Boerenblog

1437 x bekeken 16 reacties

Bod op mooi bedrijf overtroefd

Een groot bedrijf met een nieuwe stal en melkrobots staat te koop boven Trondheim. Na een bezichtiging maken we eerst de financiering rond en we bieden mee.

We zoeken ons letterlijk een slag in de rondte op zoek naar die ene te koop staande boerderij met ons naamplaatje erop. En dan toch! Er is een Konkurs-bo, oftewel een verkoop uit faillissement, een stukje noordelijker dan wij wonen. deze staat in de provincie Nord-Trøndelag, 180 kilometer boven Trondheim. De advertentie was ontzettend veelbelovend: Een nieuwgebouwde stal van 2007 met 100 ligboxen, twee melkrobots en voerrobot, twee woonhuizen erbij en dat alles voor een luttele 4,6 miljoen kronen.
We duiken erin, spreken met adviseurs van melkfabriek Tine en van Innovasjon Norge, en Remco gaat met twee kennissen op de visningdag (open dag voor alle geïnteresseerden) kijken. Niet als enige, maar heel erg druk kunnen we het met in totaal vijf geïnteresseerden ook weer niet noemen.

Stal is niet eens af en vol fouten

Op de open dag komen we wel wat schoonheidsfoutjes tegen: de stal is nog niet af. Waar de voergang had moeten zijn, is een verhoging, maar er is verder niks; zoals de voergang nu zit, zit die aan de verkeerde kant van de robot. De stal is verder leeg, en de schuren voor de trekkers en voervoorraad ook. De beide melkrobots blijken niet te werken en de krachtvoerboxen liggen nog steeds buiten. Het land is verre van optimaal en om ermee te werken moet eigenlijk alles opnieuw ingezaaid worden.

Verblijfsbeding op een woonhuisje

Daarnaast is één woonhuisje behept met een zogenaamd Kårrecht, waar ik geen Nederlandse vertaling voor kon vinden. Misschien dat een verblijfsbeding de omschrijving is. Het houdt in dat het Kårfolk (zeg maar een soort gepensioneerden) het recht hebben om hun hele leven te blijven wonen in de Kårbolig (woning), om de vruchten te plukken van hun jarenlange arbeid. Koop je het eigendom mét recht erbij, dan is het goedkoper, dan wanneer je het recht eraf zou willen halen.
Kortom, twee oude mensjes wonen in een klein huisje op het erf, omdat ze zelf bijna hun leven lang eigenaar zijn geweest van de boerderij. Tja, gooi je die eruit?

Quotumuitbreiding pas vanaf 2012

Wat een verhaal! Maar het is wel een bedrijf met mogelijkheden! 100 ligboxen, een capaciteit voor 700 ton melkproductie, dat is ongekend hoog voor Noorse begrippen. Het huidige quotum is 150 ton. Er valt dus te beginnen, al is het lang niet genoeg voor de kostenposten die eraan zitten te komen (koop, verbouw en aanpassingen). Er moeten alleen eerst dieren komen. En daarna moeten we nieuw quotum aanvragen voor productiejaar 2012. In Noorwegen moet je namelijk voor 1 oktober inschrijven voor quotum, wat je dan pas mag gebruiken vanaf maart in het volgende jaar. Voor 2011 kunnen we niet meer inschrijven, dus de eerstvolgende uitbreiding gaat in vanaf maart 2012.

Eerst financiering rondmaken

Wat een plannen al! Eerst maar eens bieden en de daarbij behorende formulieren en goedkeuringen aanvragen. Je kunt niet zomaar een bod doen. Een bod is bindend, dus later terugtrekken kan niet. En bij een bod hoort de zekerheid van lening, dus die moet aangevraagd en toegekend worden. Bij de leningaanvraag hoort weer een bedrijfsplan. Niet eentje van je eigen computer, maar van een gecertificeerd bedrijf. Datzelfde bedrijfsplan heb je ook nodig om een bod te doen, dus dat scheelt weer in de kosten (gemiddeld zo’n 8.000 tot 10.000 kroner, ongeveer 1.000 euro dus).
Noorwegen heeft maar een heel klein beetje last van bureaucratie…

Bod gedaan, en dan…

Het eerste bod ligt er al: 1,5 miljoen kroon. We hebben de goedkeuring van de lening nog niet binnen, maar zeggen alvast toe een bod te zullen gaan doen van 1,7 miljoen.
Dan worden we in één veeg van het spelbord geveegd. Er komt namelijk een bod overheen van 4,5 miljoen en daarmee zitten we met alle benodigde investeringen gelijk boven ons budget.
Uiteindelijk is er nog iemand die zóveel geld neer wil leggen voor deze plek en wordt het totaal verkocht, tegen een voor ons een onbegrijpelijk bedrag van 5,4 miljoen!
Uit de krant begrijpen we dat een Noorse ‘Van Bakel’ ook zeer geïnteresseerd is geweest, en dat deze samdrift (maatschap) nu een supermaatschap is geworden, met vijf grote bedrijven in vijf gemeentes in Nord-Trøndelag.

Zoektocht gaat door!

