Commentaar

6462 x bekeken 9 reacties

Melkveehouder moet gaan cijferen

De melkveehouderij staat op een keerpunt. Over twee jaar vervalt de melkquotering die de sector sinds 1984 aan banden legt.

Brussel geeft de productie vrij. De veehouder moet een keuze maken of hij meegaat in de opschaling van productie of juist kiest voor de wat bescheidener nichemarkten. Veel ondernemers hebben bij de renovatie of nieuwbouw van hun stallen al ingespeeld op hun toekomstplannen.

In deze plannen is steevast een grondparagraaf opgenomen. Van oudsher zal de veehouder bij groei kiezen voor uitbreiding van het areaal grond. Hij kan er niet alleen meer voer op produceren, het is ook belangrijk voor de mestafzet. Den Haag werkt hard aan nieuwe mestregels.

Maar grond is peperduur, om niet te zeggen haast onbetaalbaar. Aankoop van grond doet een aanslag op de balans. Het aandeel eigen vermogen, traditioneel hoog, zal zakken. Dat is op zich niet erg, in de intensieve veehouderij of tuinbouw ligt de aandeel al decennia fors lager. Het betekent wel dat de melkveehouder anders moet gaan ondernemen. Hij kan een tegenvaller bij de bank wat lastiger 'rechtpraten' met grond als onderpand. Hij zal veel meer op cijfers moeten gaan letten. Een varkenshouder kent de kostprijs van een big tot twee cijfers achter komma. In de veehouderij is dit nog lang geen gemeengoed.

Een mogelijke uitkomst is (erf)pacht. Het LEI ziet in de landbouw al veel langer een afname van het aandeel cultuurgrond in eigendom. Deze trend is nog even wennen in de veehouderij.

Laatste reacties

 • Mels

  Het kan ook van de andere kant geregeld worden en dat is dat de banken in dit land een minimum stellen aan het EV in een bedrijf en zo druk je de grondprijs doordat hoog gefinancierde bedrijven eerst EV op moeten bouwen,Nu zit een deel EV in het quotum wat straks niet meer zo zal zijn en dan is er alleen de grond.dit remt natuurlijk de groei maar in de VS gelden er normen en moet je van goede huize komen om bv 90 procent financiering te krijgen,dit doet men waarschijnlijk omdat de melkprijs daar al veel meer varieert en er dus altijd een body blijft in je bedrijf al gaat het daar natuurlijk ook regelmatig fout.

 • poldes

  Heeft de huidige melkveehouder te veel eigen grond in bezit?
  Heeft de huidige melkveehouder in Nederland te veel eigen vermogen?
  Heeft de huidige melkveehouder misschien te veel vr.verm.?

 • John*

  de gemiddelde veehouder bestaat niet.. veel vreemd vermogen als bedrijf aantrekken lukt alleen als je voldoende rendement kan maken om dat vermogen te betalen. Er zullen straks alleen periodes aanbreken met melkrpijzen van 20 cent en lager, deze periodes moet een bedrijf weer kunnen overbruggen om te profiteren van melkprijzen van 40 cent en hoger. Bedrijven met lage vaste lasten, goede resultaten en een flexibel ingericht bedrijf zullen deze periodes prima overleven. Je als bedrijf dik in de schulden met als gevolg dat er een melkprijs van minimaal 30 cent nodig is om de vaste lasten te voldoen lijkt me kansloos...

 • vd Zanden

  Inderdaad John zo zou het wel eens kunnen gaan, net als in de andere sectoren welke al langer de schommelingen van de markprijs kennen en dit is wel iets waar de melkveehouderijnog aan zal moeten wennen kijk maar eens naar 2009 een jaar wat slecht was, maar nog niet verliesgevend en de sector al ontzettend zenuwachtig was en verwachte dat de gehele melkveehouderij zou verdwijnen

 • Sjaak

  De auteur schrijft over de 'opgenomen grondparagraaf' in de toekomstplannen....
  Bij sommige zal dit idd. het geval zijn, bij de meesten echter niet, daar ben ik van overtuigd!
  We hebben al decennia een tijd achter de rug, dat grond niet gezien werd als een beperkende factor, sterker nog....grond was eerder een last. Het was veel interessanter voer te kopen en mest af te zetten, dan was je pas echt een ondernemer, aldus de adviseurs! Diegenen, die groeien in balans prefereerden waren conservatief, 'intensiveren' was de ondernemingstrend....
  Het tij schijnt te keren, maar of diegenen die toen al niet telden, toen ze bezig waren met hun toekomstplannen en bouwgekte, nu wel gaan tellen, betwijfel ik...
  Sterker nog; het is te laat en waarschijnlijk wordt er voor hen geteld!
  En uiteraard kan erfpacht dan een uitkomst bieden, of het is een uitstel van executie, want hoe dan ook....ook bij die optie is rendement het uitgangspunt!

 • joannes

  De grond is vooral peperduur omdat er nog teveel geintresseerd zijn om grotere boerderijen op te zetten. En.. wanneer er een (Rabo)bank is die daar dan een hypotheek tegen marktwaarde op wil geven is het gewoon bankbilleten drukken om daarmee vervolgens overcapaciteit te produceren. Tot dat de melkprijs onder de kostprijs zakt en er boerderijen te koop komen voor weinig omdat ze hypotheeklasten niet kunnen dragen. En .... meer families , gezinsbedrijven, in de problemen. Terwijl die ¨grote¨ jongens, de managers, Polen inhuren om de stal te runnen! Darwinisme!!!!

 • Mels

  De waarheid kon wel eens in deze reacties staan,ik ben ook bang dat ik voor een habbekrats een stal met koeien kan kopen over een jaar of wat,hoop wel dat mijn nakomelingen dan zin hebben om te melken of om polen aan te sturen als er veel te koop komen dat is natuurlijk ook mogelijk;-

 • mbeirens

  Eerst keihard melken om dat quotum te betalen (lucht), en straks keihard melken voor de dure onrendabele grond af te betalen. (luchtbel?)
  Wie word er dan uiteindelijk gemolken???

 • wzandbergen1

  Cijferen? Rijk rekenen en arm tellen, niet kijken naar de kosten dan zal het bij de opbrengst wel goed komen. Kijken we naar wat het blad Boerderij kost maar wat is het voordeel van dat blad? Valt niet mee om het resultaat uit te rekenen, omdat niet alles in geld is uit te drukken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.