Boerenblog

1982 x bekeken 15 reacties

Geitjes doodknuppelen of afmesten?

Het jaarlijkse 4H-kamp herinnert me aan een vertederend artikel over de opfok van jonge geitjes. Én aan een foto van een boer, die zijn doodgeknuppelde geitjes opstapelt op een pallet.

Wat het bloggen betreft, is het even een tijdje stil geweest doordat ik een verhuizing te regelen had van Noorwegen naar Frankrijk. Johan en ik zijn uit elkaar, en hij probeert de boerderij in zijn eentje voort te zetten. Zijn streven is het pachtcontract ‘uit te zitten’, dat nog loopt tot augustus 2012.
Iedereen die de boerderij in Bessaker kent, weet hoe zwaar dat is! De grupstal uit de jaren zeventig kent vele mankementen, en zou eigenlijk nog vandaag afgebroken moeten worden. Maar de eigenaar wil wachten met verkoop aan derden, tot oma overleden is. Deze afweging wordt gemaakt uit respect voor haar, maar gaat ten koste van een gezond stalklimaat en een optimale bedrijfsvoering. Het is afwachten hoe de zaken zich zullen ontwikkelen.

Head, Heart, Hands and Health

Ik heb nog blog- en reportagemateriaal liggen over een aantal Noorse boeren en ga straks vrolijk in Frankrijk verder. Wat Bessaker betreft, het dorp waar ik drie jaar gewoond heb, is dit de laatste blog. Aanleiding is het 4H-kamp dat eind juni gehouden werd, waardoor het dorp even op de kop stond. Er kampeerden toen 600 kinderen. Voor Bessaker, dat ongeveer 100 inwoners telt, betekende dit een gigantische toeloop.

4H staat voor Head, Heart, Hands and Health, en komt oorspronkelijk uit Amerika. Men vond dat de boeren niet genoeg open stonden voor nieuwe, agrarische ontwikkelingen en men hoopte de jeugd hier wél mee te bereiken.
A.B. Graham startte de eerste ‘groene’ jongerenclub in 1902 in Ohio. Vandaag de dag telt Amerika meer dan 6 miljoen jeugdleden, en vind je 4H in meer dan 80 landen wereldwijd.

Van een vriend, die werkzaam is in het Noorse lagere onderwijs, weet ik dat 4H in de Bessaker-regio weinig agrarische activiteiten kent. De kinderen zijn veel buiten, en doen verantwoorde projecten en spellen. Hetzelfde idee als Scouting in Nederland, waar ik een aantal jaren leidster was. Niet overal in Noorwegen is dat zo. Er zijn ook regio’s waar ieder jaar bijvoorbeeld de fleslammeren worden grootgebracht. Onderstaand de vertaling van een artikeltje uit Bondebladet:

Niet rijk met 4H-geiten

Esten, Steinar en Sveinar uit Vingelen zijn lid van 4H en ondervonden aan den lijve hoe het werkt in de Noorse vleessector. Zij kochten 20 jonge geitjes om af te mesten, en waren 6 maanden later in eerste instantie wel tevreden met de verkoopresultaten. Zij kregen 95 kronen (€11,91) per kilo en hadden veel meer kilo’s kunnen verkopen.
Het trio incasseerde 24.000 kronen (iets meer dan €3.000) en kwam tot de conclusie dat er na aftrek van allerlei kosten zoals aankoop van de dieren, voer, slacht en verpakkingsmateriaal, er nauwelijks iets was overgebleven.
Toch spelen ze met de gedachte om het de volgende keer grootser aan te pakken. “We hebben nu geleerd dat 20 dieren te weinig is om geld te verdienen. We moeten minstens het dubbele aantal hebben, anders is het geen kassa”, aldus het trio.

Doodknuppelen die handel!

