Boerenblog

1846 x bekeken 16 reacties

Gekkenwerk?!

Beef farmers in Engeland houden niet van afkalfproblemen. En eigenlijk hebben ze daar natuurlijk gelijk in.

Vandaag had ik een interessante discussie met een veehouder. Het ging over het uitvoeren van keizersnedes op dikbillen. Hier in Engeland zijn veel beef farms, maar op de meeste farms wordt zelden een keizersnede uitgevoerd. De koeien hier (Herefords, Aberdeen Angus, Charolais, Limousins en allerlei kruisingen daartussen met heel af en toe een kruising Belgisch Witblauw) hebben zelden problemen met afkalven.
In mijn vorige praktijk deed ik zo’n 250 keizersnedes per jaar, hier hooguit één keizersnede per maand. Beef farmers in Engeland houden niet van keizersnedes. Beef farmers in Engeland houden niet van afkalfproblemen. En eigenlijk hebben ze daar natuurlijk gelijk in.

Doorslaan in fokken

De veehouder van vandaag stelde me een simpele vraag: “Waarom fokken we dieren die zouden uitsterven zodra we stoppen met keizersnedes?” Eigenlijk zou iedereen zich dat moeten afvragen. Het is ook best ernstig dat we zover zijn doorgeslagen in het fokken van spieren dat die koeien niet eens meer op een natuurlijke manier kunnen kalven. Hetzelfde geldt uiteraard voor het fokken van hondenrassen, omdat de mens de uiterlijke kenmerken van bepaalde rassen zo heeft aangepast en doorgefokt dat een natuurlijke geboorte onmogelijk is geworden.
Ik weet dat ik me niet populair maak onder vleesveehouders, maar ik heb zelf ook best moeite met dat principe. En natuurlijk, ik kan gelukkig veel bedrijven aanwijzen waar ik graag kwam en waar ik me eigenlijk nooit zorgen maakte over het welzijn van de dieren. Ik wist dat de veehouders wisten waar ze mee bezig waren. Ook zij dachten na over de bezwaren, maar hadden ondertussen de boel wel zo goed mogelijk geregeld zodat de keizersnede met zo min mogelijk stress voor het dier verliep. Bovendien verleenden ze een uitstekende nazorg aan de koe.
Daarnaast kun je je afvragen hoe fijn een natuurlijke bevalling is (ik kan er niet over meepraten, maar ik heb uit betrouwbare bronnen begrepen dat ook dat niet altijd een feest is) en of een keizersnede dus echt zo veel erger is dan een natuurlijke bevalling. Iedere dierenarts doet (hopelijk) zijn best om de operatie zo vlot, steriel en goed mogelijk uit te voeren.

Imagoschade

Ik heb voornamelijk veel bezwaren tegen vleesveehouders die maar doorgaan met hun koeien en zonder geweten vier, vijf, zes keer een keizersnede laten uitvoeren op dezelfde koe. Dit ondanks dat de dierenartsen hen er op wijzen dat er vergroeiingen aanwezig zijn, met alle toegenomen risico’s en welzijnsbezwaren van dien.
Het punt is dat we bewust dieren creëren (want daar komt het op neer) die zonder menselijk ingrijpen zouden uitsterven. De verantwoorlijkheid ligt bij ons allemaal: dierenartsen die de keizersnedes blijven uitvoeren, vleesveehouders die bewust grote spiermassa’s fokken, consumenten die graag een mening over de veehouderij hebben, maar ondertussen het liefst zo min mogelijk betalen voor dierlijke producten. Inmiddels wordt er, vooral in België, volop onderzoek gedaan naar het ‘terugfokken’ van dikbillen naar een iets normaler formaat en afmetingen, zodat natuurlijk afkalven weer gewoon wordt voor deze koeien. Het gaat nog jaren duren voordat we zover zijn, maar ik denk dat we dit initiatief alleen maar moeten toejuichen. Niet alleen vanwege welzijnsbezwaren, maar ook vanwege imagoschade. Het kan niet lang meer duren voordat een bepaalde politieke partij dit onderwerp oppakt en weer een reden heeft om de veehouderij in een kwaad daglicht te stellen. Laten we dit alsjeblieft voor zijn!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sybren

