227 x bekeken

Weidegangwedloop

agd.media
Rondom het thema weidegang breekt een heuse wapenwedloop uit.

Terwijl coöperatie FrieslandCampina bekijkt hoe ze alle leden kan laten voldoen aan één of andere vorm van weidegang, desnoods via een light-versie of misschien een soort vervangende weidegang, bekijkt vereniging De Natuurweide of het niet een onsje meer kan. Het is ook nodig voor de eigen geloofwaardigheid.

In de Visie 2020, opgesteld door een werkgroepje van Natuurweide-boeren, wordt voorgesteld om de lat voor weidegang fors hoger te leggen dan de huidige biologische eis. In plaats van minimaal 120 dagen moet de norm naar minstens 200 dagen, is het voorstel. Mogelijk dat sommige leden het liever met iets minder doen, maar deze aanscherping behoort tot het laaghangende fruit dat gemakkelijk kan worden geoogst en veel goede aandacht oplevert, menen ze. Zeker is dat de biologische boeren zo koploper blijven.

Bij FrieslandCampina zijn de voorstellen vooral bedoeld om de terugloop te stoppen, maar beide acties zijn positief te beoordelen. Ze schudden andere ondernemers wakker en komen tegemoet aan de maatschappelijke wens om de koe in de wei te houden, met als beloning blijvende sympathie van de burger. FrieslandCampina dekt het brede middenveld af, De Natuurweide houdt iedereen scherp.

Of registreer je om te kunnen reageren.