Boerenblog

4852 x bekeken 13 reacties

Inkruisen met cijfers

Ik sta zeker niet negatief tegenover inkruisen. Maar als ik de cijfers zie, krab ik me toch eens achter de oren, want uier- en benenheterosis bestaat niet.

De eerste inseminatiecijfers van afgelopen stamboekjaar zijn zonneklaar: inkruisen neemt sterk toe. De roodbont-importafdeling wordt gedomineerd door stieren van andere rassen. Dit leidt tot scheve gezichten bij fokkers en ki-mensen. Zo vindt KI Kampen-directeur Gerard Vosman dat je beter FH-stieren kunt gebruiken dan exotische rassen. Dat zou prima kunnen, maar welke stieren dan? Je kunt je koeien alleen maar met een stier insemineren, niet met een ras.
Ook wordt vaak MRIJ geadviseerd. Goed idee, maar veel veehouders zijn indertijd weggegaan met Alpenrex. Ik wil best terug naar MRIJ, maar dan moet de stier beter zijn dan de Alpenrex, en dat is nog niet zo. Ook is geen FH-stier beter dan Tops.
Veel veehouders willen hun kudde raszuiver houden. Waarom? Betaalt uw melkfabriek meer voor melk van een zuivere veestapel? De mijne niet.
Inkruisingsvolgelingen berichten telkens over de positieve effecten van heterosis. Les Hansen in Californië (VS) is daarmee al jaren druk, met allerlei cijfers. Deze man doet echter onderzoek vanuit een niet-objectief standpunt. Hij jaagt zijn gelijk na in plaats van onderzoek te verrichten en te kijken wat daaruit komt.
Het GES heeft nu cijfers over heterosis gepubliceerd. Die zijn mij niet meegevallen. Kleine plussen voor productievererving. Alleen de hoogste productiestieren uit de inkruisingswereld kunnen inclusief heterosis meekomen qua productie.
Op exterieurfront valt op dat uier- en benenheterosis niet bestaat. De winst zit in vruchtbaarheid, levensvatbaarheid van kalveren en uiergezondheid, die door heterosis een stuk omhoog worden gebracht.

GES-cijfers geven aan dat stierkeuze belangrijker is dan ras. Heterosis compenseert grote fouten in de vererving van inkruisingsstieren niet. Ik vind de keuze qua gebruik van inkruisingsstieren opvallend. Nummer 1 is Peterslund, met 602 een toplevensduurstier. Voor vruchtbaarheid 106. Voor uiers slechts 94, door met name onvoldoende achteruiers. Zijn klauwgezondheidskenmerken hebben betrouwbare cijfers met 226 waarnemingen: mortellaro 92, stinkpoot 90 en tyloom 82.
De nummer 2, Rumgo, doet maar 72 levensduurdagen met 104 vruchtbaarheid, 88 uiers, 104 benen, 99 klauwgezondheid en 107 celgetal. Verder +624 melk met een min voor eiwit. Hier zit wel veel omrekening in de cijfers.
De derde stier, Brant, heeft zelfs een negatieve levensduur met 100 celgetal, 92 uier, 99 benen, 88 hoogtemaat en 84 inhoud.
Met dit soort cijfers heeft inkruisen weinig zin. Zulke stieren kunt u zelf ook wel fokken, of anders pakt u een willekeurig knap stiertje uit het wagentje van de kalverhandelaar. De kans is groot dat u op die manier een betere stier te pakken hebt.
Het valt echter niet te ontkennen dat de race naar de hoogste NVI genomicstieren op dit moment tot bloedvernauwing leidt. Het is dus nog steeds interessant om naar andere rassen te kijken. Ik kijk echter wel naar de cijfers.

Laatste reacties

 • joopi

  beste hans, hoofdreden 1 en 2 voor afvoer zijn vruchtbaarheid en uiergezondheid, zelf kruis ik niet echt in, maar die 2 punten zijn wel heel belangrijk voor een hogere levensduur van je veestapel

