Boerenblog

3402 x bekeken 7 reactieslaatste update:10 apr 2012

Kopzorgen om Lactalis en genomics (3)

'Boeren mogen wel investeren in stallen, maar krijgen wat betreft melkafname geen enkele garantie.'

Bij 14.500 melkveehouders in Frankrijk ligt een contract van Lactalis dat eind vorig jaar getekend had moeten zijn. Boerderij.nl meldde 5 maart dat vertegenwoordigers van de melkveehouders ook de laatste onderhandelingen met Lactalis hebben opgezegd. In de vorige blogs deed melkveehouder Asterix een boekje open over Lactalis, dat als een ware Julius Caesar ‘zijn’ zuivelmarkt wil regeren.

Wat doen anderen?

Asterix heeft het contract (nog) niet gelezen. Waarom zou hij ook? Alle informatie komt uit de media en via een forum. Maar in hoeverre is die informatie gekleurd? Hoe betrouwbaar is een forum? Daarom ging ik op zoek naar andere boeren. Leveren zij aan Lactalis en zo ja, hoe denken zij over het contract? Gaan ze wel of niet tekenen? En hoe gaan zij om met de veranderingen binnen de fokkerij?

Geen afzetgarantie
Willem Smeenk is behalve melkveehouder werkzaam als algemeen secretaris bij Organisation de Producteurs de Lait (OPL). Zijn afnemer is coöperatie Sodiaal. Coöperaties hebben een uitzonderingspositie in deze kwestie. Zij hoeven slechts de statuten te veranderen om alle leden onder contract te hebben. Smeenk zegt het volgende: “Het allergrootste probleem ligt ‘m in het feit dat in de oude situatie de overheid de productie beheerde (quotum). In de nieuwe situatie wordt het productiebeheer via contracten overgeheveld naar de melkfabrieken. De boer raakt zijn quotum (lees: productierechten) kwijt. Daardoor zal de investering in quota snel afgeschreven moeten worden. Hij mag wel investeren in stallen, maar krijgt wat melkafname betreft geen enkele garantie. De contracten kunnen immers relatief gemakkelijk opgezegd worden.

Overgeleverd aan fabriek
Om de lieve vrede te bewaren, heerst er onwil bij melkfabrieken om het contract van een andere fabriek over te nemen. Waar is de concurrentie? Voor sommige boeren is er logistiek gezien ook geen andere fabriek, waardoor zij overgeleverd zijn aan het goeddunken van ‘hun’ melkfabriek.

Goodwill is weg
De belangen zijn echter groot. Door het contract en het bepalen van de hoeveelheid melk en de leveringscondities heeft de melkfabriek bij individuele boeren in werkelijkheid de ‘goodwill’, de klandizie weggehaald. En dat is voor de fabriek de garantie voor het hebben van een melkhoeveelheid, door wie en waar dan ook geproduceerd.

Het is zeer interessant voor de aandeelhouders, wat betreft de waarde op de beurs. De melkfabriek heeft immers een soort omzetgarantie en kan deze eventueel vermarkten. De boer ziet de waarde van zijn bedrijf snel verminderen. Wat is een stal zonder productierechten nog waard? Hij kan de melkfabriek niet dwingen hem een lucratief contract aan te bieden. De melkfabriek staat altijd sterker.

Kijk naar Zwitserland
In Zwitserland is duidelijk te zien wat er gebeurt zodra de quota wegvallen en het productiebeheer aan de melkfabrieken overgelaten wordt. Iedere melkfabriek heeft zijn eigen strategie wat betreft het veroveren van de markt. Het resultaat is een melkoverschot en een lage melkprijs voor de boeren, doordat melkfabrieken in geval van prijsdalingen hun marge altijd zeker stellen.”

Wordt vervolgd.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  dat is de koele waarheid bij een quotumloos tijdperk, waarin we wellicht vrij kunnen produceren, het is zaak de afzet simpeler te regelen en dat is gelukkig in noordholland met cono goed geregeld tot nu toe, ze bouwen in de beemster een zeer moderne nieuwe fabriek en hebben 100% weidemelk een eigen caring dairy systeem en bijna altijd de beste melkprijs voor de veehouders....

 • John*

  als in zwitserse vrije markt de melkprijs niet overeind is te houden met contracten dan heeft het niet veel zin om zo te gaan werken.. tenzij er een tussenlaag komt in boerenhand. melkfabriek meld aan deze tussenlaag hoeveel melk ze af willen nemen (vraag bekend) tussenlaag zoekt de productie bij elkaar en maakt de prijs.. dit moet dan kostprijs + marge zijn. Het is dan zaak van de boeren om niet meer te produceren dan nodig want dan gaat de eigen marge eraan. Maar als dadelijk de markt echt vrij wordt zal de laagste kritiekte opbrengstprijs bepalen wie er overleeft. Bedrijven met onvoldoende eigen ruwvoerproductie zullen het zwaar gaan krijgen.

 • natuurboer

  Zonder melkquotum krijg je bij melk onder contract hetzelfde als nu in de aardappelsector. De handel sluit dan bij boeren meer contacten af dan de markt aan kan. Zodoende Is er altijd overproductie en kan de inkoopprijs laag zijn.

 • pieter p

  Daarom is het ook idioot om maar raak te produceren na het melkqwota tijd. Hoe meer er geproduceert wordt des te lager wordt de uitbetaalde melkprijs. Het cirkeltje wordt steeds ronder en kleiner

 • arnoud korrel

  11 april in Karow, Mecklenburg Vorpommern is er 1 vergadering over.
  Het plan is dat de meesten leveranciersverenigingen samen gaan(en nog meer boeren zich hier bij aansluiten) onder 1 dakorganisatie. Die regelt dan de prijs, hoeveelheid en transport met de melkfabrieken. Alleen zo krijg je de EU melksektor in het evenwicht en kostendekkende prijzen
  Het kan functioneren kijk maar naar de Bayern MEG

 • pieter p

  Het kan functioneren, maar krijg je zoiets in heel Europa van de grond? Met zoiets wordt er meer verdient dan alleen maar raak produceren

 • arnoud korrel

  dat moet zich uiten in een betere melkprijs dan krijg je snel meer mensen over de streep
  bayern MEG 1,3 miljard kg (veel kleinere bedrijven) hebben een duidelijke hogere prijs als gemiddeld en het zou eindelijk ook een samenwerking van EMB en Copa cogega/bauernverband zijn

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.