Redactieblog

302 x bekeken 17 reacties

Brand is héél erg

Brand in de stal is zo heftig, dat moet haast wel in de Top 5 van Erge Dingen staan.

Het lijkt wel of het de laatste weken achter elkaar raak is met stalbranden. Het kan ook zijn dat er nu ineens veel meer aandacht voor is, omdat er een rapport van de Dierenbescherming over is verschenen. Hoe dan ook, brand lijkt me zo ongeveer het ergste wat je kan treffen. Het staat op zijn minst in de top 5 van erge dingen.

Stal vol varkens krijg je niet snel ontruimd

Want wat doe je als er brand in de stal uitbreekt? Ik zou het niet weten. Een eerste reactie is, lijkt me, dat je het vee uit die stal wilt krijgen. Maar zo gemakkelijk als het klinkt, is dat niet. Met koeien is er nog iets bij voor te stellen, maar een stal vol varkens is niet zomaar ontruimd. Te veel hokken, gangen en deurtjes. Daar sta je dan, als boer, terwijl de vlammen uit het dak slaan. Wat moet dat een machteloos gevoel geven.

Vuurwerk en barbecue

Ooit sprak ik een veehouder die het had meegemaakt. Het was heel naar, zei hij, maar hij had er geen psychische gevolgen aan overgehouden en was vol goede moed weer opgestart.
Toen hij weg was, vertelde zijn vrouw een ander verhaal. Haar man had wel degelijk klachten. Zodra iemand een sigaar opstak, werd hij nerveus. De schroeilucht van vuurwerk kon hij niet verdragen, vuurscènes op tv evenmin. En ’s zomers werd er nooit meer gebarbecued. Dan beleefde hij alles opnieuw: het geraas van de vlammen, het gegil van de beesten en de walgelijke lucht van verbrand vlees.

Posttraumatische stress-stoornis door brand

De huisarts had een posttraumatische stress-stoornis vastgesteld maar zelf wou deze veehouder daar niet aan. “Ik ben niet gek”, zei hij, en hij was weer aan het werk gegaan. Maar nooit meer met zoveel plezier als eerst. Zijn leven bestaat nu uit twee delen: deel 1 van voor de brand en deel 2 van erna.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Magreet netjes verwoord, hopelijk snappen de mensen,die een sneer uithalen naar die agrariers het nu ook eens?
  Je vergeet het niet.

 • no-profile-image

  down under

  Jeroen, ik sluit me helemaal bij je reactie aan. Ben benieuwd of Hans en consorten hier ook iets over te vertellen hebben?

 • no-profile-image

  guus

  die beginnen dan over verzekering en toneel

 • no-profile-image

  Han

  Margreet heeft duidelijk beschreven wat brand in een stal doet met de betrokken mensen. We zouden hier als veehouders lering uit moeten trekken en geen stallen wensen die groter zijn dan bv. 500 varkens en 100 koeien om bij brand de zaak overzichtelijk te houden voor het ontruimend personeel 9boer, brandweer). Dit laatste is heel moeilijk want veel dieren krijg je met geen stok (verboden wapen) het gebouw uit. Ik heb eens (gelukkig klein stalletje) varkens harder de brandende stal in zien lopen dan de brandweer ze er uit joeg. Met deze wetenschap moet je al geen MEGA stallen willen bouwen anders dan met brandmuren en vluchtwegen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Han,

  Dan kom je dus weer op het economische aspect en het dierwelzijn uit.
  Minder dierwelzijn, betekend meer beton>minder brandbaar, Ik zie mijn koeien stal niet 1 2 3 branden.
  Maar wat is de invloed van die luchtwassers? Die verbinden een heel gebouw met elkaar: Anders zou je dus brandmuren kunnen maken.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen ik weet dat het allemaal een geld kwestie. Alle toevoeging aan machines zoals luchtwassers, ventilatoren etc zijn allemaal mogelijke ontstekingsbronnen. Maar extra deuren in de zijmuren net als in grote zalen / bioscopen etc. zou een optie kunnen zijn. Simpel en vermoedelijk het minst dure.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik heb al eerder gereageerd Han, In Principe is alles al bij wet geregeld en gerust haalbaar. En bij de bouw van een stal wordt bijvoorbeeld op compartimentering goed gelet. Alleen beschrijf jij het goed, je hebt met dieren te maken en die rennen harder naar binnen als naar buiten. Daar naast heb je in de pluimveesector niets aan sprinkler installaties. daar red je de stal mee maar niet je dieren.

 • no-profile-image

  boerin

  WAAR laat je een kudde paniekerige dieren ? In percelen land zonder hekken op de dammen ? Standaard staat er GEEN complete routing klaar. Je hebt wel een uur werk om de dieren uit het gebouw te verwijderen, daar wacht vuur niet op. 1 grote nachtmerrie dus.

