Boerenblog

2263 x bekeken 2 reacties

Nieuwe stiervader

Proefstier Malcolm RF (met een proefstiervader) wordt op cruciale punten opgewaardeerd door genomics. Zijn genenpoel zit bomvol betrouwbare stieren.

De roodbonte Topspeed Kodak is de meest gebruikte stier in Nederland. Bij roodbont-import bezet Brown Swiss-stier Vigor de tweede plaats. De meestverkochte stieren danken hun populariteit vooral aan hun klauwgezondheidskenmerken en eiwit. Kennelijk is dat wat de markt vraagt.
Ik zie dit in onze eigen veestapel terug. Net als op veel andere bedrijven staat bij ons de structuur in het rantsoen onder druk. Direct zijn er koeien die daarop reageren, door kreupel te lopen. Ik noem ze indicatorkoeien. De Brown Swiss-dieren hebben daar geen last van. Hun zwarte klauwen kunnen wel wat hebben.
Niet alleen in de verkooplijsten staan de roodbonte Holsteins bovenaan, ook in het omzetten van voer in melkgeld wint het roodbonte melkras. Niet door hun dagproductie, want die ligt wat lager dan bij zwartbont. Het hogere eiwitgehalte, 3,61 procent versus 3,51 procent bij zwartbont, tikt hard door. Tel de hogere omzet en aanwas door de zwaardere koeien erbij op en het plaatje is compleet. Met roodbonte Holsteins wordt het meeste geld verdiend.
In het CRV-proefstierenoverzicht zie ik een mooie nieuwe stiervader. Apina Malcolm RF is een zoon van de proefstier Batenburg Stellando uit Apina Nadja. Met een NVI op roodbontbasis van +302, +350 Inet, +670 levensduurdagen, +105 celgetal en +111 beenwerk zijn de verwachtingen hooggespannen.
Hij is en blijft een proefstier, niet iedereen zal hem herkennen als stiervader voor de toekomst. Zeker niet omdat Stellando ook maar een proefstier is. En zo veel aansprekende stiervaders zijn er niet meer na de duidelijke koerswijziging van de markt naar gezondheidskenmerken.
De 110 klauwgezondheid is opgebouwd uit 105 verwachtingswaarde en +5 genomics bij een betrouwbaarheid van slechts 22 procent. Zo bekeken is het inzetten van een dergelijke stier wel een heel groot risico. Toch zie ik pluspunten. Nadja heeft 88 punten voor haar beenwerk, uitzonderlijk hoog. Stellando, een Fidelity-zoon uit een O Man-dochter heeft 107 verwachtingswaarde voor klauwgezondheid. Nadja's vader Ramos scoort heel betrouwbaar 108. Dan komt O Man weer, ditmaal als opa met 105 en vervolgens Mtoto met 109 en Del Santo Corsaro met 102. Allemaal met hoge betrouwbaarheid.
Malcolm RF is dus een proefstier met een proefstiervader die op cruciale punten ook nog eens opgewaardeerd wordt door genomics. Zijn genenpoel zit bomvol zeer betrouwbare stieren die ook nog eens perfect het fokdoel benaderen.
Voor gebruik bij zwartbont is een zwaar minpunt dat er twee keer O Man in Malcolms afstamming zit. Bij roodbont speelt dit niet. Positief is dat Malcolm een stier is die een gemiddeld cijfer heeft voor hoogtemaat. Uitzonderlijk. Ook ben je met zo veel O Man-bloed gevrijwaard van de geboortekrikdiscussie. Wie van Malcolm een mooi roodbont stiertje vangt uit zijn beste koe of pink, moet zijn ki-station maar tippen.

Laatste reacties

  • yupo

    hoog maal hoog is bij crv al gauw toren hoog en outcross vervolgens houden ze de cijfers kunstmatig hoog en weten niet waar voor ze corrigeren dus boeren laat je eigen niet voor de gek houden en als een stier met zijn fokwaarde daadwerkelijk zakt hebben ze altijd wel een smoesje ja maar dit of ja maar dat

  • hansvanbergen

    Dat is dan van korte duur Yupo als CRV continu stieren op de markt zet terwijl de cijfers maar verzonnen zijn. Bij het aan de melk komen van de dochters komt de waarheid toch boven water. Ook andere Ki's en verkopers schermen met cijfers als exelente exterieurs, diepe koe families, 100.000 kg koeien bijzondere aAa codes. Ook allemaal cijfers die we als potentiele klant maar aan moeten nemen. Ik heb getracht toe te lichten dat in het geval van Malolm rf er in ieder geval veel zeer betrouwbare stieren in de afstamming zitten die die zichzelf op alle fronten helemaal waar hebben gemaakt. Die zekerheid heb je in ieder geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.