Redactieblog

4671 x bekeken 27 reactieslaatste update:10 jan 2014

Serieus hard werken in Hoogeveen

Licht Hard Werken, heette het ZZP-bureautje dat Marc Ligthart tussen september 2011 en maart 2012 dreef als interim- en projectmanager. Het was tussen zijn banen als manager bij A-ware en COO bij groentenhandelaar Hessing in.

Van Licht hard werken zal het bij DOC Kaas voorlopig niet meer komen, is de inschatting, al loopt hij formeel tot en met maart/april 2014 nog steeds mee met vertrekkend algemeen directeur Jannes Oosterveld.

Bij DOC Kaas zal het in 2014 alle hens aan dek zijn. Oosterveld heeft DOC Kaas de laatste jaren wel omgevormd van een zoekende lage-kostenproducent van foliekaas tot een ketenspeler met eigen handelskanalen, maar de nieuwe structuur moet zich in zakelijk opzicht nog gaan bewijzen.

Gat met FrieslandCampina

Helaas voor de leden van DOC Kaas bleef hun coöperatie in 2013 nog steeds de met afstand laagste voorschotprijs betalen. Het gat met FrieslandCampina is ruim €1,35 per 100 kilo, en dan gaat FrieslandCampina waarschijnlijk ook nog een prestatietoeslag uitkeren van €2,50 tot €3,00 per 100 kilo. Als DOC Kaas dan aankomt met een nabetaling van 4 procent (€1,55), is het gat in voorschotbetaling met FrieslandCampina net goed en wel gedicht.

Overstappen naar FrieslandCampina zit er echter niet in. Deze coöperatie mag tot minstens 2015 geen nieuwe leden aannemen. Dat vindt de Europese Commissie niet goed. Er zijn in de afgelopen jaren te weinig leden vertrokken en al is formeel gezien alle beschikbare melk via de Dutch Milk Foundation per eind 2014/begin 2015 benut, de praktijk is anders.

Wachten of overstappen

Voor ontevreden DOC-leden zit er dus niets anders op dan te wachten totdat Ligthart het geld laat binnenrollen. Of ze moeten opstappen naar een andere verwerker.

A-ware doet er alles aan om om nieuwe leveranciers te werven. Dit bedrijf wil de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen zo snel mogelijk op volle kracht laten draaien tegen eind 2014. Het heeft al een flink aantal DOC-boeren gecontracteerd en is bezig met het binnenhalen van een tweede lichting. En ook al verhoogt DOC Kaas de uitbetaling met nog een halve cent per kilo voor duurzaamheid, A-ware houdt woord en volgt. Het blijft een plus tot 1 cent betalen bovenop de DOC-prijs.

Farmel

Het is echter niet alleen A-ware waar DOC nog meer leden aan dreigt kwijt te raken. Ook zuivelhandelaar Farmel in Emmeloord haalt DOC-boeren binnen. Farmel kan goed nog wat extra melk gebruiken voor haar pool van afnemers in de zuivel. Bovendien is er een stevige aanvoer nodig voor samenwerkingspartner Ausnutria, die in ook in Heerenveen bouwt aan een nieuwe babyvoedingsfabriek. Farmel levert zowel koe- als geitenmelk aan Ausnutria. Zelfs Hochwald en Vreugdenhil zijn met hun fabrieken in Friesland een risico voor DOC Kaas.

Het wordt in Hoogeveen Serieus Hard Werken voor Marc Ligthart om én de verdiensten van DOC Kaas te verhogen én de leden binnenboord te houden. Als voormalig manager in de dagverse zuivel bij Arla Nijkerk is hij wel wat gewend, maar als zijn nieuwe missie slaagt, mag de raad van beheer van DOC Kaas hem gerust voordragen voor een lintje.

Laatste reacties

 • mts.fox2

  Wat blijven we lekker negatief schrijven over DOC. Dat ze deze maand het voorschot verhogen met 1,35 ct lees je niks over!

 • klaas.van.der.horst1

  Beste mtsFox2,

  Dat van die €1,35 in december is zeker gemeld! En hoezo negatief?
  Het wordt gewoon een spannend jaar.

 • BO(skabout)ER

  Misschien betaald Aware 'de boerderij' wel wat sponsorgeld voor zulke berichten.

  Natuurlijk betaald DOC niet enorm veel, maar zo slecht als het in de media word gebracht is het ook niet. Ook heb ik niks gelezen over de verhoging van 1,35 euro beste Klaas.

