelde van een groep nakomelingen. Niet meer, maar ook niet minder. Daarmee is voor mij het niveau van een stier veel belangrijker dan zijn betrouwbaarheid. (liefst natuurlijk allebei hoog, zoals Atlantic.......)

 • BoerKool

  Op www.fokkerijgids.nl kan je zelf je stieren selecteren zet de betrouwbaarheid op 90 en stieren als atlantic vallen buiten je vat.

 • hurk20

  Wat een gezeur op genomics, gebruik gewoon fokstieren, en loop over 10 jaar 5 jaar achter.

 • joannes

  @hurk, met 60% betrouwbaarheid heb je met 3 generaties 22% kans op verbetering, met 90 % betrouwbaarheid en 3 generaties 73%, en 99 % betrouwbaarheid en 3 generaties 97%. Dus als je het op ¨de kans op verbetering¨ gewoon op de rekenmachine uitrekent, is de kans op werkelijke verbetering het hoogst én het snelst met de betrouwbaarste stieren. Daarom is stieren selecteren zo duur; zelfs de genomics moeten zich bewijzen en CRV laat de liefhebbers en gokkende boeren daar graag aan meebetalen.

 • Pieterv1

  wat een kort door de bocht reactie van hurk20.
  Ik ben zeker dat mijn veestapel binnen 10 jaar geen 5 jaar achter zal lopen doordat ik die hippe, coole, supermoderne genomics stieren niet gebruik!!!!

 • jillesstam

  Hurkie volgens mij bedoel je' gebruik genomics en over 5 jaar loop je tien jaar achter om de boel weer te corrigeren' gebruik je boeren-verstand toch eens man

 • keijenberg

  Als rustend veehouder wil ik er op wijzen dat koeien fokken een manier is om vooruit te komen, Maar 98% van het koeien melken is Voeren, Voerkwaliteit, en een goed uitgekiend rantsoen. Henny

 • abtje

  @Keijenberg Dan heeft u ook de periode meegemaakt dat er opeens geen hollandse koe meer deugde en dat het allemaal holsteiners moesten worden.
  In dat licht bezien zit er in een fokkerij keuze toch meer achter dan alleen maar een goed voerbeleid. Met de fouten die je nu maakt zit je toch etterlijke jaren achter het net te emmeren en met een goede keuze schiet je een stuk vooruit.

 • Jorina R

  @teuntje
  1) Het is de zelfde familie als JT Millenium denk niet dat die koe zo onbekend is! Er zit een koe met 93 punten voor die stiermoeder is geweest. Bovendien is zijn volledige afstamming: VG86 O man x EX90 Jocko x VG86 Gibbon x VG87 Moutain x VG88 x EX-91 Blackstar x EX-93 Ben x EX-93 Penstar x VG-87
  Dat is dus beste pedigree!
  2) Er is wel geteld 1 dochter bekent met 88 punten!
  3) Voor een goede stier betaal je geld voor een mindere niet. Zo simpel is dat werking van vraag en aanbod.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.