Redactieblogger

403 x bekeken

Idee opdelen in plaatjes

Als je het idee voor een grap hebt, is dat pas het begin. Want dan moet je het in stappen opdelen. Dat worden later de plaatjes.

Alweer even geleden ben ik begonnen aan een uitleg over 'the making of Opa'. De eerste keer was 'hoe kom ik aan onderwerpen', de tweede keer 'van onderwerp naar idee'. Deze keer deel 3: van idee naar opdeling.

Want met een idee alleen ben je (ik dus) er nog lang niet. Het gaat er om hoe je het vertelt. Net als met een mop: de een kan een mop vertellen, de ander niet. In moppen vertellen ben ik niet goed, maar grapjes naar een stripverhaal omzetten gaat me gelukkig beter af.
Eigenlijk doe ik daarbij niks anders dan het verhaal dat ik wil vertellen opdelen in plaatjes. Eén pagina Opa is meestal ongeveer 8 plaatjes. Soms heb ik er minder nodig, soms meer. Voor het verhaal van volgende week bleek ik er 9 nodig te hebben.

Volgende week is het idee als volgt: Thijs zet een filmpje van een blunderende Opa op het internet, waardoor iedereen Opa uitlacht.
(Lollig toch? Tja, dat zult u volgende week zelf kunnen beoordelen.) Ik heb het als volgt uitgewerkt. Om te beginnen zijn er twee dingen:
Opa die blundert en Thijs die filmt. Ik kan het verhaal lekker compact houden als het filmen van Thijs de oorzaak is van de blunder van Opa.
Verder moet ik de blunder laten zien, want de strip is een visueel medium. Dan moet ik laten zien dat Opa boos is op Thijs. Dat maakt het straks nog erger als het filmpje op internet staat. Maar als Opa boos is dan zal hij het niet goed vinden dat Thijs het filmpje op internet zet. Dus dat zal Thijs ook niet doen. Maar hoe komt het dan op internet? Hij stuurt het op naar Jan van Jan en Trees uit Nieuw- Zeeland*), en DIE zet het op internet. Even tellen: hoeveel plaatjes heb ik nodig?
1: Thijs filmt Opa en maakt hem daarbij aan het schrikken. Lekker handig in één plaatje.
2: Opa struikelt.
3: Opa valt. Ik neem twee plaatjes voor de actie omdat het dan wel een beetje op een film gaat lijken. Ik heb daar geen grote plaatjes voor nodig.
4: Opa is boos op Thijs.
5: Opa maakt Thijs duidelijk dat hij het filmpje niet op internet gezet wil zien. Dit gesprek laat ik plaatsvinden terwijl Thijs Opa overeind helpt. Anders komt Thijs zo onsympathiek over.
6: Thijs stuurt het filmpje op naar Jan van Jan en Trees. Daarbij moet ik duidelijk maken dat hij niet van plan is om ongehoorzaam te zijn tegenover Opa.
7: Jan van Jan en Trees zet het op internet.
8: Het filmpje gaat de hele wereld over. Dat laat ik zien door middel van envelopjes die rond een wereldbol vliegen.
9: Iedereen lacht Opa uit.
Het is niet noodzakelijk, maar wel aanlokkelijk, om in een strip het begin en eind aan elkaar te knopen, of om er een rode draad doorheen te laten lopen. In dit geval laat ik Thijs "Hee Opa, wat doe je?"
roepen op het moment dat hij Opa begint te filmen. Aan het eind van de strip lacht iedereen Opa uit door "Hee Opa, wat doe je?" naar hem te roepen. Tussendoor komt deze 'slagzin' nog een paar keer terug.

Zo! Weer een Opa-strip af. Af? Het klinkt misschien wat raar, maar zodra de opdeling in plaatjes af is, zit het meeste werk er op. Het meest creatieve deel in ieder geval. Hierna is het een kwestie van schetsen, inkten en kleuren. Dat kost tijd, maar niet zo gek veel hersengymnastiek. Daarover later meer.

*) Jan van Jan en Trees is één keer eerder voorgekomen in een Opa-strip, te lezen op pagina 4 van het Opa-album.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.