 • BO(skabout)ER

  En als toevoeging, ik lees nooit wat over Bel Leerdammer. Die doet het toch niks beter, of misschien wel slechter als je kijkt wat de DOC leden zelf hebben in vergelijking met Bel.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Boer Boskabouter,

  Wij hebben geschreven over een bedrag van €1,30 erbij in december. Ik moet mijzelf dus corrigeren. We hanteren bij Boerderij berekeningen van de prijs bij 7 ton en 1,1 miljoen.
  Verder denk ik dat jullie selectief lezen, want ook de prijzen van Bel en hun prestaties tov anderen melden we maandelijks.
  Wat A-ware betreft - die belooft eind 2014 een cent bovenop DOC te gaan betalen. Zouden we hun positie omzetten naar 2013, dan blijven zij dit jaar ook flink onder FrieslandCampina. Zo helder is het wel. Ik denk dat Cono, Vreugdenhil en Hochwald heel kort bij FrieslandCampina in de buurt gaan zitten. Bel Leerdammer doet het ook niet geweldig, maar komt toch boven DOC uit.
  Dat de aandacht zo naar dit bedrijf uitgaat, is misschien vervelend voor de DOC-leden, maar wie wil ontkennen dat iedereen er juist NIET naar kijkt?
  Bovendien willen de DOC-leden toch ook niet alleen een warm nestgevoel? Bij 7 ton melk per jaar minstens €15.500 missen tov FriCa (bij een melkprijsgat van €2,50), jullie daar dan zo maar overheen?
  Maar goed, excuus voor alle argumenten waar jullie geen boodschap aan hebben.
  Ik wens DOC Kaas en zijn leden alle goeds toe. Een prima directeur en vooral een mooie melkprijs.

 • daan1908

  Helaas voor sommigen Klaas vermeld alleen feiten . Een ander feit is dat Duitse fabrieken rond de 40 cent uitbetalen en de NL fabrieken 42/ 44 . Dit kan betekenen dat DOC meer richting Duitsland moet om genoeg melk te krijgen . Mocht de garantieprijs van de FC op dit niveau blijven of nog hoger dan kon dit nog wel eens goed uitpakken voor de DOC . De concurrenten van DOC moeten dan misschien te dure melk inkopen van de DMF , dit geld komt dan niet naar de veehouder die overweegt over te stappen . Kijk A-Ware kan veel beloven maar het moet nog wel worden waargemaakt .

 • klaas.van.der.horst1

  Nog even ter aanvulling op mijn reactie op Boer Boskabouter.

  Ik stelde het nog te gunstig voor tbv van DOC. Het gat tov Frica is bij een melkprijsverschil van €2,50 per 100 kilo en 7 ton melk natuurlijk niet €15.500, maar €17.500.
  Dan 1908 noemde DMK, waar DOC Kaas mee wilde samengaan. Dit bedrijf richt nu het vizier op Polen.
  De optie om meer Duitse melk aan te trekken heeft Oosterveld eerder dit jaar trouwens al benoemd. Maar hoe gaat dat? Meer Duitse melk, meer Duitse stem in een NL coöp?

 • Jaap39

  Hoezo is hochwald een risico voor doc? Doc gaat daar juist mee samenwerken. Samenwerking met Duitsers, goed plan.

 • ed12345

  Als straks de quotum er af is weten geeneens waarheen met al die melk

 • landboer

  Naar al die nieuwe fabrieken natuurlijk

 • W Geverink

  Idd Landboer, de productie van boter voor de boterberg en de productie van poeder voor de poederberg net als voor 1983. Zo nu en dan met een vracht subsidie uit Brussel een zootje product dumpen in Afrika zodat daar de melkveehouderij niet van de grond komt en iedere Afrikaan op kosten van de EU belastingbetaler zijn hut wit kan schilderen.

 • alco1

  We moeten niet zo'n waarde hechten aan de boterberg van voor 1983. Die werd veroorzaakt omdat onze garantie prijs in vergelijking met de wereldmarkt veel te hoog was. En daardoor niets op die markt konden uitrichten en dan veelal naar Rusland dumpten met subsidie.

 • steenbok1

  maak je toch niet zenuwachtig, het verdwijnen van de superheffing in Nederland zal niets doen aan de melkprijs, die zal/kan wel een keer zaken maar dat komt dan door andere oorzaken, wij nederland stellen met onze productie toch niets voor op de wereldmarkt

 • Mozes

  W Geverink #11, jij gaat uit van de wereldsituatie van 30 jaar geleden toen je vertrokken bent naar Canada. Wij leven nu in een totaal andere wereld met een totaal andere marksituatie voor zuivel en met een totaal ander Europees landbouwbeleid.

 • plklaassen

  Grappig die Mozes, slijt z'n dagen achter de pc in zijn kruistocht tegen de varkenshouderij. Preekt tegen anderen dat de wereld er vandaag anders uitziet dan 30 jaar terug. Gelooft op andere plekken op deze site echter nog wel dat de varkenshouderij nog steeds profiteert van tapioca. Is al lang geen noemenswaardige grondstof meer beste Mozes, de wereld ziet er vandaag anders uit dan jouw beperkte wereldblik.

 • koestal

  DOC haalt nu nog veel melk uit Friesland ,wordt straks wel iets minder !

