Redactieblog

279 x bekeken 2 reacties

Overschatting

Veel mensen hebben de neiging zichzelf te overschatten. Wat moet er bijvoorbeeld terechtkomen van al die PVV-Statenleden die nu gekozen zijn en die geen enkele ervaring hebben in de politiek?

Politiek is beslist niet ieders werk, het vereist vakmanschap. Dat kunnen dus nog interessante tijden worden. De PVV-lijsttrekker in Gelderland bijvoorbeeld pleitte voor een kerncentrale in Winterswijk. Daar moest dan wel een rivier zijn. Toen zij erop gewezen werd dat dat niet het geval is, moest de kerncentrale dan maar ergens anders in de Achterhoek worden gebouwd. Nergens verstand van, wel een grote mond en dan maar in de politiek?

Boeren hebben ook nog wel eens de neiging zichzelf te overschatten. In de eigen branche – de voedselproductie – zijn boeren meestal nog niet eens ondernemer: welke ondernemer brengt een product op de markt zonder te weten welke prijs hij ervoor zal krijgen? En welke ondernemer slaagt er in met verlies te draaien ondanks de torenhoge voedselprijzen?

Er zijn toch nog al wat boeren die iets anders erbij gaan doen: de multifunctionele of ”verbrede” landbouw. Horeca, zorg, recreatie. Mag verondersteld worden dat een boer in de voedselproductie tenminste over vakmanschap en professionaliteit beschikt, bij andere takken van sport spreekt dat niet vanzelf.

Als men een koe kan melken wil dat nog niet zeggen dat men ook wel een kinderopvang kan beheren. Een varkenshouder is nog niet vanzelf ook een goede gastheer in een bed & breakfast. Niet aannemelijk is dat een boer in deze activiteiten ineens wel ondernemerschap toont en als dan ook het vakmanschap ontbreekt, komt er niets van terecht. Zelfoverschatting ligt ook hier op de loer.

Toch ben ik niet tegen de multifunctionele landbouw. Als het goed gedaan wordt, kun je er wel wat mee verdienen. Het blijkt dat de beste boeren ook de beste verbreders zijn.

Ik heb geen last van zelfoverschatting. Ik ga niet in de politiek (te eigenwijs), begin geen kinderopvang (blij dat ze het huis uit zijn) en word geen boer (geen verstand van). Nadeel is dat ook het zakkenvullen niet te best lukt. Daarvoor moet je waarschijnlijk toch bij de PVV zijn.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Willem ik ben geen voorstander van de PVV, maar ik vind het jammer dat je niet hebt durven zeggen dat als zakken wilt vullen, je de beste kans maakt in de politiek. Wees eerlijk je hebt een scherpe bek en bent goed in vriendjes maken dan is een plaatsje op een lijst wel te regelen. Wordt je gekozen en zit een blauwe maandag op het pluche met minder succes, is toch je wachtgeld geregeld voor de komende jaren en is je CV mooi opgeleukt. Bij een volgende solicitaite nooit weg!! Zo komen er anderendan PVV ers op het pluch. Dit heet Democratie of ook wel "Hoe pik ik wettelijk dat, wat jij hebt en ik hebben wil.

  • no-profile-image

    Willem bruil auteur , Je moet wel erg dom kortzichtig,arrogant achterbaks zijn om zo op de mens af te geven zijn . Denk je dat je de wijsheid in pacht heb, Je zit er ver naast in je beoordeling over boeren ,ondernemers en politiek. afgeven op de P .v .v. is simpel .Juist het feit dat je niet begrijpt waarom er zo'n partij is opgestaan. Geeft al aan dat je totaal niet geschikt voor je vak.

Of registreer je om te kunnen reageren.