Boerenblog

342 x bekeken 1 reactie

In één klap wakker

vrijdagmorgen 6.15 uur Voordat wij gaan melken luisteren we, zoals elke ochtend, even naar het nieuws.

Dan horen wij dat er in ons dorp de schapenziekte blauwe tong is geconstateerd en we zijn in één klap helemaal wakker. Tijdens het melken hebben we het samen met de melkcontroleur nergens anders over. Wie? Wat? Waar? Hoeveel?

7.30 uur

Onze vaste veehandelaar belt op met dezelfde vragen waar wij ook mee zitten en waar we nog geen antwoord op hebben. Hij heeft wel al een lijst van eisen die het ministerie heeft opgesteld en zet die op de fax. Een kwartier later bel ik met onze veearts, maar die weet ook nog niets. Dan bel ik met de hoofddierverzorger van het naastgelegen Gaiapark (dierentuin) of die al meer weet, maar bij hem is verder ook nog niets bekend.

8.10 uur

Dan bel ik maar eens met de gemeente of er met hun schapen wat aan de hand is. Nee dus. We beloven elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Een half uur later belt de veearts terug met de laatste ontwikkelingen en wat uitleg over de ziekte. De adviseur van de voerfirma belt met de vraag of de afspraak van vanmorgen door kan gaan, want ook hij heeft de krant gelezen.

8.45 uur

Even snel op de website van LNV kijken wat wij nu wel en niet mogen. Er blijken vier cirkels rond Kerkrade te zijn getrokken. Wij vallen in de 20 km-cirkel met het zwaarste regime. De begrenzing van het gebied wordt zoveel mogelijk met wegen aangeduid. Maar wat blijkt tot mijn grote
verbazing: de cirkel bij de grens met Duitsland houdt daar op, terwijl de afstand tot de Duitse grens nog geen kilometer is. Een medewerker van het naastgelegen slachthuis belt op met de mededeling dat de AID al om half 3 bij hem was om te controleren op het vervoersverbod.

9.30 uur

Mark van het Gaiapark belt op om te vragen hoe het nu zit met de ophokplicht. Naarmate het gesprek vordert zien wij het nut van ophokken in, omdat de schapen van het park onder een afdak staan en onze koeien ook geen zijwanden in de stal hebben. Verder deel ik hem mee dat als ik het jongvee en de droge koeien naar huis moet halen, dat hij dan geluk heeft. Hij mag mee om ze te halen. De telefoon staat de hele morgen roodgloeiend, dus van het gesprek met de adviseur komt niet zoveel terecht.

12.30 uur

De plaatselijke schaapsherder belt om even bij te praten over de ontstane situatie. Het gesprek gaat al snel over hoe de regels van LNV geïnterpreteerd moeten worden en hoe wij dit nu goed kunnen doen. Wij moeten de dieren opstallen, maar mogen ze niet vanuit de weilanden naar huis transporteren. Ik ga toch maar even naar de dieren in de veschillende weilanden kijken hoe het ervoor staat. Ondertussen kijk ik ook even naar de tarwe die nog vrolijk op het land staat.

15.00 uur

Ik neem contact op met LNV of ik mijn dieren mag transporteren om ze op te stallen, maar ik krijg hier geen duidelijk antwoord op. We nemen de beslissing om de dieren te laten lopen waar ze zijn.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjef en monique

    Bert en marjo en kinderen, blijf er toch maar gewoon rustig onder. Die muggen of insekten komen overal voor. Of je de dieren op stal of weiland hebt. Probeer de rust te bewaren. Voor de rest groetjes uit Rymerstok

Of registreer je om te kunnen reageren.