Boerenblog

10670 x bekeken 1 reactielaatste update:3 aug 2012

Helikopter redt drachtige pink van zekere dood

Helikopters vervoeren niet alleen gewonden en zwangere vrouwen naar het ziekenhuis. Onlangs werd ook een drachtige pink per heli gered.

Ik ben weer terug in Noorwegen. Het land van de slapp av-mentaliteit (maak je niet zo druk). Ik bezocht de website van de belastingdienst om een vraag te stellen en rolde vervolgens zowat van mijn stoel van het lachen toen ik zag staan: wij zullen ons best doen de vraag binnen drie maanden te beantwoorden. Ik had binnen twee dagen antwoord en 'de drie maanden' is weggehaald, maar het heeft er echt gestaan. Wanneer ik mijn blog van eind 2008 met de titel 'De zuiderlingen van het Noorden' teruglees, denk ik: ja, het is hier nog geen snars veranderd. Gelukkig maar.

Geboorte vaak in ambulance
Het 'maak je niet zo druk' wordt hier ook bij zwangere vrouwen gehanteerd. Thuis bevallen mag in Noorwegen alleen met speciale toestemming. Weet dat in zo'n groot en dunbevolkt land een rit van twee uur naar het ziekenhuis normaal is. Zodoende worden veel baby's in de ambulance geboren. Het overkwam ook de dochter van een bevriende melkveehouder in de buurt. Net voor het paasweekend werd zij met 3 centimeter ontsluiting naar huis gestuurd met de woorden: wacht daar maar af! De aanstaande oma reageerde heel verontwaardigd: en koeien mogen een maand voor afkalven niet vervoerd worden! De vrouw ging na het weekend opnieuw per auto naar het ziekenhuis, werd halverwege overgedragen in de ambulance en kreeg daar haar baby.

Per helikopter naar het ziekenhuis
Bij lange afstanden en wanneer het urgent is, wordt een helikopter ingezet. Een vriend van me die in het onderwijs werkt, heeft onlangs ook een trip met een helikopter gemaakt. Niet als patiënt, maar als begeleider van een van zijn leerlingen. Het meisje viel tijdens een sportdag zo hard met haar hoofd op de grond, dat ze niet meer bij bewustzijn kwam. Haar ouders waren niet bereikbaar, dus ging de leraar mee. De afstand tussen school en ziekenhuis van 160 kilometer duurt over de weg al gauw 2,5 uur. De heli deed er een half uur over. Het meisje kwam na drie uur bij kennis en het gaat verder goed met haar. En de leraar ..., die kreeg uiteraard geen retour per heli aangeboden. Dat werd een lange busrit.

Val van 700 meter
Ook een drachtige pink had begin juni het genoegen een helikoptertrip te maken. Wat er aan vooraf ging, was minder leuk. Het dier gleed van een steile bergweide af en kwam 700 meter lager in een brede en woest stromende rivier terecht. De boer en acht helpers vonden haar twee dagen later uitgeput aan de overkant van de rivier. Het is verbazingwekkend dat de pink het overleefd had. Een helikopter bleek de enige oplossing om het dier uit het dal te krijgen.

Helikopetra
Een extra complicatie was het ontoegankelijke terrein, waardoor de helikopter niet kon landen. De pink werd hangend in een net, 30 meter onder de helikopter, het dal uitgevlogen. Eenmaal bevrijd uit het net en na wat geruststellende woorden van de boer, kon de pink, die voortaan Helikopetra zou worden genoemd, zelf de 500 meter naar de stal lopen. Behalve wat schrammen maakt de pink, die in september haar kalf krijgt, het goed. Het inzetten van de helikopter kostte de boer 15.000 kronen (bijna €2.000).

Foto

Eén reactie

  • Sylke

    Ik wou dat de maatschappij hier ook wat relaxter was

    hier hebben we onze afgod 'Tijd is geld'

    Verder een mooi artikel over Noorwegen, ik ken het land van vakantie`s
    `t is dat mijn vrouw hier niet weg wil, anders was ik zo geemigreerd

Of registreer je om te kunnen reageren.