Boerenblog

1079 x bekeken 1 reactielaatste update:15 feb 2012

Met recht een keizersnede

Vaarzen kalven soms moeilijk af, daarom houden we de veearts achter de hand.

De 25 vaarzen die we in mei vanuit Nederland mochten verwelkomen, hebben inmiddels gekalfd. De veearts stond standby, want vaarskalveren kalven soms moeilijk af. We kregen al diverse keren bezoek van veeartsen. De laatste keer van een arts die absoluut zijn vak niet verstond. Er moest toen bloed worden afgenomen van hetzelfde koppel koeien. Al eerder boden wat mensen spontaan hun diensten aan. Vanwaar dat enthousiasme? Al snel werd me duidelijk dat het in Ethiopië een ongeschreven regel is dat als een bedrijf een bepaalde omvang heeft, er een fulltime veearts wordt aangesteld. Veeartsen (stuk voor stuk net afgestudeerd) dropen al snel af op het moment dat we ze duidelijk maakten alleen een veearts in te schakelen wanneer deze echt nodig zou zijn.

Pittige dame

Via een veterinair instituut in ons dorp kwamen we in contact met een veearts die ons wel beviel. Een pittige dame, beschikbaar op afroep. En ja, al na twee weken moesten we haar hulp inroepen. Na het bevoelen van een kalf in een koe, constateerden we dat het kalf achterstevoren en op de kop lag. Waarschijnlijk reden voor een keizersnede. Binnen 30 minuten was de veearts ter plaatse (weliswaar door ons opgehaald, want een auto is ben blijft hier een luxe, zelfs voor veeartsen).

Opperste concentratie

Over haar nette kleding trok ze een witte overal aan, haar gymschoenen bleven onbedekt. Ze vroeg ons de koe in een liggende positie te brengen en wat omstanders om gaasjes en watten klaar te maken. Secuur en doordacht begon ze aan haar klus. Onze medewerkers vonden het maar wat interessant. Naast toekijken, zorgden ze er voor dat voor de veearts alles binnen handbereik lag. Na drie kwartier kwam het kalf ter wereld. Vervolgens hechtte de veearts uiterst geconcentreerd de wond en konden de spullen worden opgeruimd.

De rekening

In de week die erop volgde, belde de veearts regelmatig om te informeren naar het welzijn van de koe. We waren blij verrast door haar professionaliteit. En toen kwam de rekening: ETB 1.400 (zo’n €65) voor arbeid en gebruikte materialen. Komt een Nederlandse veearts daarvoor zijn bed uit?

Foto

  • Secuur werk van de veearts.

  • Na drie kwartier komt het kalf ter wereld.

  • Een prachtig resultaat.

Eén reactie

  • PMBOERBAKKER

    Bijzonder artikel. Geeft mij meer inzicht hoe het reilt en zeilt in Ethiopië. Ben onder indruk van de dame.

Of registreer je om te kunnen reageren.