 • no-profile-image

  Legpluimveespecialist

  Het is al jaren bekend dat installateurs 2,5 mm2 kabels gebruiken voor een afstand van meer als 50 meter. Hierdoor ontstaat er bij brand kortsluiting.
  Ik roep al een aantal jaar dat boeren hun elektrische instalatie door een derde moeten laten controleren. Hierbij moeten ook elektrische delen van machines in meegenomen worden. Deze blijken ook een oorzaak te zijn.
  Het enige wat snel een reductie kan geven is, ook voor bestaande stallen, snel een verplichte keuring van de elektrische installaties door te voeren. Dit inclusief het functioneren van alarmsystemen. Dit zou ook in het belang van boeren zijn. Er zullen dan heel wat installatiebedrijven diep in de buidel moeten tasten en misschien zelfs failliet gaan. Maar dit is het risico als je met normen speelt, en daarmee mensen- en dierenlevens in de waagschaal stelt en anderen met een enorm economisch risico opzadelt.

 • no-profile-image

  brandweer

  Hierdoor ontstaat er bij brand kortsluiting.
  Goeie zin Legpluimveespecialist. ook al neem je een grotere diameter dan nog smelt de isolatie.
  En dan nog bij brand in een varkenstal kun je beter zelf naar buiten gaan en je personeel of wie dan ook maar buiten houden. want als je begint met varkens uitjagen ben je zelf helemaal door het dolle heen wat kan leiden tot verstikking. laat dit gedeelte dus over aan de brandweer die zijn hier voor getraint.

 • no-profile-image

  Guus

  de brandweer weet helemaal niks van beesten. Pas was hier in de buurt brand in een paardenstal de buurtbewoners hebben de paarden eruit gehaald omdat de brandweer ze te groot en eng vond. Dus zo getraind zijn ze niet bij de brandweer.

 • no-profile-image

  FarmerJohn

  De Brandweer niet zo goed getraind???
  Sorry...
  Als je hebt mee gemaakt hoe de brandweer opereert in dat soort situaties... meer dan klasse!!!
  Ja ik heb het mee gemaakt dat er brand was en er nog dieren in de stal waren.
  Geen licht omdat de stroom uitgevallen was... en proberen de dieren er uit tekrijgen valt niet mee midden in de nacht. Wat was ik blij dat de eerste Brandweer wagen ter plaatse kwam en er een team meteen de stal in ging om de dieren te redden. De stal is blijven staan de rest compleet uit gebrand.

  En ja... het is het domste wat je kan doen... om zelf dieren te gaan redden die in gevaar zijn...

  Tuurlijk kan het mee spelen waar je brandweerman/vrouw bent mensen van het platteland zullen minder snel bang zijn voor een groot dier dan stadsmensen...

 • no-profile-image

  Karel

  Men zou eens meer moeten nadenken over een meer brandveilige manier van bouwen. Extra of verstandiger plaatsen van (brand)muren, brandveilige isolatie - dat is nu al beschikbaar in brandklasse B weet ik. Dat scheelt op langere termijn ook weer op je brandpremie.

 • no-profile-image

  jan Teunissen

  Geachte lezer,
  Eerder heb ik al contact met u proberen te zoeken m.b.t. het artikel over stalbranden.
  Ook het stuk van uw panelleden hierover dat recent is besproken.
  Graag wilde ik een redactioneel stukje aan u toezenden m.b.t. deze rampen en de mogelijkheid van eenvoudige goedkope brandpreventie welke de veehouders gemakkelijk en zeer goedkoop kunnen toepassen.
  Jammer genoeg heb ik nog geen reactie van u mogen ontvangen.
  Graag trad ik in contact met een medewerker van uw blad en vernam ik van u.
  Met vriendelijke groet,
  J.N. Teunissen

 • no-profile-image

  Marnix

  Na onze stalbrand in 2003, waarbij gelukkig enkel materiële en emotionele schade was, zijn mijn ogen wel opengegaan. Brand is erg, maar een verzekeringsmaatschappij welke bij opruimen en herbouw lastig doet vanwege de polisvoorwaarden en regeltjes heb ik zelf als vele malen erger ervaren. De brand duurde maar enkele minuten, het blussen enkele uren, opruimen enkele dagen, herbouw/reparatie enkele weken, maar de slecht afgehandelde losse eindjes heb ik nu al jaren last van.

 • no-profile-image

  Luna

  Wanneer wordt hier door de overheid, zie ook Bleker eens tegen opgetreden?
  Het is schandalig, vreselijk deze dieren zo te zien lijden.
  Weer een MEGASTAL probleem?

 • no-profile-image

  Woopie

  Luna je hebt gelijk wanneer stopt deze ellende.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.