Met dit spel kunnen we helaas niet meedoen. We zetten ook in het nieuwe jaar vol goede moed onze zoektocht door. Maar waar we uiteindelijk terecht gaan komen? Ik durf het niet te zeggen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Duur misschien, maar zoals ik het lees kunnen ze niet al hun bedrijven de koeien verhuizen naar dit bedrijf, daar zullen ze wel over de jaren heen wel weer zoveel mee besparen?

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Eleonie en Remco, wat jammer dat dit mis is gegaan! Zo dicht bij Sjaak Mocking in de buurt... dat zou leuk geweest zijn. Maar een capaciteit van 700.000 liter (100 ligboxen)... daar heb je als éénmansbedrijf niets aan (max. 400.000 of 430.000?). Dan moet je altijd in maatschap gaan, wanneer je die capaciteit ten volle wil benutten. Succes verder met de zoektocht.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Waarom zou je daar als 1 mans bedrijf niet aan hebben? Qua werk capiciteit?

 • no-profile-image

  w.A

  Met voerrobot en melkrobots, nee dat lukt echt niet alleen ......?!
  Wel zal verkaveling een grote rol spelen, en de mais teelt is er in Noorwegen ook niet bij..,toch?

 • no-profile-image

  Eleonie

  De reden dat je niet boven de 400.000 liter kunt melken in je eentje, is omdat dat niet mag van de overheid.
  Dus dan moet je wel in samdrift gaan, daar heeft Vera gelijk in!
  Wel wordt deze wetgeving elk jaar versoepeld, was het eerst niet dat je niet meer mocht melken dan 300.000? (weet zo even de exacte getallen niet)
  Bedankt voor jullie medeleven, overigens! We gaan gewoon met frisse moed weer verder!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Vandaar de vraag, aangezien dat niet echt duidelijk werd in het antwoord voor Vera.
  Geldt een maatschap man/vrouw dan ook?

 • no-profile-image

  onno

  Jammer voor jullie. Maar aan de andere kant wees maar blij, want met 5 mln Kroon was je er niet geweest waarschijnlijk. Dat soort bedrijven kent nogal wat skeletten in de kast. Land niet goed ingezaaid, dus daar komt de eerste 2-3 jaar ook niet vanaf wat je denkt. Koeien inkopen overal vandaan met een veel groter uitval% enz enz. Een komplete aanslag op je liquiditeit.

 • no-profile-image

  Vera

  @Jeroen, ik heb in mijn eerste reactie achter de maximale capaciteit een ? gezet, omdat ik niet zeker weet, of éénmansbedrijven 400.000 of 430.000 liter mogen melken. En jouw vraag: Als mijn info klopt, mogen een man en een vrouw die echtpaar zijn, geen maatschap vormen omdat zij een economische eenheid zijn. Groet

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Vera,ik en volgens mij W.A(?), dat je de maximale capaciteit van 1 persoon bedoelde.Vandaar de verwarring, niet heel NL weet, die regels.

 • no-profile-image

  Kobonde

  Als je naar noorwegen wilt emigreren is het en voordeel niet getouwd te zijn je moet wachten met trouwen tot je 2 keer het maximale qwotum hebt. dat was in het verleden in Denemarken ook zo. Ik ken mensen die om der regels te ontduiken zij gescheiden en 5 jaar later weer getrouwd.

 • no-profile-image

  Dennis van Leur

  De melk quotum voor een eenmansbedrijf is 380.000. voor een maatschap is dit 750.000 dit is tevens maximale haalbare quotum die je kunt krijgen.

  Om de kosten van zo'n boerderij te kunnen financieren heb je minstens een quotum nodig van 320.000. Al me tal niet vreemd dat deze failliet is gegaan.

 • no-profile-image

  dr

  Dus veel haken en ogen !

 • no-profile-image

  Vera

  @Dennis: Het melkquotum voor éénmansbedrijven is 400.000 liter. Bron: Tine medlemshandbok 2010 blz. 66. Groet

 • no-profile-image

  Theo Schutrups

  U zoekt een bedrijf in Noorwegen. Op het eiland Joa staat een ook een boererij te koop van Nederlandse eigenaar.Hollandse stal,voerrobot,ongeveer 25 melkgevende koeien.Vanaf de boot ,nog geen 5 minuten rijden.Persoonlijk zou ik het heel graag zelf willen maar het is voor mij helaas onmogelijk.

 • no-profile-image

  Eleonie

  Dag Theo,
  We zijn bekend op het eiland Jøa, er wonen meerdere nederlandse gezinnen met boerderijen. Uit uw tekst weet ik niet precies welk bedrijf het om gaat, maar ongeveer een half jaar geleden werden wij ook benaderd door Nederlandse eigenaars op Jøa voor hun bedrijf. Dit hebben we toen niet gedaan, i.v.m. de ligging en de aankomende investeringen die daar gedaan moesten worden. Bedankt voor de tip en het meedenken, dat stel ik erg op prijs!

 • no-profile-image

  Theo Schutrups

  heel erg bedankt voor uw terugreactie. Het bedrijf was Fam. Besling. korte routebeschrijving;vanaf boot,na restaurant/winkel+diverse 1e weg links,5e bedrijf links.U kunt de veerboot zien.MAAR het bedrijf is inmiddels al verkocht.Aan wie??????.Maar naar aanleiding van de weblogs bent U al voorzien. Groeten Theo

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.