283 x bekeken 9 reacties

Quotering op hellend vlak

Rochus Kingmans
Terug van vakantie keek ik snel op internet naar interessant quotumnieuws. Niet veel, maar ik zag wel dat de quotumprijs, na even onder de €40 per kilo vet te zijn gedoken, nu alweer richting de €43 loopt.

Terug van vakantie keek ik snel op internet naar interessant quotumnieuws. Niet veel, maar ik zag wel dat de quotumprijs, na even onder de €40 per kilo vet te zijn gedoken, nu alweer richting de €43 loopt.

LEI-studie quotering

Eigenlijk is er op het quotumfront ook niet zo veel nieuws meer te verwachten op korte termijn. Fischer Boel en Versteijlen hebben hun signalen afgegeven, dus uit die hoek komt niets meer. Ik begrijp dat de LEI-studie over de gevolgen van afbouw/(voortijdige) beëindiging van de quotering op 21 september in het Willem II-stadion in Tilburg zal worden gepresenteerd. Echt schokkende conclusies verwacht ik niet.

Eén Europees standpunt

Een andere interessante datum is 18 oktober. Dan is er een vergadering van de Copa, van boeren belangenbehartigers. Inzet is tot een gemeenschappelijk standpunt te komen onder andere wat betreft het voortbestaan van de quotering. Ik hoor dat zelfs Duitsland en Frankrijk in beginnen te zien dat de quotering een (voortijdig) einde beschoren is. De Fransen schijnen nu in te willen zetten op landschapsontwikkelingsgeld om zo de melkveehouderij in bijvoorbeeld Centraal Frankrijk overeind te houden.

Wachten

Kortom: de beroering die ontstond na toekomstvisies van zuivelondernemingen, gevolgd door uitspraken van EU-mensen is voorbij. Het wachten is nu op volgende concrete stappen of uitspraken van deskundigen. Ik volg het op de voet en zo gauw er wat is, meld ik me weer met een weblog. Ondertussen blijf ik roepen richting potentiële quotumkopers: het huidige quotumsysteem bevindt zich al op een hellend vlak. En die hellingshoek wordt eerder groter dan kleiner. Tegen die achtergrond meer dan €40 per kilo vet betalen voor quotum lijkt me niet wijs.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wouter

  Ach ja, 40 euro per kilo vet betalen kan nog nooit uit. Simpel rekensommetje. Kosten quotum bij 4,5% vet 1,8 euro per liter. Melkquotum verdwijnt over 8 jaar dus 12,5% afschrijving per jaar. Hier boven op nog eens 4% rente maakt 16,5%. 16,5 % * 1,8 euro is op mijn rekenmachientje nog altijd 29,7 cent quotum kosten per jaar. Dit brengt de melk nog amper op en dan moeten alle kosten er nog van af. Kan dus helemaal nooit uit. Beter is volgens mij nu in grond te investeren en over een jaar of 2 als de melkquotum prijs minimaal is gehalveerd melkquotum te kopen. De rente die deze grond kost komt best wel weer terug met de mest en gewas opbrengst. En grond wordt echt niet goedkoper in NL, dus blijft een waardevolle investering.

 • no-profile-image

  Berend Bos

  Zou je als journalist van Boerderij kunnen nagaan, wat de de ontkoppeling van vooral de melkpremie voor gevolgen heeft? Vooral in de belangrijke landen Frankrijk en Duitsland. Mijn verwachting is als de melkproduktie daar daalt dit de einde van de quotering bespoedigt. Deze week stond in het Agrarisch Dagblad een klein berichtje over de daling van de melkproduktie in die landen als gevolg van de ontkoppeling van de premies.

 • no-profile-image

  teun

  Als het quotum verdwijnt, is het geld ook verdwenen Natuur in de plaats is distels en brandnetel in grote massa.