  Het komt erop neer dat we een stapje terug moeten nemen en niet meer streven moeten om het maximum uit een dier teh halen, maar tevreden moeten zijn met een optimale opbrengst

 • no-profile-image

  W Geverink

  Door te fokken op exterieur (zo schraal mogelijke spierbundels) is men volledig uit het oog verloren waar het uiteindelijk om gaat. Smakelijk kwaliteitsvlees hoord een beetje vet in te zitten. Marbeling noemen ze dat hier. Vlees met marbeling is malser en het vet geeft het vlees een veel betere smaak. Vooral als het op de bbq wordt klaargemaakt. De Angus en de Hereford produceren echt het betere vlees, en dat zonder veel poespas.

 • no-profile-image

  Hans

  Waarom zie je zoveel verschil als je op een vleesvee expositie komt in Canada/US of Brasil/Argentina of in Nederland? Omdat in Canada US Brasil Argentina, de koeien hele jaar rond buiten lopen en zichzelf moeten redden. Afgelopen jaar was ik op een jaarmarkt in NL met bijbehorende vleesveekeuring, dat zijn toch geen koeien meer!!!Ik bedoel maar: vrouwelijk schoon heeft een mooi achterwerk, maar dergelijke vleeshompen op poten, dat lijkt nergens op. Het is gewoon wachten totdat wakker dier weer wakker wordt, en dan heeft iedereen het gedaan behalve de boer zelf. Waarom gaan die Nederlanders altijd tot het extreme?? alleen maar voor de portomonee? Dan hoef je er ook geen beklag mee te hebben als hun volgende PR crisis weer uitbreekt!!!

 • no-profile-image

  Twan

  Dat ze in Canada en de USA teruggaan naar natuurlijk afkalven heeft natuurlijk ook met kostprijs en marge te maken.
  Een keizersnede is simpelweg te duur, er zijn dan al teveel kosten gemaakt om nog wat aan een kalf te verdienen

 • no-profile-image

  On

  Helemaal mee eens. Het is wachten op ingrijpen en moeilijk te verklaren waarom een kalf er bijna standaard uitgesneden moet worden. Dit kan anders.

 • no-profile-image

  Dave

  Die Engelsen zijn met veel zaken misschien wat ouderwets, maar op dit punt moeten we ze toch eigenlijk wel gelijk geven......

 • no-profile-image

  Annelies Le Flèche

  Natuurlijk hebben ze daar gelijk in. Het enige wat een zoogkoe produceerd is een kalf en dat moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk gebeuren. In de streek waar ik woon heeft iedereen Charolais vee. Mijn man had dat ook. Maar toen ik begon in 1992, werd er een 30% prijsverlaging voorspeld in graan en vee (Mac Sharry regeling etc.). Dus ik moest een koe hebben die geen gebouwen nodig had, geen veearts en personeel en een kalf per jaar grootbracht zonder brok, dus met veel melk. Ik ben dus echt op zoek gegaan naar de -volgens mij- iedeale koe hier in Frankrijk (en er is hier veel keus in zoogkoeien).
  Mijn man en ik hebben nu 250 Salers koeien en surveileren echt geen enkele geboorte, we komen er ons bed niet voor uit, terwijl onze collega's camera's hebben hangen om alles te volgen en 's morgens bekaf zijn na een nacht surveillance en assistance. Hier wordt U- vlees het meest gevraagd en in verhouding het beste betaald, dus waarom E noteringen met alle moeite en koste vandien produceren, als het niet beter betaald wordt.
  Misschien als je het direct aan de slager levert, maar dat is een niche-markt.
  Mijn man en ik gaan in ieder geval nooit meer terug naar Charolais vee of een ander geassisteerd ras. Er wordt steeds meer gevraagd van de boer (onder andere papierwerk) dat ik denk dat er in de toekomst steeds meer vraag naar "natuurlijke" koeien komt.

