Boerenblog

840 x bekeken 2 reacties

Eetgewoonten

De Noorse keuken bestaat uit zuivel. Heel veel zuivel.

Ik schrijf niet vaak over eten en eetgewoonten, maar soms kom ik iets tegen wat zó bijzonder is, daar moet ik gewoon over schrijven. Ik werk in de keuken van een bejaardentehuis. De bejaarden krijgen degelijke, oer-Noorse kost/ Je doet oudere mensen nu eenmaal meer plezier met een gekookt aardappeltje, groente en vlees, dan met wraps of taco’s. En over het algemeen krijgen ze dan ook gewoon gekookte aardappelen en groente, zelfs bij de lasagne. Soms komen de echte traditionele maaltijden om de hoek kijken. En traditioneel in Noorwegen betekent veel zuivel. Heel veel zuivel.

Noorse Optimel

Een typische zaterdagmaaltijd is rijstepap, een echte feestmaaltijd is rømmegrøt. Dat is ook een pap, maar dan van een soort crème fraîche en meel gemaakt. Een echt traditionele zomerse maaltijd is skjørost og rømme. Aangezuurde melk wordt trouwens veel gedronken en/gegeten, in varianten als Biola (de Noorse Optimel), maar ook in producten als Kultur, een superdikke romige karnemelk die tintelt op je tong. De een vindt het héérlijk, de ander helemaal niet. Verder staan pannenkoeken vaak op het menu, overigens altijd gecombineerd met tomatensoep. Wafels van melk, room en sveler, gemaakt van zogenoemde kultur, zijn lekkere koffielekkernijen. Beide worden overigens met rømme geserveerd. De hoeveelheden boter die er hier doorheen gaan zijn niet te tellen, omdat Noorse huisvrouwen veel zelf bakken.

Witte en bruine kaas

Daarnaast eten Noren heel veel kaas, al kennen we hier weinig belegen kaas, laat staan oude! Je kunt kiezen uit witte of bruine kaas. De witte kaas doet erg denken aan graskaas, met het bijbehorende gebrek aan smaak. Die bruine kaas, daar moet je als buitenlander flink aan wennen. Gemaakt van koeien- en/of geitenmelk, en zo bruin door de gecarameliseerde melksuikers. Een ontzettend zoete kaas dus, die van vroeger uit gegeten werd bij een tekort aan suiker.
Van die bruine kaas maken de Noren ook saus. Gesmolten bruine kaas met een scheut slagroom en een schep suiker. Deze saus wordt gebruikt als smaakmaker in pap of bij één van de meest vreemde gerechten uit de Noorse keuken: klubb og duppe.
Klubb is het Noorse woord voor behoorlijk compacte ballen van aardappelrasp en gerstmeel die gekookt worden in bouillon. Duppe is de bruine zoete saus die eroverheen gaat. Eventueel serveren de Noren het gerecht met zout vlees, zoals gebakken bacon. Een smaaksensatie van hartig, zout én zoet. Ik heb geleerd altijd mijn bord leeg te eten, maar na het eten van een portie klubb og duppe, kan ik echt niet zeggen of het nu lekker is of niet. Zwaar is het in elk geval wel. Een steen in je maag!

Geen grammetje groente

Wie overigens denkt: en wat met die 2 ons groente en twee stuks fruit, die komt bedrogen uit. Daar doen de Noren toch wat minder aan, want bij alle bovenstaande gerechten wordt geen grammetje groente gegeten. En toch, ze zijn zo gezond als een vis, hier in het noorden. Zuivel hè, supergezond!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Eline

    Wat leuk om te lezen dat er zoveel zuivel gegeten wordt, leuk verhaal!

  • no-profile-image

    ?

    Ja, de Soja is daar te duur!

Of registreer je om te kunnen reageren.