Redactieblog

223 x bekeken 3 reacties

Onder de pet houden?

Je staat er niet dagelijks bij stil hoeveel invloed je als journalist hebt, maar af en toe wordt je er door anderen op gewezen. Één zin uit een telefoongesprek dat ik vrijdag had, doolt nog steeds door mijn hoofd.

Na afloop van de vergadering die ik verstoorde, heb ik de bewuste bestuurder nog even gebeld. Dat had ik immers beloofd. Na wat inhoudelijke informatie sloot hij het gesprek af met de opmerking dat het voor mij als vleesveehouder ook in mijn eigen belang was als het functioneren van LTO niet geschaad werd. In Den Haag moeten de belangenbehartigers immers sterk naar voren komen. Ik kan dus maar beter geen tweespalt zaaien met mijn artikelen.

Ik voelde me niet bedreigd, want ik ken die bestuurder vrij goed. Ik waardeer en respecteer hem zeer. Toch houdt de boodschap me de afgelopen dagen wel bezig. Ik snap waar hij op doelt. Maar wat moet ik dan; moet ik er niet over schrijven? Dat lijkt me ook niet de oplossing. Ik ben wel de laatste om de sector te willen beschadigen of te kort te doen.
In Den Haag moeten ze trouwens wel heel erg slapen als ze niet door hebben dat het bij LTO wel eens soepeler heeft gelopen dan de afgelopen anderhalf jaar. En zou de tweespalt binnen de organisatie er niet komen als ik er niet over schrijf? Als niemand het weet, behalve de bestuurders zelf? Lijkt me niet. Niet ik, maar alleen zij zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun organisatie. En doodzwijgen is niet de beste manier om een probleem op te lossen. Als veehouder heb je het recht te weten wat er speelt in je organisatie. En als redacteur van een onafhankelijk vakblad is het mijn taak erover te schrijven.

Het sterkt me eigenlijk alleen maar in mijn speurtocht. Want is er wat te verbergen dan, dat het stilgehouden moet worden? Vanavond is er in Laren een bijeenkomst van de vakgroep waarvoor ik als LTO-lid ook uitgenodigd ben. Misschien kom ik het daar te weten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan westra

  Een kritische achterban houd een club scherp zou iedereen stil blijven dan bloed alles dood. De reactie van de desbetreffende bestuurder is wel erg kort door de bocht.

 • no-profile-image

  AW de Boer

  Jaren geleden mijnlidmaatschap opgezegd bij de NLTO. Uit pure onvrede. Hun beleid kwam over als zijnde de spreekbuis van de overheid. En dat stoorde mij enorm. De autoriteit die men uitstraalde. Ik ben dan ook nog steeds van mening, dat de overheid er verkeerd aan doet om de LTO alleen als gesprekspartner te beschouwen als het over landbouwzaken gaat. Dit stimuleert mij andermaal, dat de LTO zich laat gebruiken door de overheid. En dingen verzwijgen, daar is geen enkel excuus voor, openheid naar diegenen, wiens belangen je zegt te behartigen. Maar als ik dan toch gelijk heb, dat zij aan de hand lopen van de overheid, dan is het begrijpelijk dat zij selectief zijn in hun informatie naar hun leden toe.

 • no-profile-image

  Tom Rijken

  Jacco, Prima dat je het nieuws niet achter hebt gehouden, Zeker de vleesveehouders die lid zijn van LTO hebben er recht op te weten wat er aan de hand is. Als ze van af het begin meer open waren geweest had ermisschien niets eens ee nartikkeltje over geplaatst. Groeten Tom Rijken Ga zo door!

Of registreer je om te kunnen reageren.