 • no-profile-image

  Paul

  Ik geef het huidige quotumstelsel nog uiterlijk tot 2010. Als de melkpremie losgekoppeld wordt van het aantal geleverde kg, op 31 maart 2007 heeft quotering al weinig nut meer.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Er zijn al genoeg adviseurs en voorlichters die van alles en nog wat roepen over melkquotum. Niemand weet precies hoe het gaat lopen. Het is een politiek spel. Een ding is zeker, het huidige quotumstelsel houdt momenteel al duizenden ambtenaren aan de vreet die over 10 jaar nog steeds willen vreten

 • no-profile-image

  Rik

  Helemaal mee eens Wouter, om grond te kopen, want die houdt z'n waarde toch wel. Dat je over een paar jaar quotum voor de helft kan kopen lijkt me niet waarschijnlijk. Kijk naar Duitsland daar is na de ontkoppeling de quotumprijs gestegen. Een ander land maar toch. Kijk, ik vind het quotum nu ook te duur, maar dat was het altijd al. Al met al heb ik inmiddels toch alweer een flink gedeelte van m'n quotum geld terugverdiend. En belangrijker: ik melk ze wel. Inmiddels staat er een stal melkstal, opslag enz. Als ik die nu nog moet bouwen ben ik minstens 30 tot 40% meer kwijt. Op dit moment hebben externe factoren, lees commentaren politici veel invloed op de prijs. Maar waarom kopen mensen quotum. Cashflow is een heel modern woord maar de fiscale voordelen zijn minstens zo belangrijk. Mensen kopen nu minder quotum maar gaan in de toekomst waarschijnlijk meer belasting betalen. Ik denk dat dit effect, en vooral de reacties daarop, nog door veel mensen onderschat wordt.

 • no-profile-image

  Michiel de H

  Ik vraag me af waar de reacties blijven van de anti-melkquotum kooplobby, op de uitlatingen van de heer Versteijlen een paar weken terug. Siemjan Schenk en de cooöperaties enz., enz. maken zich heel erg druk over de quotumkosten maar iets wat op de korte termijn nog veel meer invloed kan hebben hoor je ze niet over namelijk de flatrate. Zit iedereen te slapen of zo. Pleiten voor een flatrate is toch geen belangen behartigen: Schenk en FCDF. Is het echt zo erg gesteld met de belangenbehartiging van de Nederlandse melkveesector dat er een Brusselse ambtenaar voor nodig is om op een heldere manier uit te leggen waarom een flatrate vanuit historisch perspectief, niet logisch en zeer nadelig voor de Nederlandse melkveehouderij is. Waar blijven die reacties van de zuivelbobo's op Versteijlen, ik wacht erop Rochus!

 • no-profile-image

  Pieter de Jong

  Boerengeld verdampt in Quotumtijdperk.

  Leuk is het niet om in de nadagen van het quoutumtijdperk bestuurder te zijn. Een parallel is te trekken met aandelen die luchtbellen bleken te zijn na veel propaganda. Immers geld heeft altijd het laatste woord. Blijkbaar zijn we als boeren binnen een een struktuur geloodst, wat een valstrik blijkt te zijn van politieke graaigrage jongens die grondhonger hebben als zekerheid voor de euro. Immers in dit tijdperk hebben we de geldbuffers van zekerheid een soort "bank of England" wat solide was onder boerenbedrijven beleend. En zo omgezet in lucht(produktierechten) door mee te doen aan de "schaarse" quotumwedloop, waarbij veel quotum status gaf. Ofwel veel boerengeld is uit de sektor verdween naar AOW's, banken en fiscus. Als banken nu niet de quotumprijs in de benen kunnen houden zal massaal grond op de markt komen door gedwongen stoppers. Dus het wordt graaien voor een overheid en vrienden beleggers. Het verloop van dit afbouw proces valt of staat met de melkprijs. Visionaire boeren hebben dan ook een uitspraak gedaan:"melkprijs daar gaat het om". Helaas door de verdeel-en-heers-struktuur onder boeren, zal blijken over een aantal jaren dat we de "goudenstandaard" verruilt hebben voor uierdoeken papier. P.S Geschiedenis herhaalt zich zoals het tijdperk voor de pachtwet.

 • no-profile-image

  Bas

  De heer Rik vertelt dat de boeren in de toekomst veel belasting gaan betalen omdat het quotum inmiddels is afgeschreven.... Nou en !! Menig adviseur zit in het hoogste belasting-tarief. En hoe wil de heer Rik zijn vermogen in Box verhogen als hij geen belasting wil betalen. Ik betaal graag belasting !!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.