Redactieblog

440 x bekeken 6 reacties

Commitment, communicatie en samenwerking

Commitment, verbondenheid, dat voel je als organisatiecomité van een melkveehouders bijeenkomst waar 800 mensen op af komen. Talrijke ondersteuningen hebben we ontvangen vanuit heel Nederland.

Blijkbaar de spijker op zijn kop met het thema: hoe ver mag de bemoeienis van de zuivelorganisatie gaan in de bedrijfsvoering.

Voor ons, als comité, is het een risicovolle actie geweest. We willen geen tweespalt onder de boeren, we willen de coöperatie niet beschadigen, we willen geen mensen beschadigen en het imago van de sector mag er niet onder lijden.We hebben ons ingezet voor een zorgvuldig proces, dat effect moet hebben bij de besluitvorming van de ledenraad.

En de ledenraad, het valt hun te prijzen, was talrijk aanwezig op 2 maart. Ook de ledenraad was ontevreden met de manier waarop het bestuur de duurzaamheidsdiscussie heeft gepresenteerd, dat wisten we niet bij de aanvang van onze actie. Daarom reageerden ledenraadsleden wat geïrriteerd , alsof wij geen vertrouwen in de districtsraadsleden zouden hebben. Ze zaten ook in een moeilijke positie; de bestuursvoorstellen waren niet aan hun voorgelegd ter beoordeling, terwijl zij wel de groepsdiscussies van de coöperatie begeleiden.

De leden waren daardoor in de veronderstelling dat de bestuursvoorstellen organisatiegedachtegoed waren. Eigenlijk dubbel fout van het bestuur: met de inhoud van het voorstel hun hand overspelen en bij de communicatie naar buiten ruis veroorzaken. Ja, daarom zijn betrokken leden massaal samen opgetrokken om hun onvrede te uiten.

Communicatie, van essentieel belang bij de grote coöperatie FrieslandCampina, nodig voor commitment van leden-veehouders. Maar goed, we kijken vooruit, het verleden kun je niet beter maken, maar het bestuur wel. De duurzaamheidsdiscussie verdient een herkansing, de dictaten over weidegang moeten er uit. Eerst maar eens praten wie en waarom iemand de regie moet hebben. Op basis van vrijwilligheid met een beloningssystematiek komen we sneller vooruit.

Samen binnen de coöperatie, met verschil in bedrijfstypen, de eendracht bewaren, proactief relevante zaken oppakken, geeft samenwerking die de witte motor nodig heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  "het dictaat van weidegang moet eruit''

  Laat er maar in, 80% moet aan weidegang doen in 2020, dan hoort van Weperen toch bij die 20% helemaal geen punt toch. Hij zal daardoor wat minder scoren op de duurzaamheidsscore (en daardoor een wat lagere melkprijs) maar de beste man zal best op andere punten het verlies met gemak kunnen inhalen.

 • no-profile-image

  Het is goed dat melkveehouders meepraten over de rol van verschillende actoren in de keten en dat zij een bijeenkomst in Leeuwarden hebben georganiseerd.

  Nu is er een actor die met de afschaffing van het melkquotum de komende jaren minder invloed heeft: de rijksoverheid. Wie gaat die rol van het 'reguleren' van de totale productie van melk, mest, ammoniak, BKG. etc in NL, overnemen?

  RFC heeft laten merken dat zij daarin verantwoording wil dragen. Wanneer zij dat niet mag doen of niet zou doen, zal de rijksoverheid dierrechten voor de melkveehouderij invoeren.

  Door wie wil Van Weperen het liefst worden gereguleerd? Door de overheid of zijn eigen bedrijfstak? Het lijkt erop dat de voorkeur uitgaat naar de overheid. Een leuke constatering zo op maandagochtend.

 • no-profile-image

  Dre

  Volgens mij zegt FRC niets anders als
  :Wij gaan er voor als nog vanuit dat alle melk komt van koeien die in de wei lopen :
  Ik denk dat we nu als boer niet moeten discussiëren over koeien binnen houden .
  Dat verliezen we zeker !
  We krijgen op termijn geen toeslag voor koeien in de wei ,maar korting als we ze binnen houden .

 • mart

  Het bestuur van FRC heeft steeds minder kennis van hoe het nederland er uit ziet. Op heel veel plaatsen in het onmogelijk om weide gang toe te passen en dit zijn dus in ogen van het bestuur tweede rangs veehouders die waarschijnlijk nog beter met hun vee om gaan dan die gene die ze s'morgens uit zwaaien en pas sávond gaan kijken of ze er allemaal nog lopen

 • Sjaak

  Toegegeven, dit is strategisch gezien een sterke, tactisch manipulerende blog....

  Zo schrijft Jan; ' Ook de ledenraad was ontevreden met de manier waarop het bestuur de duurzaamheidsdiscussie heeft gepresenteerd,......Daarom reageerden ledenraadsleden wat geïrriteerd , alsof wij geen vertrouwen in de districtsraadsleden zouden hebben.'

  Ongetwijfeld zijn er ledenraadsleden, die dit ook lezen....
  Daarom ben ik ook wel benieuwd naar de reaktie van een ledenraadslid of dit wel klopt....?
  En zo ja, functioneert de ledenraad dan wel naar behoren...?

 • joannes

  Gaat het niet om eigendomsrechten in de samenleving? Elke regeling van buiten geeft beperkingen; limiteert je handelsvrijheid en je keuzes. Boeren en zeker Melkvee Boeren zijn stapsgewijs in een keurslijf gedreven waarin het na enkele jaren knellen en sanering voor de overblijvers beter werd. Beter in productiviteit, beter in hygiëne en, belangrijk, redelijk stabiel in melk opbrengstprijzen dankzij een florerende Cooperatie die Exportproducten van gemiddeld hogere kwaliteit kon produceren. Nu een beperking wegvalt, de Quotum regeling, valt alles in duigen! De Boeren raken over enthousiast en de samenleving raakt over ongerust. Dat proces is al enkele jaren aan de gang en bereikt nu het stadium dat de Samenleving alles aangrijpt om Boeren de limiteren en Boeren samenkomen om het initiatief van hun eigen Coöperatie de nek om te draaien. Een initiatief, wat ongetwijffelt met de mantel der liefde zorgvuldig is overdacht, als een compromis met de Bestuurlijke Overheden voor een soepele acceptatie voor beide kanten, maar wéér niet begrepen wordt door Boeren die niet gewend zijn in een diverse gemeenschap te leven of zelfs een krant zorgvuldig lezen en te begrijpen over de perceptie van Boeren in die Gemeenschap. Nederland is overvol en elke intensivering wordt als strijdig met de Gemeenschap gezien is de boodschap die begrepen moet worden, linksom of rechtsom!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.