Boerenblog

1462 x bekeken 1 reactie

Tuberculose

Helaas, sinds vandaag ben ik officieel erkend om tuberculose-testen te mogen uitvoeren. Dat is geen eer en ook geen feest.

Aangezien we in Nederland nog steeds tbc-vrij zijn en ik in Nederland ben opgeleid, had ik geen bevoegdheid om koeien op tbc te testen in Engeland. Nu vond ik dat niet zo heel erg, want het is niet heel spannend werk. Lees: doe de koe in een box of crush, controleer het oornummer/registratie, knip in de nek op twee plekken haar weg, plaats twee injecties (Avian en Bovine TB) en lees 72 uur later af of de injectieplaatsen zijn vergroot.

Ik mag ook!

Maar ik heb promotie gemaakt! Vanaf vandaag mag ik ook tbc testen, waar vooral mijn collega’s heel blij mee zijn. In het oosten van Engeland, het gebied waar ik werk, komt gelukkig weinig tbc voor en hoeven koppels dus ook niet jaarlijks getest te worden.
Het grootste probleem met tbc hier in Engeland zijn de badgers (dassen). Zij vormen de grootste bron van infectie en verspreiden de ziekte in die delen van Engeland waar ze in overvloed aanwezig zijn (Zuid-Engeland, Wales, North).
In het deel waar ik werk, zijn niet zoveel dassen en wordt eigenlijk alleen tbc aangetroffen als er sprake is geweest van aankoop van dieren uit besmette gebieden. Omdat de test ook niet 100 procent betrouwbaar is (80 procent van de besmette dieren wordt opgespoord, 20 procent wordt niet gevonden), blijft het ontzettend lastig om tbc te beheersen of, beter nog, uit te roeien.

Halve dag testen in de vrieskou

Mijn eerste tbc-opdracht begint goed: een koppel van 135 koeien, in een natuurgebied. De organisatie is top: er is een goede vangbox aanwezig (helaas buiten) en er zijn meerdere mensen paraat om de koeien te vangen, oornummers te controleren en mijn bevindingen te noteren op de officiële papieren. Een ijskoude, snijdende wind zorgt ervoor dat ik na 4,5 uur tbc-testen tot op het bot verkleumd ben.
Het goede nieuws: over 72 uur mag ik de test gaan aflezen. De weersverwachtingen doen me vrezen dat het over 72 uur nog wel eens nóg onaangenamer kan zijn: sneeuw, wind, temperaturen overdag onder het vriespunt.
Lang leve de promotie!

Video: tbc-testen op een bedrijf in de VS

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leo Dorresteijn

    Wat een stoer verhaal over het testen op TBC. Ik kan mij herinneren dat het bij "onze"koeien moest plaatsvinden maar dat was gelukkig altijd in de stallen.
    Hoe is de situatie in de Engels melkveehouderij? Kunnen ze al hogere prijzen afdwingen want de melkprijs was er dramatisch ? Staan er veel bedrijven te koop ?
    Groet uit IJsselstein.

Of registreer je om te kunnen reageren.