 • no-profile-image

  Jef De Vlaming

  Vlamingen snappen die reacties niet. En zelfs de collega's van hen in Vlaanderen zijn tot inziens gekomen omdat Vlaamse veehouders maar al te goed weten met wat ze bezig zijn. Alle veeartsen zijn echte specialisten en een half uur na de keizersnede is het kalf aan te zogen, de koe aan het herkauwen, m.a.w. beiden zijn heel gezond, kalversterfte bij geboorte is nihil. Als een buitenlander naar België komt, wil hij niet eens de menukaart izen want hij vraagt altijd 'steak belgian blue' en geen andere rommel vanuit het buitenland.

 • no-profile-image

  W Geverink

  In de vleesveehouderij is stierenkeuze net zo belangrijk als in de melkveehouderij. Mijn Charolais stieren kwamen van een fokker die onderandere fokte op afkalfgemak dus niet te breed op de schouders en heupen. We gingen snachts het nest wel uit om te checken. Niet zozeer om te assisteren met geboortes want ze floepten er bijna allemaal heel gemakkelijk uit maar meer om te voorkomen dat ze daarna niet zouden bevriezen. Door s'avonds te voeren werden er s'nachts weinig kalveren geboren. En Jef als de andere optie afgemolken holstein vlees is uit nederland dan wordt de keuze moeilijk. Een Salers steak uit Frankrijk van de bbq lijkt mij veel smakelijker.

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik vind het een moeilijke discussie.... Wij hebben dikbil BWB koeien en niet dikbil Charolais. Ik ben òòk voor natuurlijk maar niet zoals we het de laatste twee jaar hadden: erg natuurlijk ook een eigen dekkende stier. Helaas vererfde de papa een smal geboortekanaal, en voordat je daar de lijn in ziet heb je al heel wat ellendige bevallingen gehad! En moet je dus een hele zwik mooie koeien afstoten :-(
  Nee, dan liever de dikbillen die inderdaad na een half uurtje al weer vief en vrolijk hun kalf aflikken en ook nog eens meer opbrengen. Want dat is een bijkomstig probleem, wat Jef ook aanhaalt: de consument eet wel heel erg graag BWB vlees! (wil ik er wel bij vertellen dat we na 3 keizersnedes stoppen, mijn moeder heeft ook 3 keizersnedes gehad en ik ben geen dikbil ;-))

 • no-profile-image

  Woopie

  Jullie praten over dieren of het dingen zijn.
  Dat zijn steeds meer mensen ZAT.
  Houdt hier eens mee op..

 • no-profile-image

  Suzanne

  Sorry Woopie, maar ik praat NOOIT over dieren alsof het dingen zijn en ik doe iedere dag mijn uiterste best om goed voor al die dieren te zorgen. SAMEN met veehouders.

 • no-profile-image

  Maaike

  Hallo Woopie, werd je getriggerd door mijn woordkeuze 'afstoten'? Dat is inderdaad niets iets wat ik graag met beesten doe. Het liefste houd ik al mijn koeien gezellig hier op de boerderij. Ieder dier bij ons heeft een naam en een historie en onderling gebruiken wij ook eerder de naam dan het nummer om een koe aan te duiden. Laatst hebben we zelfs een fotoreportage laten maken van onze oudste koe! Een jury zou er nog geen punt voor geven maar ze is oersterk, geeft prachtige nakomelingen die ook nooit ziek zijn en die goede melk hebben.
  Maar dan? Dan houd ik alle koeien aan, geef ze goed te eten en een lekkere stalruimte. Dan kan ik volgende maand mijn bedrijf te koop zetten en worden de dieren alsnog geslacht.
  Dus ik MOET wel dieren wegdoen. Ik heb geld nodig om de rest te eten te geven en om de bank te betalen. Dan is het toch logisch om de dieren met problemen weg te doen? Ik noem dat afstoten, dit is een aggressief woord maar dat wordt ik ook als ik er aan denk dat ik zot ben op de beesten en ze noodgedwongen voor te weinig geld moet verkopen (omdat de consument kiloknallers wil; is dat dier-eervol??) en dan commentaar krijg dat ik onze beesten als DING beschouw??
  Bij deze nodig ik je uit om kennis te komen maken met Angela, Daphne, Zwarte neus, Dido, Stephanie en alle anderen die vandaag weer naar buiten konden, in de stofwolken spelen omdat het te droog is.

