358 x bekeken 1 reactie

Zware bevalling

Annechien van Essen
De koe die we via ruilhandel kregen, moet kalven. Als dat maar goed komt...

In een eerdere blog vertelde ik dat we Morlik hadden gekocht van een boer waar ik als bedrijfsverzorgster heb gewerkt. Die wou er vanaf omdat hij, door haar vervetting, vreesde voor opnieuw een geval van melkziekte.
Na lang wachten was het dan eindelijk zover. Morlik was ’s ochtends tijdens het melken al wat onrustig, net als haar buurvrouw Conny. ’s Middags rond kwart voor vier knapte bij Morlik de waterblaas. Vier uur later waren er nog steeds geen pootjes te zien. Ik werd wat ongerust, het duurde mij allemaal veel te lang. Daarom pakte ik een emmer warm water, met warm sop, de potentouwtjes, een paar grootte dierenarts handschoenen en glijmiddel. Daarna belde ik Dennis dat ik een paar extra handen wel kon gebruiken.

Vervolgens zijn we aan de enorme klus begonnen. Want het ging nou niet bepaald vanzelf. Eerst de kling schoonmaken met het warme water en sop. Daarna met de dierenartshandschoenen aan en het glijmiddel in Morlik voelen of ik de pootjes kon vinden. Een voor een kreeg ik met de nodige moeite de pootjes naar buiten zodat Dennis de potentouwtjes om de pootjes kon doen. Toen was het kracht zetten, want de arme Morlik was volledig uitgeput en deed zelf amper nog wat.
Al vrij snel zei Dennis dat we te maken hadden met een kalfje dat met haar kont eerst komt. Dat bleek te kloppen. Toen de kleine er eindelijk was, bleek het een vaarskalfje te zijn. We noemen het Faith. Die was nog niet eens droog of ze kreeg er een vriendinnetje bij. Conny vond dat het ook tijd was om Danielle op de wereld te zetten.

Gelukkig geen melkziekte

De volgende morgen kwam ik als eerste in de stal en ging eerst maar eens kijken hoe het mijn onze aanwinsten ging. Danielle lag prinsheerlijk bij Faith in het hok te slapen. Dat hebben we de eerst paar dagen zo gelaten. Maar toen bleek dat Faith een heel stuk sneller haar emmer met melk leeg dronk, hebben we ze toch maar gescheiden.
Twee dagen na het kalven werd Morlik erg ziek. Dierenarts Jan constateerde dat het niet de gevreesde melkziekte was, waarvoor de vorige eigenaar ons had gewaarschuwd. Ze bleek rechtsvoor behoorlijk mastitis te hebben. De penicillinekeur van vijf dagen sloeg goed aan. De koe doet het nu prima.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jolanda Bluemink

  Hallo Annechien.
  Alles hoef ook niet tegen te zitten, leuke momenten zijn er ook.
  Hoe gaat het met je knie?
  Het is leuk over jou te lezen en vooral omdat ik weet dat je bij bakker Toet gewerkt hebt.
  gr Jolanda

Of registreer je om te kunnen reageren.