Boerenblog

1653 x bekeken 6 reacties

Gevaarlijke Franse wegen! (1)

Reportages maken voor Boerderij is boeiend, maar ook heftig! Ik hoor verhalen over verwaarloosde koeien die op zoek naar voer de wegen onveilig maken. Op de terugweg rijd ik me bijna te pletter op een zak kunstmest.

Het is eind oktober en ik bevind me in de grote keuken van kasteel Drulon, waar het behaaglijk is. De kachel brandt en Nanou Hendriks schenkt thee en koffie. Piet Hendriks belt zijn zoon om door te geven dat ‘de journaliste’ er is, maar Pieter-Willem neemt niet op. “Hij is weggeroepen door de GDS”, legt Piet uit. Dat is een vereniging van Franse boeren, in Nederland vergelijkbaar met de GD. Piet ging door: “Er liep een kudde koeien op de weg naar Montluçon. Ze zijn verwaarloosd omdat er voertekort is. Deze zomer zijn ze herhaaldelijk uitgebroken, op zoek naar voer. “Wat vreselijk. En de eigenaar dan?”, vraag ik. “De eigenaar is meerdere malen gewaarschuwd, maar doet niets. Omdat ze deze keer op de snelweg liepen, heeft de burgemeester ingegrepen en is beslag gelegd op de kudde. Vraag straks maar aan Pieter, hij kan je er veel meer over vertellen.”

Van de Peel naar de Limousin

Onder de koffie vertelt Piet over zijn eigen leven. Over de boerderij in de Peel (N.-Br.), waar hij 35 hectare bewerkte, een varkensmesterij had en Limousin-stieren afmestte. In 1992 emigreerde hij met zijn gezin naar het Franse Le Chatelet in het departement Cher. Er is 120 hectare akkerbouw, en totdat de vergunning voor de varkensstal er kwam, hield Piet er mestvee. Toen was die vergunning (Etude d’Impact) bij meer dan 500 varkens vereist, tegenwoordig bij 2.000 dieren. De vergunning werd voor 1.000 varkens aangevraagd, in die tijd voor Franse begrippen erg groot.

Boerderijen stinken!

In de buurt van de locatie woonden een paar Parijzenaren, die bang waren voor stankoverlast en bezwaar indienden. Het kwam tot een rechtszaak, die Piet won. Door alle toestanden en regeltjes stond de nieuwe stal er pas in 1996. In dat gebied staan veel pluimveebedrijven met eigenaren die de mest niet meteen onderwerken. Piet deed dat wel, en al gauw was men blij met dit bedrijf, vanwege het wegblijven van stankoverlast. Zelfs de Parijzenaren gaven later toe nooit iets geroken te hebben.

Zoogkoeien en tuinarchitectuur

In 1998 werd op een klein kwartier rijden van Le Chatelet de locatie Drulon gekocht. Behalve een kasteel met boerderij is er 204 hectare met onder meer 40 hectare akkerbouw, een meer van 20 hectare en nog eens 20 hectare bos. In 2000 werden de tuinen aangelegd, die een jaar later het label ‘Jardin d’Exception’ kregen. In 2006 kreeg Drulon het staatslabel ‘Jardin Remarquable’ van het ministerie van Cultuur.
Inmiddels zijn de tuinen 17 hectare groot. Maar Piet bleef ook boer. Hij hield 40 Blondes d’Aquitaine, die zijn zoon later overnam en uitbreidde naar 80 dieren. Op de Le Chatelet-locatie worden 1.000 zeugen gehouden.

Hongerige koeien

Dan komt Pieter-Willem de kasteelkeuken binnen. Hij heeft weinig nieuws over de verwaarloosde kudde. Het zijn 35 à 40 dieren met één kalf van twee weken oud. Eén koe was in zo’n slechte conditie dat ze direct geëuthanaseerd is. De kudde krijgt een paar dagen de tijd zich te herstellen; zo niet, dan wacht hen hetzelfde vonnis. “Zal de boer vervolgd worden? Mag hij blijven boeren?”, vraag ik. “Ik weet het niet”, antwoordt Pieter. “Want de boer is spoorloos!” Op mijn vraag of dit vaker gebeurt, vertelt hij dat er een tijdje terug bij Tours ook een kudde hongerige koeien op de snelweg liep. Vanwege het gevaar voor de samenleving heeft de overheid de kudde direct laten euthanaseren. Wat een trieste verhalen. Wonend in de Corrèze, waar ik overal groene weides met blakend Limousinvee zie, kan ik me nauwelijks voorstellen dat nog geen 150 kilometer verderop zulke dingen gebeuren.

Irritante bumperklever!

Na de fotosessies van Pieter en zijn Blondies (te zien in het vervolg op deze blog), en van de tuinen van zijn ouders, neem ik afscheid van deze familie. Er was geen tijd meer om foto’s op de andere locatie te maken. Omdat ik het gedeelte van de zeugen toch niet in mag, zegt Pieter toe deze foto’s te zullen toesturen. Met mijn hoofd vol indrukken en beelden van uitgehongerde koeien rijd ik in mijn Eend door het prachtige landschap. Echt genieten, ware het niet dat ik me mateloos erger aan een Fransoos die nogal irritant op m’n bumper blijft hangen. Waarschijnlijk is deze irritatie wederzijds, want ik rijd niet harder dan 60 op deze bochtige weggetjes.

