201 x bekeken 3 reacties

EU-topman: voortijdig einde quotering

Rochus Kingmans
Het is echt ongelooflijk hoeveel toekomstvisies over de melkveehouderij momenteel het daglicht zien.

Friesland Foods was de eerste met een heldere kijk op de melkveehouderij in 2015 in Veehouderij.

Melkprijs naar wereldmarktniveau

Afgelopen dinsdag 20 juni liet Herman Versteijlen, directeur van het Directoraat-Generaal Landbouw van de Europese Commissie, zijn licht schijnen op de toekomst van de melkveehouderij op uitnodiging van de Belgische zuivelcoöperatie Milcobel. Ik heb zijn powerpointpresentatie opgevraagd om die met u te delen. Daarin staan mooie grafieken die allemaal een ding duidelijk maken: de Europese melkprijs daalt in rap tempo richting wereldmarktniveau. En bij mager melkpoeder zijn we al zover: de EU-prijs is gelijk aan de wereldmarktprijs.

Melkquotum verdwijnt

Het is deze beweging die druk op het voortbestaan van de melkquotering legt. Versteijlen heeft daar mooie dingen over gezegd, opgetekend door collega René van Buitenen van het Agrarisch Dagblad . Kort samengevat: de Europese Commissie verruimt tot 2008 de landenquota al met jaarlijks een half procent. En ze is al bezig met plannen om daarna verder te verruimen. Volgens mij rest dan maar een conclusie: de melkquotering houdt het niet tot 31 maart 2015.

Visie Rabobank

De Rabobank heeft ook een toekomstvisie klaar. Daar zal ik dinsdag 27 juni wat over schrijven. Ik heb het rapport namelijk onder embargo zoals dat heet. Tipje van de sluier: ook de Rabobank gaat uit van een forse daling van de melkprijs en beschouwt de quotering als onhoudbaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.F.Esselink

  Als het melkqotum verdwijnt zal ook de landbouw in een groot gedeelte van nederland verdwijnen te denken valt hierbij aan de oostelijke en zijdelijke zandgronden

 • no-profile-image

  hubert

  Es ist eine katastrophe wenn die qouten wegfallen 1. haben sie einen finanziellen wert 2. sind die qouten eine sicherheit von uns bauern gegenüber den banken 3. wird dann das ländliche leben nur noch ohne bauern stattfinden (da alle milch viehhalter stoppen müssen (preise))4. noch mehr werklose 5. nur noch riesige milchviehbetriebe 6. die kleinen sind auf jedenfall weg. 7 woher sollen die eubürger ihre milch bekommen (etwa aus neuseeland? (wieviel produzieren die? ich glaube nicht genug um die eu zu versorgen!!))

 • no-profile-image

  Thijs

  Als het melkquotum verdwijnt, kunnen de bedrijven die de afgelopen jaren het spelletje met de quotum-handelaren niet hebben meegespeeld eindelijk groeien en zonder quotumkosten uitgroeien tot grote bedrijven die makkelijk tegen wereldmarkt kunnen produceren zonder landbouwsubsidies.

Of registreer je om te kunnen reageren.