 • p.g.pronk

  beste hans ,je somt alleen een lijstje op van zweedse roodbonten maar er zijn nog meer rassen die je in kunt zetten,denk eens aan fleckvie of montbeliardes
  ik heb hier zelf hele goede ervaringen mee,want je houd tenminste nog een koe over die tijdens de lactatie niet slijt maar GROEIT
  en maak dan niet de denkfout dat zo een koe geen melk kan geven als ze niet slijten want dat kan dus wel zelfs zonder voerautomaat en zonder mengwagen,gewoon met krap 70 koeien aan een 2x12 weelink hekkie
  en zolang ik hiermee gekruiste vaarzen aanmelk die minimaal net zo goed maar meestal beter presteren dan de holstein koppelgenoten met een plus voor de kalveren en een betere vergoeding voor uitstoot koeien blijf ik deze weg lekker volgen
  moet er wel bij zeggen dat het wel zaak is dat je de beste stieren van een ras moet gebruiken anders kon het wel eens gebeuren dat het minder goed uitpakt,maar ook hier gaat de stelling op (goedkoop is meestal duurkoop) dus als je iets met kruisen wilt doe het dan goed en niet half want het duurdere rietje wordt wel weer vergoed door een kalf wat meer opbrengt
  heb trouwens ook veel peterslund op pinken gebruikt en dat kalft wel super af,vlot kalven en vlot opstarten is ook wat waard

 • natuurboer

  Dit is niks geen nieuws, de Bijbel vermeld dat je geen dieren van verschillend ras met elkaar zult kruisen. 2000 jaar geleden wisten ze dus ook al dat inkruisen problemen geeft.

 • huubjansen

  Uiers en benen zijn niet te meten. Dat ligt er maar net aan met wat voor bril je kijkt.

 • snip

  zelf zie ik in kruisen wel een goed iets. kijk naar een stier als vigor afkalfgemak 113, vruchtbaarheid 104, uiergezondheid 107, klauwgezondheid 109 en zelfs uier 105. deze stier geeft echt goede koeien die lang mee gaan. en dat de bijbel zoiets noemde 2000 geleden tja.....

 • joannes

  Ben ik blij dat ik geen bril draag Huub Jansen! Maar als je subjectiviteit bedoelt, heb je natuurlijk helemaal gelijk. Uiteindelijk zijn het vele factoren die de resultaten bepalen, ook de fokresultaten. De een houdt van harde koeien die makkelijk herstellen en de ander wil perfectie die hij met veel aandacht verzorgt! Wat duidelijk is, is dat de koe die verzorging en aandacht nodig heeft niet gedijt bij diegene waar de koeien tegen een stootje moeten kunnen. Uiteindelijk gaat het om het rendement en de aardigheid die je ermee hebt!

 • BoB de Bakker

  @natuurboer, waar bent u dan zelf het product van? 2000 jaar geleden waren er nog geen europeanen, hooguit turken, arabieren en joden!

 • Willem1962

  Hahahaha, die natuurboer.
  Om met iets als dit de bijbel er bij te halen moet je toch wel een schroefje los hebben zitten hoor.
  Een ander sprookjesboek als Duizend en een nacht had ook gekund natuurlijk.

 • natuurboer

  Willem, ik heb genoeg ervaringen opgedaan met het inkruisen van koeien. Na inkruising zijn er bij de 1ste generatie geen problemen, maar bij de 2de en 3de generatie begint het gedonder. Dan schiet het percenrage doodgeboren kalveren, abortussen en groeiproblemen nogal omhoog. Ook collega koeienboeren uit mijn omgeving hebben diezelfde ervaringen met inkruisen. En Bob, ik ben een rasechte Fries zonder inkruisingen en heb onlangs nog het jubileum van 2000 jaar Friesland mee mogen vieren. Nou jullie weer.

 • Bison

  Natuurboer, Europeanen zijn oorspronkelijk allemaal joden(the 10 lost tribes)
  Zover ik weet zijn Friezen ook geen ras maar inkruisingen met noormannen,criminelen, gipsies en meer van dat gespuis.
  De meeste nu bestaande koeien rassen zijn over honderden jaren door de mens ontwikkeld door domesticeren en selectief kruisen van wilde runderen.

 • huubjansen

  @Natuurboer, dit is zo ongeveer de grootste onzin die ik de laatste jaren gelezen heb.

 • VeireS

  Inkruisen moet je liggen, als je het wilt doen moet je met de beste van een ras werken. Zoals eerder vermeld een stier als vigor heeft veel goede kenmerken (dochters scoren gemiddeld 107LW in nederland/vlaanderen). Is trouwens de stier met het hoogste NVI cijfer in het roodbont. Anderzijds moet je ook kijken op welke koe dat je het gebruikt je hebt een boveneind en ondereind van de veestapel... Insemineer je je mindere koeien met een andere ras en houd je de vrouwelijke dieren aan zal je weinig hetrosis hebben omdat er geen basis is... Maar gebruik je het op de betere koeien gelooof ik er wel in.

 • hansvanbergen

  Rumgo is een Fleckvieh stier. Peterslund, Rumgo en Brant zijn de eerste 3 stieren uit de meest gebruikte 1e inseminatie lijst. Ik vind zelf Vigor ook een beter stier en heb hem ook wel gebruikt. Geen vaarskalveren van gehad.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.