Vertederend verhaal! Leg dit eens naast die boer die niet de moeite neemt, de pasgeboren jonge bokjes die op zijn bedrijf geboren worden in de bergen neer te schieten. Dat is gangbaar in Noorwegen – dan hebben de wilde dieren ook wat te eten.
Nee, hij knuppelt ze dood en stapelt ze op een pallet; klaar voor destructie. Ongeloofwaardig verhaal? Voor mij wel, tot ik de foto van de pallet met de verminkte kadavertjes zag. Zullen we Greenpeace maar inschakelen? Of deze boer naar 4H sturen? Hoewel, dat wil je de kinderen toch ook weer niet aandoen!

Ik denk terug aan een mooie ochtend vorig jaar. Johan achter de pc, en ik met ontbijt en de krant op de bank. Een plotseling geluid doet me opkijken, en ik zie Johan vreemd wit naar het scherm kijken. “Niet komen” zegt hij, “ik zie een filmpje van een bedrijf in Australië waar alle regels aan de laars worden gelapt. Nu zijn ze gewaarschuwd dat ze controle krijgen, en worden alle (verwaarloosde) kalveren afgeslacht en opgeruimd.” Gruwelijk. Ik lust mijn ontbijt niet meer.

Gewetensvraag: wat doe je als je geconfronteerd wordt met onnodig dierenleed? Het naast je neerleggen, met de gedachte: dat is ver van mijn bed, en ik kan de wereld nu eenmaal niet veranderen. Of trek je ten strijde en wordt de boer erbij gelapt?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hallo Vera! Fijn om weer wat van je te lezen! Nou ja, over doodknuppelen... Vooral sinds het beruchte filmpje over die boer in Ohio wiens personeel de kalfjes doodtrapte (ik heb maar een paar minuten kunnen kijken. Niet alleen de rest van de dag was ik er beroerd van) wat o.a. door Marianne Thieme getwitterd, merk ik dat mensen je op dierenmishandeling aanspreken zodra je vertelt dat je boerin bent. De eerste keren was ik perplex maar als ik weer zo'n vraag krijg vertel ik rustig dat er echt ook boeren bestaan die op een humane manier met hun dieren om kunnen gaan. En stel dan de wedervraag hoe het zit met overbevolkte dierenasyls waar honden en katten gedumpt zijn die door niet-boeren zijn verwaarloosd. En waarom daar -in tegenstelling tot o.a. koeien en varkens- zo weinig aandacht aan word besteed door de PvdD. Ik vind het jammer dat het woord "Boer" de laatste tijd steeds meer gekoppeld word aan dierenmishandeling, naast de negatieve betekenis die het al heeft (onopgevoed bijv). Te merken aan de ondoordachte reacties die er waren tijdens de ruimingen i.v.m. de Q-koorts, nemen mensen klakkeloos aan wat de PvdD hen voorkauwt en dat vind ik meer dan jammer.
  Waar ik woon heb ik nog geen boer kunnen "betrappen" op dierenmishandeling. Maar ik heb het in mijn jeugd wel een keer bij een boer gezien (hij schopte zijn koeien, waardoor die niet kwamen opdraven als hij in de polder ging melken) en ik heb me toen er bij afgekeerd, omdat iedereen het normaal vond, zo leek het tenminste. Nu weet ik beter. Ik heb nooit gehoord van 4H. Lijkt me leuker en interessanter dan de Padvinderij (Danny Kay Groep Hilversum lang geleden; wij hadden geen contact met dieren), interessanter ook. Ja, de filmpjes van de hongerdood van de kalfjes bij Crafar Farms ken ik ook. Die zijn me gemaild door Bernard Hickey, een verslaggever uit Nieuw Zeeland. Met de dringende vraag of ik die filmpjes in Europa onder de aandacht van de mensen zou kunnen brengen zodat er wat gedaan zou kunnen worden aan het leed wat daar op dat moment aan de gang was. http://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=10600331

