Boerenblog

3239 x bekeken 8 reacties

Een weesje

We konden niet anders en zorgen nu voor een weesje.

Op zaterdagmorgen kreeg ik een telefoontje van een medewerker. Hij klonk droevig. “Slecht nieuws”, was het eerste dat hij zei. Potjandorie, dacht ik. “We moeten op zoek naar een adres voor een weesje.” “Okay, gaan we regelen”, antwoordde ik. Ik drukte de telefoon uit en mompelde ‘shit’. Een weesje, hoe ging ik daar snel iets voor regelen?
Dierlijk weesje

Alvorens u gaat denken dat ik tegenwoordig ook in de kinderopvang werkzaam ben, kan ik beter even melden dat hier om een dierlijk weesje gaat. Een lammetje. De ooi, een Hongaarse racska, heeft helaas niet lang mogen genieten van haar jong. Ze stierf vrij vlot na de bevalling. Later vonden we in het veld een dood lammetje in de nageboorte. Wellicht hebben we hier met oorzaak-gevolg te maken.

Redden
Gelukkig heeft het wees-lammetje wel de mogelijkheid gehad om biest te drinken. Nu ligt het bij ons thuis in het washok, zodat we het makkelijk kunnen voeren en verzorgen. Vijf keer per dag gaat er 250 tot 400 milliliter melk in. Ze drinkt goed en is actief. Hopelijk gaat ze het redden. Het lammetje ziet mijn schoonmoeder nu als moeder en loopt trouw achter haar aan. Mijn opmerking dat aan het blaten lastig te horen wie wie is, vond ik zelf leuker dan mijn schoonmoeder…

Illegaal waspoeder
Nog een ander nieuwsbericht. Zo’n 35 kilometer ten zuiden van Boedapest heeft de belastingdienst een illegaal meng- en afvulstation voor waspoeder opgerold. Ruim 10 ton ‘dure’ merken stond klaar voor levering. In de pers verschenen foto’s van Ariel. Op basis van lijsten met afnemers gaat de belastingdienst een en ander natrekken. Grappige gedachte, want het merendeel zal zwart verpatst zijn. Hier in het dorp was een half jaar geleden ook goedkope Ariel in de omloop. Ik geloof niet dat die mensen er een factuur bij kregen.
Waar in Nederland het oprollen van wietplantages en drugsbendes gangbare kost is, zie je hier andere praktijken. Illegale sigaretten, illegale diesel of benzine en handel in gestolen voer en graan voor alle kippetjes in de achtertuinen. Je zou ook kunnen zeggen dat men hier meer gericht is op de primaire levensbehoeften en in Nederland meer op welvaart en luxe.

Foto

 • Een weesje
 • Een weesje

Laatste reacties

 • agratax2

  Ronald. Voor de verslaafde wiet gebruiker is wiet een van zijn eerste levensbehoeften zo niet de enige en heeft het niets met luxe te maken.

 • Bison

  Eigenlijk gek dat illigaal alleen verander naar legaal als een 'autoriteit' er een stempeltje op zet en er geld(belasting) aan verdient.

 • joannes

  Bison, je weet toch dat de staat belangrijker is als het individu, en daarvoor recht heeft op de ¨bijdrage¨ en de autoriteit!!!!!! Wie daaraan wil ontsnappen is geen goed burger en....illigaal of illigaal bezig!!!!

 • Bison

  Je ben al aardig gebrainwashed johannes,..nooit van zwart geld gehoord?
  De overheid is veel te hebzuchtig en controlling naar mijn smaak.

 • joannes

  @Bison, dit zijn niet mijn woorden maar met een beetje fantasie: die van Plato, Je weet wel: die Griekse filosoof!

 • ed12345

  Plato of wie dan ook sinds mensenheugnis betaald de gewone jan met de pet een behoorlijk beetje van zijn inkomsten aan de overheden Je ziet het maar weer met de witte diesel voor boeren .Om jullie een ideetje te geven als ik hier met de truck bij Irving (brandstof maatschappij)tank krijg ik over de fax keurig netjes de rekening goed gespecifieerd als ik 1dollar per liter betaal kost de diesel 50 cent de rest is belasting in een of andere vorm nou dat zal in nederland nog wel tikkeltje erger zijn want ik denk niet dat er zo heel veel verschil in zit diesel uit de rafinaarderij in Pernis of Montreal

 • joannes

  @ed hier is het nog ernstiger: als je wat verdient betaal je inkomsten belasting tot max 52% http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/nieuw_in_2013/boxen_en_tarieven_2013/overzicht_tarieven_en_schijven/u_hebt_in_2013_de_aow_leeftijd_nog_niet_bereikt

  Vervolgens als je wat verbruikt betaal je: BTW 21% http://www.mkbservicedesk.nl/188/btw-tarieven-vrijstellingen.htm

  En wanneer dat verbruik rijden,roken of drinken is ook nog Accijns
  bv 0,75 €/ltr brandstof http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/douane_voor_bedrijven/accijns_en_verbruiksbelasting/inleiding_accijns_verbruiksbelastingen/inleiding/accijns_en_verbruiksbelastingen_inleiding

  Conclusie: wanneer je goed verdient, bijdraagt aan de economie, betaal je eerst 52% over de inkomsten en dan 21% over de uitgaven + voor het rijden, roken en drinken accijns dus als je niets spaart: 73% + de Accijns komt zeer waarschijnlijk op minder dan 25% waar je van moet rondkomen. De rest, of ruim 75% is voor de STAAT

 • The Hulk

  In de laatse paragraaf heeft Ronald helemaal gelijk , maar hij vergeet iets .Dat is dat in Hongarije de wet wel heel speciaal word toeggepast zijnde , wat op je erf of grond staat is van u ook al hebje het verhuurd of al is er een eigendomsakte .
  De laaste maanden 2 maal tegen gebotst. vb . Land huren met waterdicht contract pacht 1 jaar voorafgaandelijk netjes betaald en eigenaar(91 jaar oud) oogste een perceel van 17 ha mais. Interpelatie van de plaatselijke procureur: Hij mocht oogsten want al is het land verhuurd , hij heeft op ieder moment het recht om de waren staande op zijn grond zelf te oogsten .
  EEN PRECIDENTin de toepassing van de wetgeving . Dit is Hongarije .
  Als je op heden er niet genoeg van krijgt (zoals ik) dan ga je best op relantie omzet crieeren gewoon aanwezig blijven met kleine omzet . Ik hoor nogal wat slechte verhalen in vooral de melkveehouderij van Hongarije ge-ent op belgische melkveebedrijv(en) ... .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.