Boerenblog

368 x bekeken 5 reacties

Texanen in Kazachstan (1)

Ik doe wel eens advieswerk op rundveegebied voor mijn buurman, die een premixfabriek heeft. Dit keer kwamen we op een bijzonder bedrijf terecht met een markante eigenaar.

Mijn buurman, een Belg die hier in Kazachstan premixen produceert, vroeg me om mee te gaan naar een rundveebedrijf. De eigenaar daarvan vond dat zijn vleesvee te slecht groeide. De Belg weet genoeg van kippen en varkens om goede premixen te maken op basis van wat de veehouder zelf aan grondstoffen en granen heeft. Maar koeien zijn voor hem een vreemde business, daar weet hij minder van. Met het maken van een goede premix voor runderen heeft hij dan ook moeite. Daarvoor komt hij regelmatig om raad bij mij.

Lange reis met hindernissen

We vertrokken ’s ochtends om negen uur voor een rit van 300 kilometer. De weg was heuvelachtig, vol sneeuw en ijs. Van opschieten zou geen sprake zijn. Onderweg zagen we geregeld tegenliggers met hun lichten knipperen om ons te waarschuwen voor politieagenten die druk bezig waren om wat zakgeld bij te verdienen. Uiteindelijk komen we op een hoge heuvel en zien ver voor ons dat de weg verdwenen is. Er lag alleen nog een groot meer en daarachter weer de weg. De weg bleek overstroomd door snelle dooi en veel regen in een korte tijd. Een vrachtwagen kwam van de overkant op ons af en die was nat tot aan de deur. Op de heuvel was een eetcafé waar we stopten, en waar meer mensen met hun auto gestrand waren. Van daaruit belden we de veehouder. We bleken op 4 kilometer van het bedrijf te zijn. Hij zei dat hij ons zou komen ophalen met een jeep. Nou ja, als een vrachtwagen tot aan de deur nat is dan zal het met een jeep ook niet gaan, dachten wij.

Jeep op hoge pootjes

De directeur kwam een kwartier later met een jeep die heel hoog op zijn pootjes stond, een die voor ongelijk land aangepast was. De hele bups erin en op het meer af. De ogen werden recht op de weg aan de andere kant ingesteld en hij reed er met een rustige vaart door heen. De ijsschotsen dreven rond de jeep die ze rustig voor zich uit duwde. Het ijs hoopte zich zelfs tegen de neus van de auto op. Water sijpelde heel langzaam via de deur naar binnen. Na een kilometertje of 2 kwamen we weer op het droge. Daar stond politie het verkeer tegen te houden dat er ook door heen wilde. Er stond zelfs een tv-camera te filmen voor het nieuws.
De agenten waren heel vriendelijk tegen de directeur. Uit alles bleek dus dat hij wel wat in de melk te brokkelen had in deze regio. We passeerden nog een dorpje waar zo’n 500 mensen woonden en gingen uiteindelijk via een weg als een ijsbaan naar zijn bedrijf.
Wordt vervolgd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed

  Bert jij maakt nog eens wat mee
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Han

  Bert ik kan me voorstellen, dat je niet terug wilt naar Nederland. Zo veel avontuur en zo dicht bij huis.

 • no-profile-image

  kees

  Mooi verhaal Bert, Ik ben benieuwd naar het Vervolg

 • no-profile-image

  W.A

  IJs In JULI , Wat een land dat Kazachstan.....

 • no-profile-image

  Bert

  W.A.H. Tja Kazakhstan is me een land . Ijs is er ook in juli.maar dan alleen in de bergen. Maar dit is vroeg in voorjaar gebeurd.Blog is wat ouder dus.Blogs worden niet altijd meteen gezet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.