Redactieblog

235 x bekeken 2 reacties

DOC-leden 8 cent achter

Het gaat weer goed met DOC. Een forse nabetaling doet de leden glunderen. Dat mag ook wel, want het was kommer en kwel de laatste jaren.

Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO. Leden van FrieslandCampina beurden de laatste drie jaar opgeteld afgerond 8 cent meer dan de collega’s van DOC. Dat is nogal wat. Een gemiddelde boer van 500.000 kilo melk kreeg dus 40.000 eurootjes minder. Dat is meer dan de slagroom op de koffie of het toefje op de taart. Het is gewoon het verschil tussen goede en slechte jaren.

Toch mogen DOC-leden niet mopperen. Het nog slechter gekund. Zoals de leveranciers van Lyempf, die in sommige gevallen naar hun melkgeld konden fluiten. Of de boeren die Van Bladel geloofden. Ook zij kunnen vertellen van de ellende die ze meemaakten.

Waarom schrijf ik dit? Gewoon om nog eens te constateren dat FrieslandCampina meer is dan een coöperatie, die een redelijk goede melkprijs uitbetaalt. Het is een onderneming met een gespreid productenpakket, over vele landen. Dat moet in de toekomst stabiliteit bieden. En zekerheid. Dat vergeten we – ik ook – nog wel eens bij de beoordeling van onze coöperatie.

Waarom ik zo mild ben? Het voorjaar, denk ik. Wat is er mooier dan deze tijd met de springende koeien in de wei, het gras dat je dagelijks ziet groeien en de bomen die langzaam weer hun groene kleed aantrekken. Welke beroepsgroep kent de weelde daar dagelijks in te verkeren?

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    vergeet niet erbij te vertellen dat we hardstikke trots zijn op onze (voor)ouders, die de via deCCF in het verre Oosten zijn gaan opereren met Dutch Lady en in o.a West Afrika met Peak Joop

  • no-profile-image

    Ik ben op de ledenvergadering van RFC geweest. heb daar Kees t Hart horen spreken en was onder de indruk van de kennis van zaken waarmee deze man sprak.Echt de leider van een wereldconcern.

Of registreer je om te kunnen reageren.