Redactieblog

355 x bekeken 7 reacties

Dreigende taal Jan van Weperen

"Wij weten ons als boeren te organiseren als we het niet eens zijn met de gang van zaken. Laat FrieslandCampina dat ter harte nemen als zij over de duurzaamheidplannen beslist". Deze dreigende taal komt van Jan van Weperen.

Hij is één van de initiatiefnemers van het "betrokken ledenplatform”, die de protestavond tegen FrieslandCampina organiseerde.

Het is ook een verwijt aan de Ledenraad die niet voor hun taak berekend zou zijn. Anders liep de actie immers wel via dit officiële ledenorgaan.

Vraag is natuurlijk of hij gelijk heeft. Is de Ledenraad gewoon klapvee voor bestuur en directie? Een orgaan dat in de watten wordt gelegd om op tijd ja te zeggen tegen de voorstellen van het bestuur? Of is het een orgaan van evenwichtige bestuurders, die goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen bij FrieslandCampina en samen met bestuur en directie een visie ontwikkelen voor de toekomst? Zo zou het moeten zijn.

Hoe dan ook, de dreigende taal van Van Weperen stemt tot nadenken. Hij weet zich gesteund door enorm veel leden. Als zevenhonderd van hen de moeite nemen om naar Heerenveen te komen, is er een veelvoud dat thuis precies zo over de coöperatie denkt.

Dat is slecht voor FrieslandCampina. Men heeft de communicatie met de leden kennelijk niet goed op orde. Dat vooraanstaande boeren als Van Weperen daarop inspelen, is voor de coöperatie een ramp. Het gezag van FrieslandCampina wordt aangetast. De besluitvorming wordt moeilijker.
Als ze besluiten de maatregelen over duurzaamheid en weidegang af te zwakken heeft de het "betrokken platform” gewonnen.

Als de plannen gewoon doorgaan, zoals ze de leiding van FrieslandCampina voor ogen staan, groeit de kloof tussen organisatie en leden. Zie ik het verkeerd dat de actie van het “betrokken platvorm” uiteindelijk alleen maar verliezers oplevert?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hoe duurzaam is Friesland Campina Hoeveel steekt de fabriek in de natuur. 10% zou voor de industrie niet misstaan als groot vervuiler.

 • no-profile-image

  VAN WEPEREN EN DE ZIJNE ZIJN ZIENDE BLIND.DE VERWENDE CONSUMENT WIL DE DE KOE IN DE WEI.DE NEGATIEVE BEELD VOORMING ZOALS ROND DE INTENSIEVE VEEHOUDERIJ IS ONTSTAAN MOETEN WE VOORKOMEN

 • no-profile-image

  Oké Stee. En nu graag in Klein kapitaal, zonder hinderlijke taal- en stijlfouten en vooral......zonder het woordje MOETEN! Want boeren kunnen nu eenmaal niet anders dan een intens slechte beeldvorming produceren. Dat is immers hun core-bussiness! Daarom nog maar eens: CDA en confessionele boeren? WEG ERMEE!

 • no-profile-image

  Is het misschien een idee voor Katja om je eens een tijdje in een bosrijke omgeving liefdevol te laten verplegen ?

 • no-profile-image

  Ga zelf maar het bos in Gert jr. Ik verkies het weidse open polderland van de Ronde Venen.

 • no-profile-image

  Laten de boeren de borst maar nat maken, de weidegang wordt straks bij wet geregeld en zou dan wel eens voor alle landbouwhuisdieren kunnen gaan gelden. GroenLinks blijkt hier geen uitzonderingen in het wetsvoorstel te willen maken. Gezien het diervriendelijkheid gehalte in de Tweede Kamer zie ik weinig kans om de wet tegen te houden. Hopelijk proberen de boeren organisaties bij het ontwerp hun inbreng te hebben

 • no-profile-image

  Met een natte borst lopen die stakkers bronchitis op Han, want het gaat om de weidegang van hun dieren en niet om die van hen zélf. Met dat diervriendelijkheidsgehalte van het parlement loopt het trouwens ook nogal los. Vorige week stemde dat dure scharrelhok TEGEN strengere brandveiligheidseisen voor bio-stallen. Want onze kamerleden houden wel van barbecuen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.