Redactieblog

4913 x bekeken 8 reacties

Het dilemma van DOC

Wat ben ik blij dat ik niet in de schoenen van directeur Jannes Oosterveld van DOC sta. Hij kan het nooit goed doen voor zijn leden.

Dat is ook een mengelmoesje. De vaste oude kern bestaat uit leden en hun opvolgers van het eerste uur. Die hebben altijd een goede melkprijs gebeurd en koesteren hun coöperatie. Dat is slechts een deel van de leden. Een grote groep is aan komen waaien omdat dat men ontevreden was met zijn eigen zuivelfabriek. Zowel coöperatief als particulier. Nogal wat leden van voorheen Friesland Coberco zijn uit onvrede naar DOC gegaan.

Vanwege de overzichtelijke kleine coöperatie, maar vooral vanwege de eigen tegenvallende melkprijs. En dan met name voor grote bedrijven. DOC speelde daar in het verleden sterk op in met een veel hogere melkprijs voor grote boeren dan kleine. De kwantumtoeslagen waren de hoogste van Nederland. Wij zijn er als redelijk groot lid van Coberco wel jaloers op geweest.

Zo ziet het ledenbestand van DOC er nu uit. Een kern van hechte leden, die houdt van het bedrijf en een grote groep grote bedrijven, uit Noord-, Oost- en Midden-Nederland, die alleen maar bij DOC zijn voor de hoge melkprijs. Nu dat niet meer lukt gaan ze weer dwarsliggen, zoals ze ook vroeger bij Friesland of Coberco al deden.

Er is één groot verschil: toen konden ze nog kiezen. Dat is nu voorbij. FrieslandCampina neemt geen nieuwe leveranciers aan en de andere mogelijkheden zijn beperkt. Ze zitten dus gevangen in hun keuze van het verleden.

Daar moet Jannes Oosterveld een uitweg in zoeken. "Zelfstandig doorgaan betekent een lagere melkprijs", heeft hij zelf gezegd. Een fusievoorstel met het Duitse DMK met een magere melkprijs, werd afgeketst. Het lijkt er op dat leden van DOC hoe dan ook genoegen moeten nemen met een lagere melkprijs dan gemiddeld. En dat terwijl ze over de laatste jaren al bijna acht cent minder kregen.

Laatste reacties

 • Rip

  Verdiende loon voor de boeren, die steeds het onderste uit de kan wilden hebben. Ze hebben hun coöperatie verlaten en krijgen daarvan nu de rekening. Ik heb geen enkele vorm van medelijden met deze groep grote boer. Bijvoorbeeld de club uit de Flevo-polder, die jarenlang meer voor de melk kon bedingen, maar uiteindelijk bij DOC terecht kwam. Nu zitten ze met de brokken.

 • melkplas

  Hallo beste allemaal.
  Graag bij deze mijn reactie op het d.o.c verhaal, het probleem is als volgd ,men kan als kleine zuivelonderneming zoals doc wat alleen maar kaas exporteerd en inporteerd niet het hoofd boven water houden fuseren is daarom de enige oplossing om toekomst van doc voort zetten. Degene die hier dus tegen stemd zijn vaak dezelfde veehouders die destijds weggaan zijn bij friesland campina ook hier hadden ze altijd het grooste woordt en niets was goed ik noem deze veehouders kortzichtig en ondoordacht stijfkoppig.Ze moeten vooral zou doorgaan kunnen ze straks weer allemaal naar de spotmarkt omdat doc dan geen doc meer is heren veehouders wees niet zou kortzichtig en laat het lot de toekomst niet bepalen. Ik dacht dat de meeste onder jullie die destijds weggaan zijn bij friesland campina hun leering nu wel hadden
  getrokken en heren als men alles van te voren weet kun je voor een dubbeltje de wereld rond. gegroet.

 • boerbenning

  Fuseren met een andere melkfabriek die een wat bredere basis heeft vinden wij een goede zaak, kan alleen maar in het voordeel werken van doc.kaas. Alleen een partner nemen zoals DMK (Nordmilch) is geen goede keuze daar die hier in duitsland al meer als dertien jaar de laagste melkprijs uitbetaald heeft!!!
  Wij waren erg tevreden met dockaas alleen zijn wij na een 2jarig contract met Nordmilch (overgenomen van de vorige veehouder) overgestapt naar DOC. en nu er misschien een fusie met DMK komt hebben we besloten om naar een duitse andere melkfabriek te gaan. Mede omdat we geen stemrecht hebben maar wel ledenkapitaal in dockaas hebben ingebracht. Wij hebben dockaas ook niet in de kou laten staan toen de melkprijs 17ct was door toen op te stappen.

 • botervloot

  melkplas wat jij zegt klopt volgens mij niet want de oud leden van DOC zijn vel tegen de fusie ik denk dat vooral de grote veehouders die bij rfc weg gekomen zijn die hebben voor de fusie gestemd.een fusie is op zich zelf geen slechte zaak maar dan moet het wel meer waarde hebben en dat heeft dmk niet en dat kost ook melk geld dan kan je ook wel zelfstandig verder gaan

 • Me.

  Persoonlijk denk ik dat er wanneer er een andere communicatie was geweest over de fusie, er tevens een langere periode tussen bekendmaking en het stemmen over de fusie was geweest, de uitslag er misschien wel heel anders had kunnen uitzien dan nu het geval was. Een heleboel leden hebben zich denk ik overvallen gevoeld en zich daardoor wantrouwend opgesteld. Dat betekend niet per definitie dat ze helemaal geen fusie willen.

 • jocox

  De leden en leveranciers van DOC zullen ongetwijfeld voortschrijdend inzicht tonen en alsnog instemmen met een samenwerking ( fusie of anderszins ) met de collega's van DMK. De leveranciers welke het onderste uit de kan willen mogen de meerderheid niet gijzelen en veroordelen tot de laagste melkprijs. Op eigen kracht verder gaan is immers door het gebrek aan spreiding ( zowel van de producten als in de markt ) de garantie voor een lage zo niet de laagste melkprijs in ieder geval op (korte) termijn. Ik denk dat de meeste leden/leveranciers aan DOC dat niet voor ogen hebben. Kortom: Alsnog als de wiede weerga praten met uw collega's van DMK. Partijen als Delta e.a. bieden geen zowel korte als lange termijn geen meerwaarde voor de DOC leden. Met meer van hetzelfde kom je immers niet verder.

 • Wonderboer

  Denk dat na het bouwen van een poedertoren of 2 , wij wel willen praten over een overname of fusie van/met Delta milk of DMK etc(arla/fcdf)
  Mss is 1 miljard eerst wel genoeg op de zuivellocatie hoogeveen.

 • botervloot

  jocox
  jaja een fusie met dmk en vooraltijd opgescheept met een veel te lage melkprijs

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.