232 x bekeken 5 reacties

Quotering haalt 2015 niet

Rochus Kingmans
Het is duidelijk: de quotering haalt 2015 niet. Waar ik dat op baseer? Op uitspraken van de twee mensen die er over gaan in Brussel.

Het is duidelijk: de quotering haalt 2015 niet. Waar ik dat op baseer? Op uitspraken van de twee mensen die er over gaan in Brussel. Om te beginnen Eurocommissaris Mariann Fischer Boel. Ze zei tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Dairy Farmers dinsdag 27 juni in Denemarken dat wat haar persoonlijk betreft het quotumsysteem ‘een zachte landing ’ moet maken. Dat is Brusselse geheimtaal, maar betekent gewoon dat door verruiming van nationale quota het systeem vanzelf en wel voor 2015 om zeep wordt geholpen.

Topambtenaar zinspeelt op voortijdig einde

Herman Versteijlen, directeur van het Directoraat-Generaal Landbouw van de Europese Commissie, zei een week eerder op een bijeenkomst van de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel eigenlijk precies hetzelfde. Ook hij zinspeelde hardop over een voortijdig einde van de quotering.

Veerman is bezorgd

Willen we nog meer duidelijkheid over het voortbestaan van de quotering? Lijkt me niet. Ik begrijp dan ook volledig de zorg die landbouwminister Veerman woensdag 28 juni uitte in Brussel. Sterker nog: ik deel zijn zorg.

Quotumprijs omlaag

Volgens mij kan dit alles maar een ding betekenen: de quotumprijs gaat omlaag. En niet een klein beetje, zoals nu gebeurt op de quotummarkt, maar met een flinke smak. Want wie gaat nu nog quotum kopen voor €45 per kilo vet, als Brussel steeds nadrukkelijker signalen afgeeft dat de quotering 2015 niet haalt?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geschoffelde semi boerin

  Als Denemarken dit doorzet begraven ze hun eigen melkveehouders (is misschien ook wel de bedoeling) Men gaat hier toch echt niet voor niets werken meer dan 37 uur werken voor bijna niets.

 • no-profile-image

  Arjan

  Kan allemaal wel zijn, maar als het op stemming aankomt hebben Duitsland en Frankrijk nogal wat in de pap te brokkelen, en ik meen dat in die landen op dit moment de stemming vóór behoud van quotering is.

 • no-profile-image

  hans, enter

  De politiek (het hoogste gezag), heeft besloten de quotering in 2015 af te schaffen. Dit zijn wat rituelen om de quotumprijs wat naar beneden te praten, zodat de pijn straks minder groot is.

 • no-profile-image

  Jos

  Gelukkig, eindelijk gaat de quotumprijs kelderen. Jammer voor de stoppers maar goed voor de blijvers. Beter een iets lagere melkprijs en geen quotumkosten dan een iets hogere melkprijs en een hypotheek bij de bank. Ik denk dat de mest de bepalende factor word voor het al dan niet uitbreiden van je bedrijf. Hier in het zuiden moet er 14 euro per kuub voor worden betaald om er van af te komen. Ik denk dat het een hele klus word om de volgende generatie nog melkveehouder te maken, zeker als er hoge quotumkosten (hypotheek) uit het verleden aanwezig is. Succes allemaal.

 • no-profile-image

  jan

  ja de friesevlag heeft het klaar ze pakken campina in de brabanders hebben ze ingepalmd vroeger zeiden ze al laat die brabanders op de erme zand grond maar 4 koeien grazen per ha grond maar heus wacht maar af,onze tijd komt heus wel en zie nu is die er eencoop melk febriek schaalvergroting moet wellicht en nu de actie groep wakker dier nog omver helpen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.