4181 x bekeken 12 reacties

Ga geen plofkoeien fokken

Met de nieuwe NVI-index is er kans op het fokken van koeien die in drie lijsten 30.000 kilo dunne melk geven en dan versleten zijn. Voer voor wakker dier.

Afgelopen maandag namen we na dik 28 jaar afscheid van onze visgraatmelkstal. Met krap 46.000 uur op de teller kunnen we op zijn minst van een hoge levensduur praten. De hoogste capaciteit heeft hij wellicht nooit gehad, maar dit is ruimschoots vergoed door de hoge 'levensproductie'. Een ding is zeker: hij heeft zijn geld opgebracht. Dat is een-op-een te vergelijken met een ideale koe: genoeg geven en lang volhouden.

In mijn vorige column schreef ik over de vernieuwde NVI die vooral gericht is op 'na-2015'. Nog altijd is de discussie hierover actueel. Je kunt geen vakblad openslaan of er wordt wel weer naar de mening gevraagd van één van de betere stuurlui, veelal mensen die zelf geen koeien melken. Het verbaast me dat juist zij exact weten welke koe de boer na 2015 nodig heeft.

Ik ervaar het als een absoluut gemis dat in de hele fokkerijdiscussie het geluid van 'de veehouder' zelden te horen is. Waar zit die gemiddelde boer en waar laat hij zijn geluid horen? Gaat hij nog naar fokkerijvergaderingen of heeft hij de moed al opgegeven dat via deze kanalen zijn invloed door zou dringen? Overigens is de veehouderij hierin net zo als de rest van de maatschappij. De interesse voor politiek is de laatste decennia flink verminderd. Nu het besef doordringt dat de heren met de dure stropdassen de toekomst van de gewone man bepalen, begint politiek weer te leven.

Succesvolle ondernemers laten keer op keer zien dat de sleutel van hun succes is: het winnen van meer controle op het hele bedrijfsproces, ofwel meer in eigen hand en minder uitbesteden. Kortom, er bovenop zitten als een bok op een haverkist. Ki's stieren laten fokken die de boer nodig heeft, in plaats van de zaak omdraaien.

In een artikel over de vernieuwde NVI las ik nog een paar interessante 'stuurlui-meningen'. Edwin Boogaard van Ingenieursbureau Heemskerk bijvoorbeeld grijpt nog maar weer eens naar de vele 'efficiëntie-onderzoeksrapporten'. Die bewijzen volgens hem keer op keer dat koeien met een hoge aanleg voor kilo vet en eiwit bij een gelijke drogestofopname efficiënter voer omzetten in melk, vet en eiwit. Voorwaarde is volgens hem wel dat deze koeien voldoende frame en capaciteit bezitten. Hij geeft precies weer waar ABS voor staat: kasten van koeien, gewoontjes op de benen, een berg melk en bedroevend lage (eiwit-)gehalten. De ABS-stieren die hij aanhaalt, Bolton en Shottle, zijn bijvoorbeeld vele malen sterker in kilo vet en eiwit aanleg dan 'levensduur'-stieren als Ramos en Stadel. De laatste twee zijn volgens Boogaard niet de stieren waarmee we de goede kant op gaan.

Duidelijk een verhaal van een marketeer die zelf geen koeien melkt! Bolton met -0.28 procent eiwit, 102 benen en 90 laatrijpheid en Shottle -0.25 procent eiwit, 103 benen en 98 laatrijpheid. Als dit de lijn voor 'na-2015' wordt, eet ik mijn pet op en mijn haar erbij. Dan gaan we namelijk naar grote koeien die in drie lijsten 30.000 kilo dunne melk geven en dan versleten zijn. Als we dat doen, begint Wakker Dier straks nog een campagne over plofkoeien die zoveel melk geven dat ze ontstekingen krijgen, daardoor vol zitten met antibiotica en waarvan de uiers ploffen. Net zoals ze nu doodleuk bezig zijn met de vleeskuikens.

In dit verhaal heb ik meer op met de mening van onafhankelijk fokkerijadviseur Frans van de Kroon. Veehouders hebben volgens hem meer baat bij substantieel minder gedwongen afvoer dan bij 500 kilo extra melkproductie. We moeten volgens hem eerst zorgen voor een goede koe, pas daarna kunnen we doorgaan met productieverhoging. En hoewel ik vind dat dit geluid van veehouders had moeten komen, denk ik dat Kroon gelijk heeft. Met minder vervanging melken. Want dat geeft oudere koeien, minder jongvee, of meer vee te verkopen. Duurzaamheid, dat is wat telt, wat geld oplevert en wat verkoopt. Ook richting Wakker Dier.

Laatste reacties

 • s.wiersma

  je behaalt geen grotere arbeids-besparing en groter arbeids-plezier met kerngezonde, ruwvoer vretende koeien, die zeerweinig tot geen kuren vertonen! srb x flv x holsteinred.... alleen je moet ze even de tijd gunnen......1e lactatie is een verlenging van de opfok of stage periode... 3e 4e 5e 6e 7e lactaties en meer dan geven ze zonder gesodemieter en met veel plezier dikke melk!

  mensen met stropdassen weten van niks maar hebben slechts een groet mond...

