Boerenblog

947 x bekeken

Topdrukte in de afkalfstal

Over het algemeen is Noorwegen het land van de rust! Ta det med ro! was het eerste wat we leerden: doe maar rustig aan. Maar als het gaat om afkalven, dan is het een ander verhaal.

Is het gras aan het eind van de zomer eenmaal binnen, dan begint in Noorwegen de afkalfpiek. Of eigenlijk is het niet echt een piek, want dan zou er nog iets van een gespreid afkalfpatroon in zitten. Nee, alles kalft ongeveer tegelijk af! Veel boeren laten al hun vee namelijk aan het begin van de zomer tegelijk droogzetten, om ze richting utmarksbeite (graasland in de buitengebieden) te sturen. Feitelijk wordt het melkvee gewoon losgelaten in de berggebieden. Succes! Voer genoeg! Tot over een week of acht!

Enorme afkalf-piek in de herfst

In de herfst worden de koeien weer opgehaald, en begint het dus: het afkalven en daarmee ongelooflijke drukte. In stallen waar normaal de rust van uitstraalt, bruist het nu van het jonge leven. Topdrukte voor de veehouder. Overal kalveren, in de afkalfstal, in boxjes en groepshuisvesting. Een leuke afwisseling in de stal, je ziet echt van klein tot groot, alles onder één dak: pasgeboren kalfjes, pinken, melkkoeien, stieren voor het afmesten. Alles past (zo ongeveer) in een L-vormige stal met in het midden de 2x2 tandem-melkput.

Wintermelk slechter betaald

Dit afkalfpatroon loont niet echt, want wintermelk wordt in Noorwegen slechter betaald dan zomermelk. Daarnaast is zomermelk, en zeker die van koeien die gemolken worden in de utmarksbeite, in de algemene opinie en volgens de berichtgeving van het Noorse landbouwministerie gezonder door de aanwezigheid van meer onverzadigde vetten, vitamine E en anti-oxidanten. En juist in de zomer staan hier veel koeien droog.

Dure veearts doet alles in één keer

Daarentegen heeft de Noorse aanpak ook zeker voordelen. Zo hoeft de veearts met zijn gigantisch hoge uurtarief niet voor elke koe apart te komen voor insemineren, voelen, enzovoorts. En als boer hoef je niet het hele jaar kleine kalfjes te verzorgen, wat veel boeren hier toch wel ‘een gedoe’ vinden. En ook heb je in de zomer meer tijd voor maaien, mesten, rondrijden met ronde balen, en ander leuk werk.

Huishouden schiet erbij in

Alleen is er ook een keerzijde… Niet al te grote boeren hebben ook weer niet een al te groot assortiment hulpmiddelen. Wat wil zeggen: twee melkbussen, waarvan er één kapot is. Alle biest moet in de bus gemolken worden, dus deze keer stonden negen koeien te wachten op één bus. En daarna de fles geven, aan megen kalveren… Dat schiet allemaal niet op, natuurlijk. Dus blijft er voor andere, huiselijker zaken, weinig tijd over. Het werd een magnetronmaaltijd, dus.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.