257 x bekeken 2 reacties

Ook begrip megastal staat ter discussie in maatschappelijke dialoog

Oud-minister Hans Alders (PvdA) leidt de woensdag begonnen maatschappelijke dialoog over megastallen. In september biedt hij zijn eindverslag aan aan staats-secretaris Henk Bleker. ”Een confrontatie van argumenten heeft nog niet plaatsgehad.”

Hoe gaat u uw rol de komende maanden vervullen?
”Er ligt nu een rapport met de mening van de bevolking over megastallen en de toekomst van de veehouderij. Een echte confrontatie van de verschillende argumenten die daarin worden gebruikt, heeft nog niet plaatsgehad. Wij gaan daarom mensen met elkaar laten praten, wijzen op tegenargumenten. Als iemand dierenwelzijn belangrijk vindt, maar in de supermarkt niet wat meer wil betalen, heb je een dilemma. Dat doen wij op een website, via burgerpanels en metbezoeken.”

U richt zicht zich met deze dialoog op meningen. Moet er niet juist meer over de feiten worden gesproken?
”Dat is ook ons uitgangspunt. Wij geven de feiten weer zoals aangedragen door wetenschappers en laten mensen daarover discussiëren. Aan de verschenen rapporten kun je overigens wel zien dat ook over de feiten verschillen van inzicht bestaan. Neem alleen al de definitie van het begrip megastal, daar lopen de meningen over uiteen. Daar moeten we dus over praten.”

Hoe gaat u ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen betrokken worden bij de discussie, inclusief de veehouders zelf?
De website wordt onder de aandacht gebracht in reclamecampagnes. En bij de samenstelling van de werkgroepen is het belangrijk erop te letten dat de sector een plaats aan tafel heeft.”

De conclusies verwerkt u in een rapport. Gaat u er ook op toezien dat Bleker deze overneemt?
”Nee. Mijn opdracht is niet om een advies te schrijven, maar het doen van verslag van de discussies met alle argumenten voor en tegen. Het is straks aan de staatssecretaris dit alles te wegen en een besluit te nemen. Ik kan alleen maar zeggen: pas op welke betekenis je aan bepaalde uitkomsten hecht.”

U bent voorzitter van de Taskforce biodiversiteit en hebt een lans gebroken voor de Ecologische Hoofdstructuur. Dan bent u geen voorstander van megastallen.
”Ik heb daar geen mening over. Mijn rol is ook geheel anders dan bij de taskforce. Ik ben moderator en moet het debat leiden. Degenen die de discussies voeren, bepalen de inhoud van mijn eindrapport. Als zij het niet eens blijken te zijn met de conclusies heb ik gefaald.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  het was ook hans alders die er voor gezorgt heeft dat op
  eindhoven airport het aantal vliegbewegingen verdubbeld wordt
  logisch want balkende had de vliegtaks er al afgehaald voor het economisch belang van de staatskas
  alders drukte de uitbreiding van het aantal vliegbewegingen letterlijk door de neus van de omwonenden om ze om te tuin te leiden dat het geluid binnen de eigen gemaakte norm bleef
  maar hij sprak met geen wordt over de toename (verdubbeling)
  van het fijnstof uitstoot in de komende jaren op eindhoven airpoort. want het zijn vliegtuigen die in nederland en de rest van wereld de GROOTSTE fijnstof uitstoot hebben .
  dus als alders een rapport uit moet brengen aan bleker over
  megastallen kan je al raden wat de uitkomst is

 • no-profile-image

  Makkelijk boeren , met Alders , De uitkomst zal in over een stemming zijn met de Multinational Z.L.T.O. mega stallen zijn toegestaan mits dit het dier ten goede komt en door meer natuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.