 • s.wiersma

  een grote mond..

 • jvanmaanen

  Dit keer zat ik fout. Mijnheer Boogaard blijkt wél koeien te melken. Dank voor het mij persoonlijk laten weten, en excuus voor de gemaakte fout.

 • voortman

  de MRIJ is er (bijna) niet meer, geeft nog steeds het hoogste saldo......
  daarom: terug- of inkruisen!! Fleckvieh, MRIJ of FH zijn goede alternatieven voor de doorgefokte FH's...... het allergoedkoopst is (een groot deel van) de veestapel dekken met BBL en bij vervangingsbehoefte melkvaarzen aankopen.
  er is geen accountant die het tegendeel kan voorrekenen, als je hobby hebt aan fokkerij moet je foksperma gebruiken, als je geld wilt verdienen houd je geen jongvee aan....... (ik zal wel kritiek krijgen maar de laatste 20 jaar is het wel zo geweest..............)

 • voortman

  doorgefokte HF's bedoel ik natuurlijk

 • NoordHollander

  ja dat gekruis brengt slechts ongeveer 1 generatie vreugde een ding weet je zeker ze zijn dan niet meer raszuiver we hebben al allerlei wolken zien overwaaien eerst ramp met zn jersey's heel lang geleden heeft samen al zweeds roodbont gehad nu oa fleckvieh daar mag je niet op de vaarzen letten qua presaties helaas gezien de gemiddelde leeftijd van melkkoeien is dat noodzakelijk economisch gezien zag laatst op opendag alle kalveren met antizuigbrillen lopen op hun bonte neusjes grappig nietwaar maar als je alleen genomicsstieren door je strot gedrukt krijgt kan ik me sommige vermoeid of lusteloosheidsbuien soms wel voorstellen lees sjoerd hofstee zn stukje maar eens in de veehouderijbijlage van vorige week in oogst!!

 • voortman

  @NoordHollander, 'dat gekruis' met HF heeft destijds wél veel goeds gebracht, óók in Noord Holland......., de fokkerijorganisatie's zijn echter te ver doorgeschoten en hebben 'een Mercedesmotor in een Skodaframe gebouwd', de moderne HF gaats nu als een speer de bocht in en komt er als een dweil weer uit, andersom is beter........ daarom hoeft een vaars niet de top te halen, liever een gewone start en daarna uithoudingsvermogen.....

 • schoonvelde

  Bespiering en melkproductie gaan prima samen. De fleckviehproef bewijst dit

 • willem jan

  Kan het niet allemaal een hoge productie in de eerste lactatie en een hoge productie in de rest van haar levens duur en hoge gehaltes en een goede bespiering

 • joannes

  Het is een prima reactie op de economen. De economen gaan er prat op dat ze met berekeningen een bedrijf beter kunnen sturen. En vaak hebben ze gelijk maar met hun extrapolaties hebben ze geen maat om de grenzen te vinden. Zo ook bij fokken. De praktijk heeft een veel bredere ervaring. Een ervaring die @s wiersma hierboven zo goed verwoord met ¨ je behaalt geen grotere arbeids-besparing en groter arbeids-plezier met kerngezonde, ruwvoer vretende koeien, die zeer weinig tot geen kuren vertonen! ¨ Zolang verzorging in de ziekenboeg en medicijngebruik naast levensduur niet gemeten wordt door de economen zal er kritiek zijn op fokken voor productie en..... de (fokkerij) economen.

 • Fermer

  Wij melken nog steeds 70 MRY-melkkoeien. Met veel plezier.
  Volgens onze boekhoudster hebben we het meest rendabele bedrijf.
  Als je het hebt over duurzaamheid, voldoen we daar uitermate aan.
  We hebben ons niet de kop gek laten maken door allerhande 'goedbedoelde' adviezen om het roer om te gooien. We hebben altijd naar de cijfers in combinatie met werkgemak/plezier gekeken.
  We kunnen er goed van bestaan als gezin, zonder dat de vrouw buitenshuis hoeft te werken.
  Om als boer rendabel te boeren moet je altijd naar de cijfers blijven kijken, wat een ander ook beweerd, daarnaast je vakkennis daarbij meenemen voor de juiste beslissingen.
  Beter je eigen passie volgen en je eigen weg gaan dan een ander zijn raad opvolgen en ten hele verdwalen of ten halve te moeten keren.
  Het is mooi om te lezen dat er meer zulke verhalen te vertellen zijn.

 • BO(skabout)ER

  Je kan ook prima koeien melken met 10.000 liter per jaar zonder problemen. Je zult hiervoor wat meer moeten managen en 'boer' zijn. Het enige probleem waar wij bijvoorbeeld tegen aan lopen is de vruchtbaarheid, ooit waren de koeien allemaal in 1 keer drachtig..dat is verleden tijd.

  Daarom zou ik voor een andere fokkerij op vruchtbaarheid willen pleiten, alleen KI stieren gebruiken waarvan de moeder, groot en overgroot moeder vaak in 1 of 2 keer drachtig zijn geworden. Anders, niet gebruiken.

  En iedereen begint nu te zeuren over makkelijke koeien met lage producties maar onder de stier Stadel zat toch een behoorlijke plas melk?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.