Boerenblog

530 x bekeken 3 reacties

5 liter gemolken? Klaar met melken!?

Stapje voor stapje ontwikkelt de farm zich in de richting die we voor ogen hebben. We weten nu dat in Ethiopië alles twee keer zo lang duurt, twee keer zo veel energie kost en de helft opbrengt.

De afgelopen maanden importeerden we vier containers. Keer op keer maakten we de gang naar het douanekantoor in de hoofdstad om te proberen vooruitgang te boeken. We hadden al snel in de gaten dat onze Ethiopische medewerker niet veel voor elkaar kreeg. Nadat we zelf de regie in handen namen, vlotte het sneller.

Invoerbelasting zeker 200 procent

Hoewel de containers inmiddels op plaats van bestemming zijn, vraagt de afhandeling van het importproces ook de nodige aandacht. Zo importeerden we een Toyota Hilux met een extended cabin (met achter de bestuurderstoelen een beperkte passagiersruimte). De Ethiopische douane bestempelde deze auto als voertuig met een double cabin, wat hier een minimale invoerbelasting van 200 procent betekent. Omdat deze auto overal ter wereld als een extended cabin door het leven gaat, vonden we het echter wel de moeite waard om hierover de discussie aan te gaan.
Van discussie was geen sprake; wel van inspectie. Tot drie keer toe. En wat schetst onze verbazing? Uiteindelijk is de auto als een single cabin bestempeld! De brief met deze beslissing hebben we onder ogen gekregen, maar nog niet ontvangen. Wanneer we de brief in bezit hebben, kunnen we met het aanvragen van kentekenplaten van start gaan. Tot die tijd staat de auto stil.

Voerverkoop begint nu

De maisverkoop komt gestaag op gang. Het blijkt een hele klus om boeren te overtuigen van de meerwaarde van de gehakselde mais. Ze moeten er namelijk meer geld voor neertellen en zien niet direct het concrete resultaat. Gelukkig hebben we op dit moment een aantal boeren dat overtuigd is van het product en ook al een aanzienlijk hogere melkgift heeft. Maar toch blijft het soms vechten tegen de bierkaai. Zo hadden we twee weken geleden te maken met een boer die zijn melkgift maar niet zag stijgen, ook niet na een aantal weken gebruik van ons voer. Toen we analyseerden hoe dit zou kunnen gebeuren, hebben we de boer geobserveerd tijdens een willekeurige melkbeurt. En wat bleek? Hij stopte met melken als er 5 liter was uitgekomen… de koe gaf immers altijd 5 liter? Zo’n houding is in Nederland moeilijk voor te stellen, maar het maakte ons weer attent op het feit dat hier een enorme kennisachterstand is. Uitdaging genoeg!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Peter, wat leuk om weer iets over jullie te lezen. Mooi verhaal... stoppen bij de 5 liter :0) Wat een uitdaging ligt daar voor jullie. Veel succes. Groet

 • no-profile-image

  casev

  Leuk om weer wat van jullie te lezen. Ik ben benieuwd: gaan jullie zelf geen koeien melken? / afmesten aangezien jullie de mais verkopen.

 • no-profile-image

  Peter Stam

  Beste Casev,

  Het is het plan om in de nabije toekomst zelf koeien te gaan melken; we zijn bezig met importvergunningen en stallenbouw. Meer hierover in één van onze volgende blogs!

Of registreer je om te kunnen reageren.