Redactieblog

1645 x bekeken 5 reacties

Extreem kostenverschil

Slepende melkziekte zou Britse veehouders jaarlijks €27.000 kosten. Andere berekeningen komen op een veel lager bedrag uit.

Enkele dagen geleden verscheen in de pers, ook op Boerderij.nl, een bericht dat slepende melkziekte Britse veehouders met 100 koeien en een gemiddelde jaarproductie van 8.000 kilo melk per koe jaarlijks ruim €27.000 kost. Een Britse veterinair stelde dat slepende melkziekte €0,034 per liter melk kost, onder meer door melkderving, hogere kans op andere ziekten en hogere kans op afvoer. De rekensom komt dan inderdaad uit op €272 per aanwezige koe ofwel €27.200 per bedrijf (0,034 x 8.000 x 100). Er zijn dagen dat ik minder verdien. De Britse veterinair schat de kosten van een subklinisch melkziektegeval op €828. Een klinisch geval kost op €5 na €1.000.

Onwaarschijnlijke bedragen
Omdat deze bedragen mij onwaarschijnlijk voorkomen ben ik maar eens gaan zoeken op internet. Universiteit Utrecht becijfert €150 kosten per gemiddeld aanwezig klinisch en subklinisch geval van slepende melkziekte. Een subklinisch geval kost volgens berekeningen van de Canadese University of Guelph €58.

Fors verschil
Daar komt bij dat natuurlijk niet alle koeien ziek worden. Meerdere onderzoeken wijzen op voorkomen van klinische melkziekte van rond 5 procent. En Amerikaans onderzoek van Cornell University wijst zelfs op voorkomen van klinische slepende melkziekte bij 8 procent van de nieuwmelkte koeien. De subklinische vorm komt bij gemiddeld  40 procent voor met variaties van 0 tot zelfs 80 procent. De Britse veterinair is nog voorzichtig en gaat uit van 3 procent klinisch en 30 procent subklinisch. Mijn rekenmachientje komt dan met de kosten die Universiteit Utrecht becijferde dan uit op €4.950 (33 x 150). Een extreem verschil. Bij 8 procent klinisch en 50 procent subklinisch – en dan heb je als veehouder toch al lang de dierenarts ingeschakeld hoop ik – kom ik op €8.700 (58 x 150). Ook bij lange na geen €27.000.

Onjuiste berekening?
Wat denkt u? Zitten Utrecht en Guelph er qua kosten ver naast en heeft de Britse veterinair gelijk, of is ergens iets flink misgegaan in de berekening die de beste man er op los gelaten heeft? En zijn er mensen die aanvullende informatie hebben op de kosten en of incidentie van klinische en subklinische slepende melkziekte?

Laatste reacties

 • jan1

  Een eerder artikel in de boerderij geeft aan dat het in nederland gem € 323,00 per koe kost. dus voor 100 koeien 23.300,00 .

 • Mozes

  Jan1, voor alle aanwezige koeien of alleen de koeien die slepende melkziekte krijgen?

 • Cath

  Jan1, heb je de referenties van dat artikel?

 • Wijnand Hogenkamp

  ik heb de (digitale) archieven van Boerderij doogeplozen en kan het genoemde bedrag van €323 niet vinden. Als het bedrag dat Jan1 noemt klopt, en daar vertrouw ik op, dan is het denk ik evengoed per geval en niet per aanwezige koe.

 • Henry Withaar

  @ Wijnand Hogenkamp
  Volgens mij was dit in een column van Robert Bodde.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.