Boerenblog

2869 x bekeken 1 reactie

Debat met weinig inhoud

De hele agrarische bevolking in de regio kreeg de uitnodiging thuis: ‘Welkom bij een debat over de landbouw in de bergregio.’ Het zou gaan over het politieke raamwerk; hoe kunnen ‘we’ de steunbalk van de lokale economie zijn? Een toekomstgerichte landbouw, wat betekent dat voor de bergregio?

Uitnodigende woorden en spannende sprekers: de minister van landbouw, een andere representant uit de landelijke politiek en de voorzitter van Norges Bondelag. Remco en ik hadden echt zin om hier naartoe te gaan. Een spannende avond!

Er was ongeveer 150 man. Door de aanvangstijd van 19.00 waren het overwegend vleesveeboeren, gepensioneerden en melkveehouders met een robot of medewerker. De dames van de plattelandsvrouwenvereniging konden tevreden zijn: de bezoekers doken enthousiast op het uitgebreide, door hen geproduceerde, taartenbuffet!

Als opening van de avond werden de sprekers voorgesteld en mocht iedereen een inleidend praatje houden. Kort maar krachtig: de minister van landbouw (centrumpartij) was enorm tevreden over zijn eigen beleid. ‘Laten we vooral zo doorgaan en hoera voor de importheffing, want anders is landbouw in dit deel van het land niet mogelijk! Een groei van de voedselproductie proberen we te realiseren door het gehele land in gebruik te nemen en de bevolking bewust te maken van hoe belangrijk de landbouw is voor Noorwegen.’ Wat hij hier concreet mee wilde gaan doen, werd eigenlijk totaal niet duidelijk.

Zijn opponent van Høyre (oftewel rechts) stelde een andere aanpak voor: ‘Een lagere import geeft een hogere marktwerking en een aanpak tegen de monopoliesituatie binnen elke relevante tak van de agrosector. Al die subsidies en regelgeving, door staat of monopolieafnemer gesteld, slaan initiatief bij de boeren dood.’

Verantwoordelijkheid bij juiste partij?
In principe heeft de rechtse partij best een punt. Wij zien het als buitenstaander namelijk maar al te duidelijk: door het omvangrijke subsidiesysteem wordt elke vorm van verantwoordelijkheid bij de boeren weggenomen. Boeren draineren niet, want ze krijgen er geen subsidie voor. Boeren gaan verbouwen, want er is dit jaar een subsidie voor gekomen. Een melkveehouder krijgt het meest subsidie bij twintig koeien, en dat is meteen de gemiddelde grootte van een Noors landbouwbedrijf.

Toch bleef de actie een beetje bij deze twee inleidende woorden, afgezien van een oproep van de discussieleider (de burgemeester van het naburige dorp) om toch maar zoveel mogelijk te stemmen op het meisje uit Tolga dat die avond meedeed aan de kwartfinale van Idols. De avond kabbelde een beetje. Steeds weer werd gezegd hoe weinig boeren verdienen, en hoeveel mensen in de olieindustrie verdienen.’ Is dat wel eerlijk?’ En steeds was het de oppositiepartij die zich daarvoor moest verantwoorden. Het publiek bleek overwegend van dezelfde partij als de minister. Merkwaardig, wie stippelt nu het beleid uit, en wie moet zich verantwoorden?

Eén reactie

  • koestal

    wel oliesjeiks,maar geen melksjeiks !

Of registreer je om te kunnen reageren.