Redactieblog

396 x bekeken

De kracht van Boerenkaas

Eén dag per jaar zijn alle boerenkaasmakers op de been. Dan wordt in Zegveld de lekkerste boerenkaas van Nederland verkozen. Dat is een groot spektakel. Het begint met het inleveren van je allerlekkerste kaas, een kleine week vóór de verkiezing. Zo hebben alle kazen een paar dagen de tijd om op dezelfde temperatuur te komen, wat het keuren onder gelijke omstandigheden mogelijk maakt.

Wij gokken op een kaas van ruim 5 maanden oud. Die is al goed op smaak, maar ook nog super smeuïg. Wijnand zoekt een mooie op uit onze opslag. Geen vlekjes, deukjes of randjes, want dat kost zeker punten. En dan maar hopen dat het een kaas is zonder wat bijgestopte wrongel, want ook dat komt bij doorsnijden direct tevoorschijn. De uitslag van het fosfatase-gehalte van onze kaas moet ook ingeleverd worden. Met gepasteuriseerde melk mag je kaas immers geen Boerenkaas heten!

Mijn schoonvader noemt kaasmaken altijd topsport en hij heeft gelijk. Als er ook maar iets mis is met het voer, de melktechniek of -hygiëne gaat het fout. Laat staan dat je een kwade koe zou missen! Kaasmaken doe je niet even met twee vingers in je neus. Het is wel een verslaving. Mijn schoonmoeder doet het ruim 30 jaar met zeer veel plezier en ik kan niet anders zeggen dan dat het kaasmaakvirus ook mij heeft besmet.

Op de dag van de verkiezing zien we een aantal zeer oude rotten in het vak, zij hebben het ook nog niet af kunnen leren. De VIP-jury bestaat dit jaar niet uit Boer-zoekt-vrouw-deelnemers, maar uit echte kaaskenners die kennelijk een cursus poëzie hebben gevolgd. ”Ik denk bij deze kaas aan ronde vormen…”, en zelfs: ”engelen die over je tong lopen (was dat niet anders?), maar dan met Nordic-walkingstokken”.

De zoutkristallen van deze oudere kaas brachten het hoofd van dit jurylid op hol. De winnende kaas uiteindelijk ruikt naar gebrande boter en is kruidig, krachtig en romig en laat een heel mooie herinnering achter. Daar kan geen kaasfabriek tegenop. En dat is precies waar het om draait bij Boerenkaas; de beleving! Met een mooie negende plaats en de passie om volgend jaar nóg hoger te eindigen keren we tevreden huiswaarts.

Of registreer je om te kunnen reageren.