Boerenblog

2490 x bekeken laatste update:6 apr 2012

Russisch landbouwsucces met oranje randje

Niet alleen Russische voetbalclubs en het nationale elftal zijn succesvol met Nederlandse trainers, ook in de landbouw zijn er vele Russische bedrijven succesvol met Nederlandse input.

Met een groep Nederlandse bedrijven, landbouwraad Suzanne van Tilburg en ambassadeur Ron Keller ben ik op handelsmissie geweest naar Oefa, in de Russische republiek Bashkortostan. Naast de landbouwbeurs, het ministerie van landbouw en de lokale landbouwuniversiteit bezochten we een aantal succesvolle bedrijven. Eerst gingen we naar een kaasfabriek. Die zag er echt strak uit, er werd een lekker stukje kaas gemaakt. Helaas stond er geen Nederlandse apparatuur, maar Poolse. Wel maakten ze gebruik van Nederlands zuursel van CSK. De kazen werden in het folie gerijpt, iets wat in Nederland zelden gebeurt.

Melkveebedrijf met Nederlands tintje
Daarna zijn we op bezoek geweest bij een melkveebedrijf. Dat is opgezet door Matrix Agritech, dat ook mede-eigenaar is. Matrix Agritech Bashkortostan is een Nederlands beheerd bedrijf dat al jaren achtereen succesvol aan de weg timmert in de regio. Ook het melkveebedrijf zag er netjes en verzorgd uit. De dubbele melkstal naast elkaar met het swingover-systeem van Dairy Master viel op. Niet een alledaagse keuze, maar het werkt goed, zo te zien. De stallen hadden geen zes of vier rijen boxen, zoals vaak voorkomt, maar slechts twee rijen. De filosofie is dat je dan het beste zicht hebt op de koeien.

Niet goedkoop maar goed
Ter afsluiting bezochten we een gemengd bedrijf met koeien en kassen. Hier was gekozen voor een vierrijige stal, wat mij betreft een prima keuze. Dan hebben de koeien tenminste allemaal een vreetplek. Vaak wordt ‘goedkoop’ gebouwd met zes rijen, dus veel koeien per vierkante meter en dan onstaan later veel problemen. Hier was niet gekozen voor ‘goedkoop’, maar voor goed en de koeien zagen er goed uit. Voor de melkstal was niet gekozen voor de grote jongens (Westfalia en DeLaval), maar voor het Tsjechische Farmtec. Wel had het bedrijf een deel van de koeien uit Nederland geïmporteerd en koopt het premix in Nederland.

APH-kassencomplex
Het bijbehorende kassencomplex kwam zo goed als helemaal uit Nederland, geleverd door APH. Dit zag er ook prima uit. De teelt was zeer modern op karren, zodat de planten naar het personeel komen in plaats van dat het personeel rond moet lopen. Dit bedrijf ligt vlak bij de stad. Het bleek een probleem om voldoende goed personeel te krijgen.

Al met al heb ik een zeer goede indruk gekregen van deze regio. De bedrijven pikken het op en doen een prima job met de in Nederland opgedane kennis en in Nederland gekochte spullen en dieren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.