Redactieblogger

292 x bekeken 4 reacties

Shared Passion

De passie voor de veehouderij is in de Verenigde Staten zo groot, dat ook de gewone burger er niet omheen kan. Wisconsin is trots op zijn boeren.

Een grote passie voor de veehouderij en de droom om in de VS te wonen, komen nu steeds dichterbij. Afgelopen maandag ben ik vertrokken naar Marengo, een ‘klein’ (lees: groot voor Nederlandse begrippen) plaatsje in de staat Illinois, vlakbij de grens met Wisconsin. En hier is waar het allemaal gebeurd, the dairy state of America! De komende drie maanden zal ik vanuit hier verslag doen. Ik wil de typisch Nederlandse gewoontes en opvattingen over de veehouderij vergelijken met de sector hier.

Kent u dat ook? Aan de keukentafel met een kop koffie, komt buurman met een opmerking over zijn neef die ‘zo nodig moest emigreren’. ,,Maar nu moet hij hard werken hoor! Want het is daar niet zo makkelijk. En ze hebben helemaal geen geld.” Of: ,,In Amerika zijn ze heel slecht voor hun dieren, maar dat kan toch niet anders met koppels van 1.000 koeien of meer!” Nu wil het dat het einde van de quotering nadert in Nederland. En dan? Gaan we ook duizenden koeien houden? Op deze en meer vragen ga ik een antwoord zoeken.

Ook grote koppels koeien geliefd

Al tweemaal eerder bezocht ik de States, toen nog in een goed draaiende economie. Nu, drie á vier jaar later is er veel veranderd. Maar wat precies? De eerste indruk is dat er nog steeds grote koppels koeien grazen, ook wordt er flink geïnvesteerd in innovatieve projecten.

Daarnaast is er een enorme passie voor koeien. Die is zo groot dat die zelfs niet voorbij gaat aan de ‘gewone’ burger. In Nederland wordt wel eens gedacht dat chocolademelk uit bruine koeien komt, deze misvatting zal hier niet plaatsvinden. Gisteren zag ik een auto met op het nummerbord vermeld: ‘Wisconsin America’s Dairyland’. Op het plein midden in de plaats Harvard staat een enorm standbeeld met daarboven de tekst: ‘Home of dairy’. Bovendien is hier naast Six Flags en Walt Disney een gigantisch pretpark met alleen maar koeien!
Dat pretpark ga ik zeker bezoeken en uitgebreid verslaan. De aandacht die hier wordt geschonken aan diergezondheid en welzijn is ongekend. Daarin komt die ware passie voor veehouderij weer tot uiting. Met dit goede gevoel en een hoop nieuwsgierigheid ga ik onder meer de World Dairy Expo, Madison, melkveebedrijven en secundaire bedrijven bezoeken. Moge de gedeelde passie spreken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tijs

  Shared Passion! Voor Maxim en zn nieuwe kabinet zou dit ook goed passen. Ik heb wat hoop!

 • no-profile-image

  Esther

  Monica,

  Je eerste blog! Erg leuk om te lezen. Ben nieuwsgierig naar je volgende avonturen @ the USA.

 • no-profile-image

  Dorine

  Leuk om eens iets over de meelevendheid van de Amerikanen te lezen. Hier in ons dorp, waar wij sinds anderhalf jaar wonen, weten de meeste mensen hoeveel koeien we melken. Hebben ze het ons niet gevraagd, dan heeft de buurvrouw, die een mijl verderop woont, het ze wel verteld.
  Inderdaad het is hier hard werken, maar als de zon onder gaat en dat is hier al om half negen in de zomer, stopt ook het werk. Men leeft hier relax, zich veel meer bewust van de seizoen en van het boerenleven. Uitzonderingen daargelaten zijn het hier eigenlijk allemaal boeren. Iedereen heeft nog wel ergens een "farm" achter de rug, voor de slechtere tijden. En trots zijn ze daar op.
  Mijn opa kwam van Friesland, of van Gelderland of wat dan ook. Bijna iedere Amerikaan heeft boerenroots en dat willen ze weten ook!

 • no-profile-image

  Sybren

  Ja inderdaad. We zijn hier echt geen dierenbeulen. Men houdt van zijn dieren, een uitzondering daargelaten, maar dat is overal zo. In Wisconsin, waar ik 13 jaar geleden gewerkt heb op een boerderij is men erg trots op zijn dairies. En zijn de boeren erg wijs met hun koeien.
  Maar ook hier hebben we gekken als PETA, CARE, etc die geen ballen verstand hebben van het boerenleven.
  Succes met je endeavors in the USA

Of registreer je om te kunnen reageren.