Boerenblog

4816 x bekeken 9 reacties

Tijd om in te kuilen

Er is wat zon, dus de lucht van pas gemaaid gras hangt in het dorp. Iedereen is aan het inkuilen.

De meeste koeien zijn ‘met vakantie’ in de seter, de zomerboerderij. Dus is het tijd om gras te maaien. Dag en nacht klinkt het trekkergeluid overal om ons heen. We kunnen hier maar twee keer per jaar maaien, dus mag er bijzonder weinig misgaan. Veel Noren maaien zelfs in de regen, om het gras maar binnen te krijgen. Maar gelukkig hebben wij de afgelopen dagen heel wat zon, dus de lucht van pas gemaaid gras hangt in het dorp.

Direct in de opraapwagen

De nieuwe manier van inkuilen is het maken van ronde balen. Veel boeren doen dit, soms alleen maar omdat ze dan modern bezig zijn. De rest van de boeren kuilt gewoon in, niet in sleufsilo’s maar in torensilo’s. Het gemaaide gras blijft met een beetje geluk een paar uurtjes liggen. Maar meestal rijdt de opraapwagen direct achter de maaier aan. Daarop zit de dispenser voor het inkuilmiddel, met puur mierenzuur. Dat is funest voor het materieel. Ik weet niet of dat middel in Nederland gebruikt wordt, maar hier is het een noodzaak, omdat het gras te nat ingekuild wordt.
De combinatie trekker met vaste maaier en ladewagen is ook een veel geziene. Dan gaat het versgemaaide gras dus meteen de wagen in. Het inkuilen duurt dan wel een stuk langer, want als de ladewagen gelost moet worden, staat de maaier stil.

Het gras gaat op de transportband omhoog naar het hoogste punt van de silo. Daar wordt het via een wals verspreid. Zo hoeft degene die in de silo staat zo min mogelijk zelf met de hand te verspreiden. Het is een hele klus en het kost dan ook wel een paar dagen.

Foto's: Eleonie Pijl

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetjeboe

  Waarom laten de boeren het gras niet een paar uur/ dagen drogen?

 • no-profile-image

  pieter p

  Ja als je het maait met kneuzer en je laat het een maar uurtjes liggen,de dagen zijn lang genoeg daar. Dan is het een stuk gemakelijker te verwerken en ook smakelijker in de winter voor de koeien. Of heb ik dat mis?

 • no-profile-image

  Eleonie

  Je hebt gelijk, pieter en koetjeboe, maar toch zie je hier weinig kneuzers op het land. Te zwaar materieel voor de grond en de (steile) hellingen. Eén van de redenen om nat in te kuilen is in elk geval, dat men met nat gras de torensilo voller kan stouwen. Droog gras klinkt niet zo goed in, waardoor er veel meer lucht tussen blijft zitten, en dus gewoon minder gras in de silo past. Heb je overigens zo'n mechanische kuilverdeler, dan drukt die de boel al meteen goed aan, en kan het droger ingekuild worden. Het is echt zo'n reden van 'van oudsher', want niet elke boer heeft het nieuwste materieel zoals kneuzers en kuilverdelers en daardoor moet men elke keer naar de oude methoden grijpen.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  maaien met de kneuzer en de wagen in blazen werd in de 60er jaren in nl ook veel gedaan maar om het gras goed te houden in de silo werd geen zuur gebruikt maar juist zoet namelijk melasse of pulpsuiker ,dat werd dan regelmatig in de silo gestrooid of gegoten, het gras was vaak zo zeiknat dat het gewoon uit de voegen van de opsetstukken van de silo kwam lopen
  Ik heb het zelf vaak gedaan bij De Ridder het loonbedrijf waar ik toen werkte maar heb er helaas geen fotos meer van

 • no-profile-image

  guillaume

  Vraag@eleonie,Dat gras is dat wel Engels raaigras of gebruiken daar ook andere rassen(mengsel)Als ik de eerste foto met kneuzer zie lijkt dat geen engels raai mengsel.

 • no-profile-image

  jamie

  wij hebben een ijgen pers wikkel combi van lely welger en wei melken rond de 55 koeien het gaat prima zo met de ronde ballen met de voermeng wagen

 • no-profile-image

  Dennis van Leur

  @guillaume, hier wordt hoofdzakelijk Timothee gebruikt met klaver. Er zijn een aantal boeren die wel bij nieuwe stukken Italiaans raaigras er bij in , maar hier heb je alleen het eerste jaar er wat, het overleeft namelijk de winter niet.

 • no-profile-image

  casev

  met al dat zuur door het gras, lijkt het werk in die silo me geen pretje. Is er wel genoeg ventilatie voor de persoon die daarin staat?

 • no-profile-image

  Remco

  In het begin is het nog niet zo erg, maar hoe voller en met een beetje zonneschijn, wordt het aardig warm en benauwd ja. En dat in combinatie met het zuur, tja... fijn is anders.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.