Boerenblog

364 x bekeken 4 reacties

Backyard-farming (2)

Ik bezoek niet alleen grote bedrijven, ook de kleine veehouders in de regio geef ik advies. Ik probeer ze over te zetten op ki. Dat lijkt nu eindelijk te lukken.

Ik heb al dik tien jaar rietjes sperma op het bedrijf in een container staan. Ik insemineerde het alleen op de bedrijven die me om hulp vroegen. Maar in het dorp wisten ze er ook van. Ik heb mijn medewerkers altijd gezegd dat ze het koetje van oma nu eens met een echte melk- of vleesstier moesten insemineren. Ik toonde ze foto’s en dan was altijd de reactie ‘Oh, oh, wat mooi, wat goed, wat een uier’. En dan volgde altijd de belofte dat hun koeien ook geïnsemineerd zouden worden. Maar in werkelijkheid kwam daar dus niks van terecht.

Groot kennisprobleem bij boeren

Het probleem was en is ook, dat ze hier niet weten wanneer een koe tochtig is. Dat weet het dorpsstiertje wel, alleen die doet er alle besmettelijke ziektes voor niks bij.
Er is dus een groot kennisprobleem bij de boeren. Dat komt doordat ze niks begrijpen van samenwerking. Ze zijn opgegroeid in een communistisch, coöperatief systeem. Daarbij houdt ieder zijn problemen voor zich en niemand zal een ander helpen met de ervaring die hij zelf opdoet op zijn eigen bedrijfje. Er is geen systeem zoals in Nederland, dat er ’s winters vergaderingen zijn met een spreker met daarna bij een biertje onderlinge discussies over praktische problemen en oplossingen. Zo van ‘ik heb dit gedonder’ waarop een ander antwoordt ‘ja maar als je het zo doet is dat gedonder af gelopen’. Vooruitgang kost niet meer dan een paar potten bier.
Ik heb het er wel eens met Anton van Engelen over gehad dat de snelste manier van kennisverspreiding het uitgeven van een soort kerkblaadje (vooral voor de moslims hier) is, met daarin naast de kerkelijke mededelingen ook landbouwadviezen. Als het tijd is voor ontwormen, moet je daarover schrijven, of over voeding en fokkerij, of over hoe goed ruwvoer te maken en op te slaan en waar vitaminen en mineralen te koop zijn, welke medicijnen waarvoor te gebruiken en ga maar door. Wanneer? Tja, ik ben bang dat het er niet van komt. Anton vond het een verrekt goed idee, maar ik zou maar bij mijn eigen dorp beginnen. Ik vind dat hij er een landelijk programma voor moet zien te maken. Je bereikt zo een grote groep mensen tegen zeer weinig moeite en kosten. En met gegarandeerd resultaat.

Koeien krijgen te weinig aandacht

Ik heb veel blogs geschreven over wat er misgaat op de grote bedrijven in de ‘stans’. Wat je daar allemaal ziet is gevolg van gebrek aan aandacht voor het vee. Zo iets zul je echt niet meemaken met een privé-koe. Is daar iets mis mee, dan gaat de hele familie erachteraan om te weten te komen wat haar mankeert. Ze halen humane medicijnen voor hun vee bij de reguliere apotheken. Dat is het grote verschil tussen een groot en een privé-bedrijf. Er is het boerenhart bij of niet, dat maakt het verschil. Als die dik 600 koeien van het ‘schurkenbedrijf’ uitgedeeld waren in de dorpen, als elke veehouder er één voor niets had gehad, dan had je eens moeten kijken hoeveel er dood waren gegaan, hoeveel melk ze hadden gegeven en hoeveel mensen je er werk en geluk mee had gegeven. Dan waren de kosten een fractie geweest tegenover nu, maar had je wel toekomst gebracht.
Als je die 600 koeien in enkele dorpen had uitgedeeld, had de melkfabriek een tank naast de kerk of moskee kunnen zetten. Nu rijden de melkfabrieken tot wel 1.600 kilometer op en neer om 1.200 liter melk op te halen. Tel uit de winst voor de dorpseconomie, de melkfabriek en het land.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, interessant wat je weer geschreven hebt. Ontwikkeling van de prive-bedrijven. Maar ik heb een vraag; is er ook een veterinaire dienst bij jou ? Die het bloed van de koeien onderzoeken en de mest bij voorbeeld ? Groeten.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet.De grote bedrijven moeten zelf bleod trekken enkele keren per jaar voor abort.tuberculose antrax en zo voorts.Op de kleine prive daar moet de veearts die betaald word door overheid het doen. doet het vaak niet of boer verstopt koe.dus daar is vaak al wat aan de hand voor langere tijd en het is dan al goed mis in hele dorp eer dat word op gemerkt.Wormen kunnen ze zeker onder zoeken hier maar word niet op gewezen en hoe krijgt kleine boer dat monster op laboratorium. en de veearts die zal het niet doen of voor hoge kosten er heen brengen.en dorpen ver van grote stad daar zal geen mens het doen en kosten betalen.Ontwormings middel is goed voor handen gelukkig maar ook de kennis hoe en wat ontbreekt. Al met al de voorlichting ontbreekt gewoon kompleet.Stinkpoot bij rund en schaap is bij velen iets wat ze niet weten wat te doen.Zelfs de dorps veeartsen niet. word met teer wat in gesmeerd en in gepakt met doek. dus word eerder erger dan minder.
  Groeten

 • no-profile-image

  Woopie

  Wat lekker natuurlijk hé, KI. ??
  Jammer dat de dieren niet kunnen/mogen genieten niet van hun eigen voortplanting.

 • no-profile-image

  Bert

  Willeke V O. Woopie.Dan mot je eens kijken hoe lekker het is als een grote stier een 1 jarig pinkje gedekt heeft loopt week met kromme rug.en als ze kalf ter wereld moeten brengen die er niet uit kan.Bij juiste manier inseminatie geniet koe er ook van.Mocht je eens in Kazachstan komen dan zal ik je eens mee nemen kun je het zelf zien.dan zie je hoe ver je van de weg af bent geraakt in de echte wereld. Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.