 • no-profile-image

  Annelies

  Beste Maaike en Suzanne,
  Ga zo door, ik heb echt respekt voor jullie en laat je vooral niet stressen door de Woopies in de maatschappij. Allemaal commentaar en vaak geven ze hun eigen kinderen na de geboorte flessenmelk en niet eens borstvoeding!!!!(Wij weten het belang van colostrum). Misschien is onze Woopie een uitzondering. Laatst had ik een vegetarische Woopie die natuurlijk boter kaas en melk at en dronk. Ze was tegen het doden van dieren. Ze wist ook niet dat een koe eerst moest kalven voordat ze melk kon geven (hoezo zoogdier???) en wat moet je dan met al die kleine kalveren doen. Doden bij de geboorte of ze later op eten? Het is meer durable om het vlees te eten als om het weg te gooien. Daarbij is een koe een goede manier om gras om te zetten in proteines (want je kunt niet overal in de wereld granen verbouwen). En daarbij vermindert grasland het co2 gehalte, dus ook nog eens goed tegen de verwarming van het klimaat.
  Maar ja, de boeren doen alles fout en mensen die anderen laten zwoegen opdat ze genoeg te eten hebben kunnen alleen maar kankeren.
  Gelukkig zijn er de boeren die de Woopies kwalitatief en kwantitatief van eten voorzien, ondanks de droogte en zonder onze moeite te tellen.
  De boeren, boerinnen en veeartsen verdienen meer respekt dan commentaar van de monden die ze voeden.

 • no-profile-image

  Annelies

  Beste Maaike!
  Ik was helemaal vergeten de groeten te doen van Flocon, Fiona, Fieneke, Fergie, Fatima, Facelie, Folleke, femina, Fleur, Frida, Fabuleuse en Farah.
  Deze zijn binnen vanwege de droogte, omdat er buiten geen gras meer groeit en we ze zo beter bij kunnen voeren.
  P.S.
  Beste Woopie,
  Ik zal je mijn banknummer geven, zodat je de boeren kunt helpen zodat ze voer kunnen kopen voor hun koeien.
  De banken willen vaak geen lening meer geven, zodat de boer geen voer aan kan kopen. De boer heeft vaak geen oplossing meer en ziet geen uitweg voor zijn problemen. Het enige wat mogelijk is, is zijn dieren te verkopen voor de slacht (wat ontzettend pijnlijk is, in tegenstelling tot wat je denkt).
  Ik zal het geld echt niet zelf gebruiken, maar alleen voor voer te kopen voor boeren die geen andere uitweg meer hebben.
  Als alle Woopies die niets tekortkomen in het rijke Nederland hier aan mee zouden doen, zou het voor de dieren, die hierdoor dus niet naar de slacht gaan, een uitkomst zijn.
  Eindelijk daad bij woord voegen. Is beter dan alleen kritiek geven op boeren.

  Bij voorbaat, namens de koeien, hartelijk dank.

 • no-profile-image

  Maaike

  ---- Hallo Woopi, wil je mijn bankrekeingnummer ook? Zoals het er nu uitziet wordt het stro komende winter 3x duurder dan vorig jaar en ik zie er tegenop om mijn lieverds de hele winter buiten te moeten laten.

  ---- Hallo Annelies! Ik heb het idee dat je een grap met me uithaald. Waarom? Omdat wij precies dezelfde namen hebben gegeven! Al staan ze bij ons gelukkig nog buiten, wel met hooi bijgevoerd.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.