Gevaarlijk obstakel

Na het nemen van een scherpe bocht, moet ik plotseling op de rem. Er staat een zak kunstmest midden op het weggetje! Vast van de wagen gevallen bij de boer voor wie ik een paar minuten geleden de berm in was gedoken. Zo’n baal van 500 kilo! Sapperdeflap, wat gevaarlijk!
Wordt vervolgd.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.borgmann

  schrijf eens over het grote aantal zelfmoorden onder de franse boeren omdat ze het hoofd niet boven water kunnen houden (financieel).

 • no-profile-image

  sander

  heey vera, wou even zeggen dat je mooie blogs over frankrijk schrijf maar vind het wel jammer dat je het verhaal van de hongerige koeien alleen van Pieter-Willem kent want dat is niet helemaal hoe de steel in de vork steekt, want de koeien waren niet uitgebroken, maar ze zijn door de eigenaren van de pachtboerderij waar ze liepen, dus niet door de boer, de weg op gejaagt omdat die problemen met de pachter haden en die zo even wilden oplossen, die hebben ze met de auto op gejaagt vandaar ook dat er een 2 stuk beesten er zo slecht aan toe waren. Ook is het zo dat de eigenaar wel bekent is maar er is nooit op een correcte manier contact met hem op genomen door de GDS en de burgermeester van het dorp waar ze tijdenlijk stonden en daardoor heeft de GDS en de burgermeester ze zelf maar laten slachten, niet in laten slapen maar laten slachten en het geld zelf op gestreken. Dus het verhaal dat je "schetst" is niet helemaal reeel, niet lullig bedoelt want je schrijft verder mooie blogs maar wou het even kwijt omdat ik het verhaal en de situatie aardig goed ken.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Sander, ik denk dat we over 2 verschillende bedrijven praten. Zoals je in de reportage kunt lezen (2.500 biggen en 80 Blondjes):

  http://www.boerderij.nl/10114071/Rundveehouderij/foto-rundveehouderij/2.500-biggen-en-80-blondjes.htm

  zijn de koeien niet geslacht (geëuthanaseerd), maar verkocht. In eerste instantie dacht men dat het om een voedertekort ging, omdat de voerprijzen door de droogte de pan waren uitgerezen. Later bleek dat het ging om verwaarlozing in de algemene zin, vandaar de verkoop.

 • no-profile-image

  sander

  heey vera, Ik weet eigenlijk wel zeker dat we over het zelfde geval praten, dit durf ik wel met 99% zekerheid te zeggen met name omdat ik degene die voor de boer in kwestie bepaalde zaken regelt goed ken en een buurman van deze man ken ik ook vrij goed en die is zelfs nog met Pieter-Willem met deze zaak bezig geweest en zodoende ken ik dit verhaal goed en ook de 3 kanten van het verhaal, die van de GDS, die van de boer en die van mijn kennis en wat ik hier heb proberen af te schilderen is eigenlijk een samenvatting van de verhalen en meingen van alle drie de partijen, ik heb verder ook niet de insteek gehad om de GDS slecht af te schilderen ofzo want alle partijen hebben dingen/beslissingen zowel goed als slecht gedaan/genomen en hoe het ook was gelopen er was ook altijd een "gebeten hond" geweest, en ja je heb inderdaad gelijk de koeien zijn verkocht dat klopt maar wel aan een slachthuis. Ik hoop dat ik je niet tegen het zere been heb geschopt hiermee dat is niet mijn bedoeling maar wat ik al eerder aan gaf is dat ik dit gewoon met jou en iedereen die het leest wou delen.
  Mvg Sander

