Redactieblog

169 x bekeken 2 reacties

Wie heeft de langste adem?

De prijsdaling had vorige week een lekker gangetje. Maar aan het eind van de week lieten de verschillende internetnoteringen alweer een stijging zien.

Maandag en dinsdag liepen de noteringen op tot bijna €42 per kilo vet. Dit blijkt ook uit de vraagprijs op Quotum.nu. Die is ruim een euro hoger dan voor het weekeinde.

Maar de ene dag wordt er nog volop gehandeld, de andere dag valt het aanbod weg. Duidt dit erop dat verkopers de daling te gortig vinden worden en de lat weer hoger leggen? Het wordt dit jaar, sterker dan voorgaande jaren, een kwestie van de langste adem. Kopers lieten zich tot nu toe soms te gemakkelijk verleiden om weer meer te betalen, ook al waren ze het erover eens dat het eigenlijk niet kon. Maar het hoofd koel houden en zich niet laten verleiden tot kopen was moeilijk. Dat is nu toch wel anders. Zodra er een paar cent bijkomt, haken kopers net zo gemakkelijk af als de verkopers vorige week deden. Logisch, het jaar is nog lang. Maar ook worden de aankopen beter overwogen dan in voorgaande jaren. Direct reageren op een dreigende prijsstijging is er niet meer bij. De koper is zich ervan bewust dat de levensduur van quotum niet oneindig is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R ter Horst

  Pure marktwerking. Er zijn nog voldoende melkveehouders die kunnen en willen kopen. Ondernemerstechnisch gezien is stilstand achteruitgang. Er wordt ook nog flink geinvesteerd in (melk)stallen die ook niet allemaal even rendabel zijn. Melkveehouders die het (aandeel) melkquotum te duur vinden moeten verkopen. Wil je melkveehouder zijn en blijven moet je kopen zolang de financien het toestaan.

 • no-profile-image

  Henry Dunnink

  Ik krijg het gevoel dat webloggers en de pers ietwat een boerenpet op hebben. Prijsdalingen worden bijna bejubeld en zogenaamde insiders worden erbij gesleept om de dalingen te rechtvaardigen. Bijna iedere dag stond er wel iets in de agrarische pers waarom de quotum prijzen moesten dalen.

  Nu de quotumprijs alweer anderhalve week aan het stijgen is, lees je eerst een week niets in de krant en daarna wordt er een aandacht aan besteed. maar dan wel op een manier dat de stijging toch nooit lang kan duren (want de daling had zo'n lekker gangetje).

  Eén ding is zeker: niemand kan een markt voorspellen en ook kapot schrijven van een markt helpt op den duur niet... Enkele jaren geleden schreef een topman van de Rabobank (ik ben zijn naam vergeten) dat de varkensrechten voor €30 veel te duur waren en de varkenshouders toch vooral geen rechten moesten kopen. Dezelfde rechten kosten nu in Oost € 230... Al met al bedoel ik dat de markt toch zijn gang gaat, wat er ook geschreven wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.