 • no-profile-image

  Han

  Vera e Monique. Het stuk gaat over opfokken bokken of afvoeren n de geboorte. Opfkken blijkt uit het verhaal econmch nit haalbaar te zijn. Wat nu? Zonder zwangere geiten geen melk, een product waar wel vraag naar is. Ik heb so wie so moeite met het doden van dieren die nog niet geschikt zijn voor consumptie. Hoe moet de boer deze dieen dan doden? Na iedere geboorte de dierenarts bellen voor humane doding. Wat dit ook is. Dit verhoog de kosten die ten opzichte van het inkomen toch allaag zijn. Dat er op de beschreven wijze wordt gedood heeft alles te maken met de economie. Houdt de kosten laag er moet toch iets voor de boer overblijven.
  Ik neem aan, dat je hebt gelezen, dat het in Nieuw Zeeland met de kalveren dezelfde kant op gaat. Is hier sprake van >ethisch< verantwoord melkproductie? Ik denk het niet. Wie "dwingt" de boer tot deze wijze van boeren? De vrije markt bedacht door de politiek, die weer dor de consument wordt gesteund middels verkiezingen. Op het eind resultaat (zie artikel) wordt de boer afgerekend. Voor mij zijn de beschreven methodes uitwassen en vraag ik me af of we die moeten uitvergroten middels web logs. Dat je het feit van "baby" doding openbaar maakt >accoord< maar maak dan duidelijk waar het fout gegaan is in het productie traject.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Han, voor mij is er een groot verschil tussen de bokjes in de bergen afschieten, waardoor ze gelijk uit hun lijden zijn verlost, en de boer die ze doodknuppelt. Dat laatste is onnodig wreed! Geldt net zo voor de kalveren in Australië, en de door Monique aangehaalde voorbeelden. Die zijn verwaarloosd, en worden uit de weg geruimd, om maar goed uit de controle te komen! Dit heeft helemaal niets te maken met fouten in het produktie-traject. De boer blijft diegene die de eindverantwoording voor zijn veestapel heeft. En wat economische haalbaarheid t.a.v. opfokken/afmesten betreft: zelfs jongetjes van een jaar of 10 geven aan dat die markt er is (in NO). Alleen niet rendabel met 20, maar wel met meer!

 • no-profile-image

  Jeroen

  En hebben die jongetjes ook alle kosten mee gerekend? Hebben ze geen gratis onderdak/stro/electrisch etc gekregen?
  Zoja, waarom is er niemand eer mee begonnen?

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Jeroen, het krantenartikel is door mij letterlijk vertaald, en er staat dus 'na aftrek van alle kosten, zoals .... enz'. Dat kan ik niet beoordelen, of die jongens bij hun pa of oom, het één en ander gekregen hebben. Waarom er niet eerder mee is begonnen? Omdat we in een wegwerpmaatschappij leven, daarom! Omdat we in een maatschappij leven, waarin maximale winst wordt nagestreefd! Minder winst = stilstand, of zelfs achteruitgang! Omdat we in een maatschappij leven, waarin alles zo gemakkelijk en zo snel mogelijk moet gebeuren!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dus je geeft het zelf al aan, dat er niet met zekerheid kan gezegd worden dat de jongetjes ook wat kosten niet hebben genoteerd, daar begin je al. hoeveel bokjes mag je per ha hebben, wat kost een ha.
  Sorry dat je een punt maakt, dat we er misschien niet zo makkelijk mee moeten omgaan alle, maar om nu te zeggen,dat de geitenhouder(in dit geval dan) niet verstandig zijn, geloof ik niet. Want zo groot inkomen is er niet en als dat opgeschaalt konden worden door eigen vermarkting van de bokken zouden ze dat graag doen, want het is niet plezierig om een dier af te moeten maken.
  Zie eens met de jersey stierkalveren?!

 • no-profile-image

  Vera

  Jeroen, de issue is dus niet of we nu wel of niet bokjes moeten gaan afmesten! Ik snap dat dat niet altijd haalbare kaart is! Het gaat erom HOE de bokjes aan hun einde komen... en de kalveren die de boer ZELF heeft verwaarloosd! Trekken we de knip voor een humane dood (in dit geval een kogel in de bergen), of gaan we als een stelletje beesten met de knuppel tekeer!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Boltpistool plus mes, kosten 50 euro. Humaan als men het goed doet. Dat ze dat nog niet in Noorwegen doen...

