Redactieblog

541 x bekeken 1 reactie

LTO is aan zet

De melkveehouderij moet in begrijpelijke taal vertellen waarom ze antibiotica inzet.

De reacties op mijn vorige, wat defensief gestelde weblog kwamen in het algemeen van boeren die positief gestemd zijn over vermindering van het antibioticagebruik in de melkveehouderij. Zij vinden dat minder antibiotica best kan, zonder toe te geven op uiergezondheid. De een doet dat door te kruisen en zo de weerbaarheid van de koe te verbeteren. De ander zoekt het in verdere optimalisatie en verbetering van het management. Dat verlaagt de infectiedruk en daarmee de kans op mastitis. De positieve reacties verwonderden mij enigszins.

Zware taak of haalbaar?

Nieuwsgierig naar de mening van meer veehouders die niet direct een reactie op het internet plaatsen, heb ik vervolgens een iets laagdrempeliger poll ingezet. Op de vraag ‘Kan minder antibiotica?’ reageerden ruim 400 mensen. Iets meer dan de helft (57 procent) denkt dat verminderen van het antibioticagebruik met de helft in 2012 ten opzichte van 2009 nog een zware taak wordt. De andere helft denkt echter dat het best haalbaar is, en pakweg de helft van deze positief gestemde veehouders is zelfs van mening dat het nog wel scherper kan.

Tweedeling in discussie

Wat mij vooral intrigeert is de tweedeling in de argumentatie van de veehouders in de antibioticadiscussie. De een vindt dat het minder moet vanwege de maatschappelijke discussie en druk. Vrij vertaald: als we het goed doen, houden we onze licence to produce. Als we het slecht doen, is dat het einde van de melkveehouderij in Nederland.
De ander vindt de opgelegde vermindering maar lastig en gevaarlijk voor de diergezondheid en vindt dat middel altijd ter beschikking moet staan, juist voor behoud van de genoemde diergezondheid.

Begrijpelijke taal

Daar tussendoor speelt de perceptie van de burger. Steeds opnieuw lees ik dat als de veehouders de koeien maar in de wei laten het antibioticumgbruik niet nodig is of best minder kan. Blijkbaar associëren burgers mastitis met weidegang. Het is de uitdaging voor de melkveehouderij om aan de maatschappij te laten zien en in begrijpelijke taal te vertellen met welke redenen ze antibiotica inzet. Dat is mede een taak van LTO. Helderheid en transparantie zijn sleutelwoorden in de toekomstvisie van LTO. Dat moet ze dan maar waarmaken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    L. Hylkema

    Met warm en vochtig weer is de kans op mastites bij weidegang zefs nog groter.
    Daarom is de relatie weidegang en antibioticumgebruik ook zwak.
    Bij vrij verkeer van melkkoeien van binnen naar buiten en andersom, zie je dat de dieren alleen onder mooie omstandigheden buiten blijven. Wanneer de zon te veel schijnt, of bij regen dan zijn koeien veel liever binnen in de stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.