 • no-profile-image

  Pieter

  Beste Sander,
  Ik was eigelijk niet van plan om te reageren op jouw bericht omdat de zaak wat betreft de koeien is afgehandeld en dit door justitie (en niet zoals jij dit laat denken door de GDS of de burgenmeester)
  Aangezien dat jij er een schepje bovenop doet voel ik me nu wel verplicht om jouw tegen tespreken. Ik begrijp dat jij een kennis bent van de persoon die zich (laat) heeft laten kennen als zakenwaarnemer voor de boer in Frankrijk en ken jij ook de buurman (en vorige eigenaar van de koeien)
  Om te beginnen liepen er 35 koeien op 7ha. In onze streek groeit het gras nie als in NL hier ligt de groei vanaf begin-mid jullie stil. Ik heb het veld met mijn eigen ogen gezien en er stond geen sprietje gras meer. Er stond ook geen voer voor de kudden. De eerste klachten vanwegen het uitbreken van de koeien dateerde van Mei. Naar het schijnt is er toen een stoekdraad geplaatst. Nu die stoek werkten niet toen ik er was en lag overal op de grond.
  Er waren (of zijn) inderdaad persoonlijke problemen tussen pachter en verpachter maar die gaan de staat de buren, de veterinaire dienst uiteindelijk niets aan. Het gaat hem ook niet aan of de koeien eruit zijn gejaagd of niet. Wat ik wel kan zeggen is dat de koeien dus al meerdre MAANDEN overal rondwandelde.
  Toen de buren niet meer wisten wat ze er aan moesten doen om de boer of de pachter zover te krijgen die koeien eindelijk eens te vangen en des noods ergens anders te stallen hebben zij contact opgenomen met de GDS omdat zij bang waren voor de sanitaire status van de omligende kuddens.
  De GDS heeft toen een zaak van dit verhaal gemaakt en heeft geprobeerd om iedereen om de tafel te krijgen en dit probleem op te lossen. Op het moment dat wij (ik was erbij om als tolk te gelden) aankwamen bij de Mairie werden we opgebeld door iemand die de kudden signaleerden op de grote weg tussen Montlucon en Chateauroux. De kudden werd dus een directe bedreiging voor de automobilisten. ik durf niet te denken wat er gebeeurd zou zijn als een familie auto tegen een koe aan geknald was...
  De Koeien zijn toen op de vraag vande burgenmeester gevangen en verhuizd naar een plek waar ze goed zijn verzord.
  De veterinaire dienst is langsgeweest. Een deurwwarden heeft de staat van koeien toen officiel vastgelegd en wat ik jouw en iedreen die jouw verhaal gelezen hebben kan vertellen is dat de staat van deze kudden schrikbarend was, een schande voor iemand die zich boer durft te noemen (Een zieke koe kan gebeuren, een koe met wormen die heel erg mager wodt heb ikzelf ook af en toe... Maar onder deze 35 koeien liepen er meerdere rond met niets dan hun vel over hun botten er zijn niet minder dan 9 koeien vand de 35 geëuthanasieerd waaronder zeker 6 vanwegen hun staat die een niet te genezen pijn opleverde.
  De eigenaar van de koeien is meerdere malen gecontacteerd via de buurman die jij kent. Toen ik ging heeft hij het bericht goed begrepen en belooft dezaak door te faxen (de latere reacries van de eigenaar bewijzen trouwens ook dat hij deze papieren heeft ontvangen) Ze zijn een keer naar de markt geweest waren de koeien zaten maar nog de eigenaar, nog zijn zaken waarnemer hebben de koeien terug geeist in de tijd die de rechter hem daartoe had gegeven.
  Zonder reactie van de eigenaar heeft de rechter (en dus niet de bergenmeester nog de GDS) besloten om de koeien als "zonder eigenaar" te verklaren en ze te laten verkopen om de schade die zij overal hadden aangericht te vergoeden.
  De GDS en de burgenmeester hebben dus geen geld in "hun eigen zak gestoken" zoals jij dat schrijft (dit is trouwens een zware beschuldeging zonder enig bewijs!!!)
  De omligende boeren, het dorp zijn vergoed voor de schaden, de GDS voor zijn tijd en werk!!! Niemand is hier rijker van geworden!!! De koeien zijn dus op de markt verkocht en wat de koper er daarnaa mee doe is zijn keuzen!!!
  De boer of eigenaar kan ook van geliuk spreken dat er gien dieren vereniging iets gehord heeft van deze zaak want aangezien de staat van de kudden had hij zeker ook nog een zaak tegen zich gehad voor "maltraitance animal"(dierenmishandeling)
  Wat ik nog kan toevoegen is dat deze hele zaak een schande is voor de boer. Een ongeluk gebeurt iedereen je werkt nu eenmaal met levende en bewegende beesten maar een kudden zo verwaardelozen dat sommige koeien op sterven naa dood waren is iets anders!!!
  Het heeft de naam van de nederlandse boeren absoluut geen goed gedaan. Ik ben blij dat ik bij de vershillende vergaderingen was om een beetje tegengas te kunnen geven want er werd al dingen gezegd als "Nederlanders zijn niet te vertrouwen" of "met hun (nedrelanders) moet je geen zaken doen.
  Mvg Pieter-Willem

 • no-profile-image

  sander

  Heey Pieter leuk dat je ook reageert, maar ik heb aan de toon zetting van je bericht het idee dat ik nu jou tegen het zere been heb geschop door dingen te plaatsen waar jij een andere kijk op blijkt te hebben, ook kaart je een aantal dingen aan die ik niet heb gezegt of ontkent zoals de staat van de koeien daar heb ik neits op aan te merken gehad of wel? heb alleen wat op te merken aan de gang van zaken.
  Maar goed dit heeft duidelijk geen zin, is ook niet mijn bedoeling geweest nu een eindeloze discussie te gaan voeren dus ik wou het hier maar bij laten, en wat ik al eerder aan gaf is dat ik het vertekende beeld alleen maar uit de wereld wou hebben verder niets.
  mvg Sander

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.