 • Jaap39

  Niet alle nuchtere Friezen lopen als een dolle achter A-ware aan... #koestal

 • hansvanbergen

  Dat je arm geboren wordt kan je niks aan doen maar dat je arm trouwt is je eigen schuld is een oude uitdrukking. Een cooperatie doet er beter aan om met een succesvolle organisatie te fuseren. Een simpele manier om een melkfabriek te screnen is de uitbetaalde melkprijs te beoordelen. Het is dus zaak om altijd te fuseren met een bedrijf met een hogere of dan toch dezelfde melkprijs. In Duitsland heeft de DOC dus niets te zoeken. Een fusie kan dan hooguit met Delta of Campina. Fuseren met Campina kan niet dus blijft over samenwerken. Bv samen melkophalen. Dat kan voor beide intressant zijn met name voor DOC. Maar ook samenwerking in afzet en verwerking van de zo gevraagde wei bij Campina. Men kan fuseren met wie men wil maar zolang de andere partij geen babymelkpoeder afzet in China heeft of andere vestigingen die 2 ct per liter opbrengen zal er altijd een gat blijven.
  Tenzij men goed kwaliteits kazen gaat maken a la Cono

 • Jaap39

  Nu er naast Frica, Arla, Doc etc ook nog eens Fonterra/Aware binnen de nederlandse grenzen actief gaat worden kan het zo maar zo zijn dat de mededingingsautoriteit (mevr Kroes) andere conclusies moet gaan trekken voor wat betreft fusies /samenwerkingen tussen ondernemingen. Daar al eens over nagedacht #18?

 • Mozes

  plklaassen, nu 3 januari lees ik voor het eerst jou reactie #15 van 29 december. Anders dan jij beweert heb ik nooit een kruistocht tegen de varkenshouderij gevoerd. Wel heb ik in verschillende discussies uitleg gegeven over de OMSTANDIGHEDEN die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de varkenshouderij. Ook heb ik in verschillende reacties uitgelegd hoe die OMSTANDIGHEDEN vanaf begin jaren negentig zijn veranderd en welke gevolgen dit heeft voor de economie en de ontwikkelingsmogelijkheden van de varkenshouderij. In één van deze discussies werd dit heel mooi aangevuld met een uitleg van Agratax over de sociale factoren die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de varkenshouderij.
  Ik zou ook een uitleg kunnen geven over de oorzaken van de goede rendementen die momenteel in de melkveehouderij worden gehaald. Dat ligt dus niet aan de politiek in Europa en ook niet aan de ondernemerskwaliteit van de melkveehouders maar aan de politieke en economische ontwikkeling in Azië.

 • richard3

  Ik heb net al een reactie geplaatst bij het Leerdammer verhaal, maar Klaas je mag m'n melkgeldafrekening wel eens zien, alsof ik een zielig boertje ben. Nogmaals DOC betaald op dit moment voor vet en eiwit bedragen waar bijna niemand tegenop kan. En als de rest (buitenstaanders) er geen vertrouwen in heeft bemoei je je er dan ook niet mee. Weer zo'n anti-DOC blog met een inhoud van 0,0 omdat je het inzicht niet hebt. Ga aub een ander baantje zoeken ipv mensen de grond in te trappen. Oh ja DOC heeft slecht gepresteerd maar we zijn op een hele goede weg naar boven maar hoe gaat aware dat doen dan? 1 cent op de KALE melkprijs? Of 1 cent op de TOTALE melkprijs? Praat je toch wel over een verschil van centen...

 • Jaap39

  De lobby van fonterra aware richting vakblad boerderij lijkt erg sterk met diverse publicaties in veel bladen. Heb het ook al vaker genoemd het een zwakte bod te vinden de doc prijs + 1 als basis te bieden.
  Wellicht kan doc buiten de melkprijs om een bonus structuur ontwikkelen voor haar leden.

  Keer een iets te lage melkprijs uit en vliegt met bonus uiteindelijk over de concurrent heen.
  Een beetje zichzelf respecterend melkveehouder/ondernemer zal voorlopig de kat uit de boom kijken voor dat een keus gemaakt wordt van afnemer te switchen. Zeker als die afnemer pas over een jaar de eerste kaas begint te produceren.

 • daan1908

  Allemaal nog de beste wensen . Als reactie op # 21 zie # 6 , val niet de boodschapper aan , je moet gewoon bij de directie zijn .
  Elke melkfabriek maakt wel eens turbulente tijden door , zorg dat je er samen uitkomt .

 • dayo

  boerderij onafhankelijk???? misschien wel een beetje gesponserd door jan anker om lekker negatief over doc te schrijven, hij immers nog wat melk nodig......

 • koestal

  Het wordt de komende jaren nog spannend met de melkprijzen,ieder moet z,n best doen

 • klaas.van.der.horst1

  Een wat late correctie: Marc Ligthart heeft wel gewerkt bij A-ware, maar dat was niet als directeur van Bakker Logistiek. Dat is namelijke niet van A-ware, zo werd mij terecht gemeld. Ik ben dus toch wat minder goed ingevoerd bij A-ware dan sommige van de reageerders op mijn blog menen te weten.

 • Jaap39

  Dit verklaart ook direct het niveau van deze blog #26......

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.