Boerenblog

620 x bekeken 5 reacties

Vee en diefstal

We krijgen binnenkort 25 melkkoeien uit Europa. Ondertussen mesten we 45 vleeskalveren. Een ervan is verdonkeremaand.

In november zijn we begonnen met het importeren van koeien uit Europa. We hebben contact gelegd met het ministerie van landbouw in Ethiopië en de exporteur in Nederland. We willen beginnen met het importeren van 25 drachtige vaarzen. Het importproces vraagt een grondige voorbereiding. Een proces van vele maanden (zoals bij de aanleg van water en stroom) gaat het voor deze dames niet worden. Een ambtenaar van het landbouwministerie is op bezoek geweest en heeft onze farm geschikt bevonden om geïmporteerde koeien te kunnen huisvesten. De exporteur verzamelt nu gegevens van de koeien, zodat we die bij het ministerie kunnen inleveren. Dat geeft de uiteindelijke toestemming om de dieren richting Ethiopië te transporteren. Een interessante klus voor de luchtvaart-maatschappij!

Kalf neemt de benen

Op het moment hebben we een 45 vleeskalveren, aangekocht in het zuiden van Ethiopië. We wilden zien hoe deze dieren het doen op onze mais. De reis naar onze farm verliep voorspoedig, al had het uitladen van de dieren wat meer voeten in de aarde. Doordat de truck dichtbij de stal stond, moest het een makkelijke klus zijn. Op één kalf na kwamen ze netjes in hun onderkomen terecht.
Onze compound is omheind met een stalen hekwerk, maar de toegangspoort is nog in de maak. We probeerden nog het kalf in zijn hok te krijgen, maar het rende op de poort af. Hem tegenhouden had geen resultaat. Hij dier gooide zijn kop strijdlustig naar voren en wist door het prikkeldraad zijn vrijheid te verkrijgen. Helaas had een achtervolging met de auto geen resultaat.

Teruggevonden

De volgende dag deden we aangifte van vermissing bij de politie. Het dier heeft een opvallende lichtbruine kleur, een strijdlustig karakter en bovendien is het voorzien van oormerken. Zo moeilijk zou het dus niet moeten zijn om hem terug te vinden. We loofden 200 birr (circa €10) uit voor een tip die ons zou helpen het kalf terug te vinden. En ja, exact een maand na de vermissing kwam een van onze medewerkers te weten dat het kalf op een farm een eind verderop stond. De boer die zolang op ons kalf had gepast, vroeg daarvoor een vergoeding. Maar met mensen die willens en wetens een kalf stelen (de oormerken waren er zelfs al uitgesneden), kunnen we daar niet aan beginnen. Uiteindelijk hebben we aangifte gedaan. Het is aan de Ethiopische politie om verdere maatregelen te nemen.

Foto's: Heleen Stam

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  Hoezzo willens en wetens ene kalf stelen. Tis je eigen fout als je een kalf laat ontsnappen en niet gaat zoeken. Wat helpt een aangifte daar nou tegen. Wat een gekkigheid zeg.

 • no-profile-image

  jos8

  hoezo gekkigheid ,bert uit zuidlaren.
  Waar ik vandaan komt werkt het zo:
  Er komt een kalf aanlopen , je sluit hem op ,en informeert er naar, wie een kalf kwijt is .En je gaat zeker geen identificatie verwijderen .
  Jou reactie vertelt ons erg veel over jou, bertje

 • no-profile-image

  m n

  Goed dat je 'm gevonden hebt. Inladen en wegwezen!

 • no-profile-image

  Woopie

  Jammer dat het kalf gevangen is.

 • no-profile-image

  Woopie

  Jammer dat Woopie terug is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.