Boerenblog

1100 x bekeken 9 reacties

Seizoenskalving in Denemarken (2)

De koeien zijn weer geïnsemineerd, dus is de rust teruggekeerd! Dat geeft ruimte voor andere dingen, zoals een open dag.

De inseminaties zijn weer gedaan voor dit jaar. De eerste week van september begonnen we met insemineren. Het tweede weekend van oktober hebben we de stieren bij het koppel gedaan. De koeien die nu nog terugkomen, worden dus gedekt door de stier. Half november gaat de stier weer bij de koeien weg, rond kerst vindt dan de drachtcontrole plaats.

Vier weken insemineren

Tijdens de vier weken dat we de koeien geïnsemineerd hebben, begonnen we 's ochtends steeds een half uur eerder dan normaal met het werk, om vijf uur. Om acht uur kwam de inseminator, die in 30 minuten zo'n 20 koeien insemineerde. Daarna gingen de koeien direct naar buiten. Wanneer alle koeien weer buiten liepen, deden we tochtcontrole voor de volgende dag. Nadat we begin oktober gestopt zijn met insemineren, begon de melkbeurt weer gewoon om 5.30 uur 's ochtends. Om 9.00 uur liepen alle 500 koeien - drie groepen - gemolken en al weer buiten. Keep it simple!
Op de top van de melkproductie, van juni tot half oktober, molken we drie keer per dag. De eerste dagen dat we weer twee keer melken, stijgt het celgetal wel iets, maar dit zakt na een week terug op het niveau tijdens de periode van de drie keer per dag melken.

Geslaagde open dag

Nu de rust teruggekeerd is, is er ruimte voor andere dingen. Zo hadden we een aantal weken geleden een zeer geslaagde open dag. Naast collega-melkveehouders kwamen er veel burgers op af. De kinderen mochten een koe melken en alle bezoekers kregen een rondleiding per trekker en wagen.
De meeste bezoekers waren Deens. Dus de vragen die ik kreeg, waren meestal in het Deens. Doordat ik het Zweeds aardig onder de knie heb, kan ik het Deens vrij goed verstaan. De Denen stelde de vragen in het Deens en ik antwoordde in het Zweeds, en vaak begrepen we elkaar! Het scheelt natuurlijk ook dat dit bedrijf op het Sjaelland gevestigd is, het meest oostelijke eiland van Denemarken, hemelsbreed nog geen 100 kilometer van Zweden.

Oogstfeest

In Denemarken is ook dit oogstseizoen weer afgesloten met een oogstfeest. Zo’n feest begint vaak om 18.00 uur met uitgebreid eten. Uiteraard met bier en wijn. Dus zo rond een uur of negen staat iedereen op de dansvloer. Ondanks dat de oogst dit jaar niet helemaal meeviel, hebben we er toch een mooi feestje van gemaakt.
De oogst viel eigenlijk erg tegen. Voornamelijk door de grote hoeveelheid regen is veel graan verloren gegaan. Sommige percelen waren zo nat dat het graan onder water stond. Dat is dus niet geoogst. Op percelen die wel geoogst konden worden, zijn vaak veel en diepe sporen gereden.
Na de maisoogst zijn de meeste boeren in Denemarken direct begonnen met het voeren van de nieuwe mais. Wij hoefden dat niet. Søren heeft genoeg land en heeft zelfs nog wat mais kunnen verkopen.

Duurzaam barbecueën

Laatst nodigden de Oekraïense medewerkers me uit om te komen barbecueën. Natuurlijk op z’n Oekraiens. Een van hun vrienden werkt op een Deens varkensbedrijf. Als er een varken is met een dik poot dat niet naar het slachthuis mag, slachten ze dat zelf en organiseren een barbecue. Over duurzaamheid gesproken, mooi dat het zo kan.

Foto's: Agnes van Zuijlen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Agnes,

  En als er geen varken met dik poot is, wil er wel eens toevallig 1 komen.
  Dat is wel eens het nadeel van het "systeem" en de onderlinge handel tussen de Oekrainers.

 • no-profile-image

  bert

  Wat is dat nou voor zeikbericht? dan wil er wel 1 komen...sjonge jonge ga wat nuttigs doen!

 • no-profile-image

  Agrarier

  Bert, zeker nog nooit met Oekrainers of Russen gewerkt.
  Niet allemaal zijn ze dat aan het doen, maar er is handel onderling tussen hun.

 • no-profile-image

  Peter Klashorst

  Echt een zeik bericht,

  zo kun je overal de Oekrainer de schuld van geven.

  voegt niks toe,

  gegroet Petr

 • no-profile-image

  Jeroen

  http://www.lf.dk/Aktuelt/Land_TV/2011/uge_37.aspx#.TtPZirKBqU8

  Agnes, weet niet of Soren je dit heeft laten zien.

 • no-profile-image

  Agnes

  @Jeroen, klopt deze documentaire was gemaakt voor de Open dag, goed dat je het even op boerderij.nl zet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Agnes,

  Is goed. Schrijf je wel even per email.

 • no-profile-image

  kees

  Ha die Agnes. Intressante foto, met dat aparte stierenhok. Heb je bij dat hok alle tochtige koeien meteen te pakken? Of zijn er ook tochtige die niet op die stier afkomen?

 • no-profile-image

  Agnes

  @Kees, de tochtige koeien stonden, of bij de stier, of in groepjes bij elkaar. Ik verwacht dat als alle koeien jaarrond tochtig zouden zijn (geen seizoenskalving dus) dat je er dan meer koeien rond de stier zou vinden. Nu was het vaak zo dat de tochtige koeien naar elkaar toe trokken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.