Redactieblog

186 x bekeken 5 reacties

Geleidelijk afschaffen heeft de voorkeur

Over een zeer rustige quotumhandel valt weinig te schrijven. Noteringen blijven soms dagen uit of zelfs zo’n beetje de hele maand.

Ik ben dan ook blij dat ik op de marktpagina’s in Boerderij niet meer gebonden ben aan een vast stuk tekst. Tot een paar weken geleden was het soms hangen en wurgen om die regeltjes vol te krijgen. Nu kan ik, naar gelang de marktsituatie het rechtvaardigt, afwisselen tussen een kleiner of groter blokje tekst.

De handel mag dan op een laag pitje staan, quotum blijft onderwerp van gesprek. Afgelopen dinsdag gaf Rabobank-bestuurslid Hans ten Cate aan dat de bank voorstander is van geleidelijk afschaffen van quotum. Uit een enquête van Veehouderij in februari bleek al dat een groot deel van de veehouders voor geleidelijke afschaffing is. Het idee van een enquête is begin april overgenomen door collega-journalisten van het Duitse blad TopAgrar. 36 procent van de 500 Duitse ondervraagden is voor afschaffing en 57 procent tegen. Terwijl in Nederland in totaal 60 procent voor afschaffing was.

Wat me opviel was dat de helft van de Duitse tegenstemmers liever een korting van het quotum ziet. En dat terwijl de EU het quotum dit jaar met 0,5 procent uitbreidt. Duitse veehouders zijn van mening dat met minder melk een betere prijs kan worden bedongen. Misschien dat daarom ook de helft van hen aangeeft mee te doen als BDM, de Duitse zusterorganisatie van de Dutch Dairy Board, tot een leveringsstop oproept. Of dat werkelijk van de grond komt, betwijfel ik. In Engeland is eind vorig jaar tot een leveringsstop opgeroepen, en die poging is jammerlijk geflopt. Nog even terug naar het al dan niet afschaffen. Net als Nederlandse veehouders zijn de Duitsers het er wel over eens dat er na afschaffing toch enige vorm van productiebeperking moet komen. Slechts een derde van de ondervraagden ziet heil in een vrije markt. Met andere woorden, met een of andere vorm van productiebeperking zit er een hogere melkprijs in dan wanneer gewoon in het wilde weg wordt gemolken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De jong Baarle Nassau

  Het is jammer dat er niet via de meitelling een onder zoek is gedaan naar wie voor of tegen de afschafing is Dan heb je de juiste % in beeld

 • no-profile-image

  Weldink

  Zoals het voor 1983 was wordt het toch niet meer als het Europese quotum eraf gaat wordt er vanuit de melkfabrieken wel een fabrieksquotum ingevoerd en dat is maar goed ook.

 • no-profile-image

  Wester

  In Nederland zullen veehouders die veel hebben geinvesteerd in melkquotum minder snel voor afschaffing zijn. Veel mensen zullen het met mij eens zijn dat er veel te veel geld in melkquotum is/wordt gestopt. Dit heeft weinig meer meer met economisch boeren te maken (het is wel economisch voor de banken). In Amerika is geen melkquotum. Alhoewel daar zeer veel grote bedrijven zijn, heeft de gemiddelde Amerikaanse boer maar circa 65 koeien. De regels voor mest ed. zijn zeker zo scherp als in Nederland. Veel macht zal bij afschaffing van het melkquotum komen te liggen bij de verwerkers van de melk. Je kunt immers wel veel melk produceren maar wil de fabriek deze melk wel van je afnemen? Melkveehouders en de fabrieken moeten veel meer samenwerken om uiteindelijk aan de vraag van de markt (consument en industrie) te kunnen voldoen. We moeten af van de angst dat de mestwetgeving alles bepaald. Natuurlijk moeten we goed omgaan met de natuur maar we moeten niet vergeten dat de natuur er zonder de melkveehouders er veel minder mooi uit zal zien. Ik ben voor afschaffing op korte termijn van het melkquotum. Wanneer al het geld dat anders werd geinvesteerd in het quotum nu wordt geinvesteerd in ontwikkeling van produkten en promotie van alle produkten die van melk worden gemaakt, dan ziet de toekomst er volgens mij een stuk beter uit.

 • no-profile-image

  luc leenaerts

  Voor mij mag het vrije handel zijn.

 • no-profile-image

  Kamphuis

  Het heeft geen zin meer met de niewe mestwetgeving, je wilt graag zorgen dat je niet meer koeien gehouden worden dan je land. Tip: koop land in plaats van melk, dat is voor de toekomst.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.