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Vera je zit toch niet vlakbij Riberac hè???
  Droevige herinneringen aan. (La Gillardie) Het zou toch wat zijn....

 • no-profile-image

  Vera

  Hoi Monique, La Gilardie 24410 Saint- Aulaye, bedoel je dat? Dat ligt op 1.15 uur van me vandaan, en Riberac op 52 min. Zijn het persoonlijke, droevige herinneringen (je hebt mijn mail-adres, dus...). En je filmpje in de eerste reactie; heb ik afgezet, zodra de kalveren in beeld kwamen. Groetje

 • no-profile-image

  Overijsselse melkveehouder

  Teken des tijds, steeds meer boeren
  die alleen maar aan geld denken.
  De dieren zijn een vervelende
  bijkomstigheid.

 • no-profile-image

  veehandelaar

  Ik ben het met Vera eens dat schieten beter is dan knuppelen, schieten in de bergen zal echter ook niet iedere dag gebeuren, ik heb het vermoeden dat dieren dan "opgespaard" worden voor een gezamelijke rit naar de bergen. De verzorging tot dit moment zal dan waarschijnlijk ook niet optimaal zijn....
  Schieten achter de geit dus.
  De beelden van die kalveren zijn inderdaad misselijk makend maar; HEEL VEEL NEDERLANDSE MELKVEEHOUDERS KUNNEN OOK GEEN KALVEREN VERZORGEN, als ik zie hoeveel kalveren wij ophalen uit (te) natte hokken, kalveren die te mager zijn of amperaan het geboortegewicht wegen na 14 dagen.... En die boeren (geen agrarisch ondernemers.....) maar klagen over lage opbrengstprijzen/het inkoopbeleid van Jv3...... Dure spermarietjes kopen, te vroeg insemineren (een koe met 45 liter moet je gewoon tijd geven om eerst aan zich zelf te denken.....)en vervolgens na 2,5 rietje per dracht de opbrengst van het kalf teniet doen door slecht management. Tussen de beste en de minste boer zit een opbrengstverschil van zeker € 100,- bij een kalf met het gelijke geboortegewicht.....

 • no-profile-image

  Jeroen

  Veehandelaa,

  Inderdaad groot gelijk alleen die koe van45 liter kan je wel insemineren,maar je managementskills moeten het ook aan kunnen en het is topsport en met bedrijven die alleen maar groter worden,kunnen vaak niet meer het overzicht bewaren, het is een ratrace.Wat dat betreft was het beter gewoon kleine bedrijven te hebben van 75 koeien of zo.

 • no-profile-image

  johan

  Vera, wat jammer om te horen dat jullie relatie het Noorse Avontuur niet heeft overleefd. Ik heb je blogs altijd met veel plezier gelezen, en snap dat het niet altijd even makkelijk is geweest. Ik hoop dat de toekomst nog veel goeds zal brengen voor jullie beide of afzonderlijk.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik wist niet dat 4H ook buiten Amerika was. Je weet er meer over dan mij zo te zien, Vera. Onze kinderen doen er ook aan mee en vorige maand hadden we de kermis in het dorp waarmee zij hun varken voor de keuring hadden en daarna op de veiling verkochten waarmee ze wat verdienden. Het doel van de 4H is om de kinderen verantwoordelijkheid te leren. Dat is beter dan ze de hele dag tv kijken of video spelletjes spelen. Ze kochten zelf het varken, het voer, stro etc maar staan natuurlijk wel bij ons in de schuur.
  Ik vind dat doodknuppelen te gek voor woorden. Schiet ze dan dood. Dieren horen op een fatsoenlijke manier te worden gehouden. By the way, de dairy owner in Ohio is niet veroordeeld:http://www.capitalpress.com/results/AP-Cow-beating-video-070610
  Jammer te horen dat jullie avontuur in Noorwegen samen zo is geëindigd. Veel sterkte verder.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.